HUKUK LİTERATÜRÜNE GEÇECEK SÖYLEMLER VE KARARLAR!!! - Ahmet Arıtürk

HUKUK LİTERATÜRÜNE GEÇECEK SÖYLEMLER VE KARARLAR!!!


Öyle deyimler, öyle kararlar var ki, gerçekten de HUKUK LİTERATÜRÜNE geçmek hakkına sahiptirler.

Hukuk literatürüne geçen deyimlerin en vurgulayıcısı Hazret-i Ömer’e ait olduğu bilinen (ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR) deyimidir. Hazret-i Ali’nin (DEVLETİN DİNİ ADALETTİR) demesi gibi, bir Alman Köylünün  (BERLİN’DE HÂKİMLER VAR) diyerek Krala meydan okuma da hukuk literatürüne müspet açıdan giren deyimler arasındadır. Bu gibi müspet açıdan vurgulayıcı deyimler ve mahkeme kararları yanında, menfi açıdan değerlendirilen kararlar ve deyimler de vardır. Mesela, Yassıada Mahkemesi hâkiminin (SİZİ BURAYA TIKAN KUVVET BÖYLE İSTİYOR) demiş olması gibi!

İşin gerçeği şu ki, son 20 yıl içinde hukuk literatürüne geçen veya ileri tarihlerde geçecek olan deyimler, kararlar, genelde olumsuzdur. (ANAYASAYI TAKMIYORUM, SAYGI DA DUYMUYORUM), (BEN BU DAVANIN SAVCISIYIM) denilmesi birer örnektir.

Bu arada, hukuk literatürüne geçecek kararlar arasında meselâ İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yapılan seçimin iptali sırasında aynı zarfta bulunan çok sayıda oy kâğıtlarından sadece birinin iptâl edilerek diğerlerinin, normal gösterilmesi. Anayasanın açık hükmüne rağmen,. Mühürsüz oyların kabulü. Yazdıkları yazılar sebebiyle gazetecilere 12 yıl kadar hapis cezalarının istenmesi. Orduya karşı kurulan kumpas davalarında verilen mahkumiyet kararları ve benzeri daha nice kararlar. Bugün olmazsa bile  azami 10-15 yıl sonra hukuk literatüründe yerlerini alacaklardır.

Evet, hukuk dün de vardı, bugün de var, yarın da var olacak. Ancak, önemli olan uygulama şeklidir. Konuşmaları, kararları ve yönlendirmeleriyle hukuk literatürüne deyimler kazandıranlar dikkatli olsunlar. Hazret-i Ömer gibi (ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR) demek yanında (ANAYASAYI DA, TANIMIYORUM, SAYGI DA DUYMUYORUM) diyerek hukuk literatürüne girenler olmuştur, olmağa devam edecektir. Dikkatli olalım!

KDV İNDİRİMİYLE, MUTFAKTAKİ YANGIN SÖNMEZ!

Vatandaşlar elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarında indirim beklerken, hatta, 31 Aralık 2021 tarihindeki fiyatlara dönülmesini isterlerken, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tedbir olarak gıda ürünlerinde KDV indirimine gidileceğini açıkladı. "Temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'yi yüzde 1'e indiriyoruz" dedi.

Gıda fiyatlarında KDV indirimine gidilmesi iyi de, bu nasıl sağlanacak. KDV’li hali 100 TL olan bir gıdanın fiyatının önce 120 TL’ye çıkarıldıktan sonra, KDV’sinin indirilmediğine nasıl emin olacağız. Birbirlerinin sözde rakipleri süper marketlerde bile aynı ürünün, değişik fiyatlarda satıldığını bilmeyen var mı. Aynı marka, aynı gramaj ürün örnek olması açısından süper marketlerden birinde 100 TL’ye satılırken, diğerinde 120 TL’ye satılıyorsa, KDV’nin indirilmiş olmasının bir anlamı var mı!

Hem, KDV’de indirim yapılacağının açıklanmasından sonra özellikle süper marketlerin gıda fiyatlarında yüzde 20 artış yaptıkları söylentileri oldukça yaygın. Yani, fiyatları önce yüzde 20 arttır, sonra yüzde 7 indir!

Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi uygulanıyor. Sabit fiyat yok. Geçmiş yıllarda fiyatları sabit olan tekel ürünleri vardı. Şimdi onlar bile değişik fiyatlardan satılmakta…

İşin özü, gıda fiyatlarında KDV’yi indirmekle, mutfaktaki yangını söndüremezsiniz. Mutfaktaki yangını söndürmek istiyorsanız öncelikle doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına yapılan zamları geri çekeceksiniz, bunu yapamazsanız, bari makul bir duruma getiriniz.

Gıda fiyatlarında sözde KDV’yi indirmiş görünmekle mutfaktaki yangın sönmez…

MUTFAKTAKİ YANGININ SÖNMESİ İÇİN ERDOĞAN’IN YAZDIĞI REÇETE!

Ülkede, hayatın pahalı olmadığını, her şeyin yolunda olduğunu, ekonominin rayından çıkmadığını belirten Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan (MUHALEFET YAYGARA KOPARIYOR) diyerek, ekonominin şahlanması için yazdığı reçeteyi açıkladı.

İşte, Sayın Erdoğan’ın, ekonominin sahlanması için yazdığı reçete. İster inanın, ister inanmayın:

*Yüksek enflasyonun etkilerini 2022 içinde büyük ölçüde ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Enflasyonla mücadele topyekûn bir fedakârlığı gerektirir.

*KDV sistemini sadeleştirme programımız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'yi yüzde 1'e indiriyoruz.

*Bilindiği gibi un ve ekmekte KDV'yi zaten yüzde 1 olarak uyguluyoruz. Müjdesini paylaştığımız düzenleme ile de devlet adına yüzde 7'lik bir indirim yapmış oluyoruz.

*KDV'si yüzde 1'e inen ürünler enflasyon sepetinde ciddi bir ağırlığa sahiptir. Bunlar pirinç, makarna, et, kahve, su, süt ve sut ürünleri, şeker ve şekerli ürünler, meyveler, sebzeler gibi günlük hayatta sık tüketilen gıdalardır.

*Gıda ürünlerinde KDV'yi yüzde 1'e indiren Cumhurbaşkanlığı düzenlemesini yarınki Resmi Gazete'de yayımlıyoruz. Az önce imzayı attım. Gıda sektöründen de aynı oranda fedakarlık talep ediyoruz.

*Pazartesi gününden itibaren toplamda yüzde 7 indirim yapılmasını milletimiz adına bekliyoruz.

*Aynı şekilde diğer tüm sektörlerde de bu düzeyde bir indirimi doğrudan vatandaşa yansıtacakları yaklaşım görmek istiyoruz.

*Denetim seferberliği de başlatıyoruz. Enflasyonla mücadele timleri aracılığıyla gıda başta olmak üzere, fiyatları makul, izahı olmayan bir şekilde artırılmış ürünlerle ilgili sıkı denetimler yürütülecek.

*

Haydi, kolay gelsin!!!

ANEKDOT

Geçmiş yıllarda, büyük bir manifatura dükkânı olan Siirtli Tüccarın küçükleri hariç, hepsi de HAC farizalarını yerine getirmiş beş çocuğu varmış. Çocukların hepsi de babalarıyla birlikte çalışırlarmış…

Sabah, erken kalkıp dükkânı açmak “HACI BABA”nın işiymiş. Sabah namazını kılar, gider dükkânını açarmış. O zamanların esnafları, dükkânlarını sabah namazını kıldıktan sonra açarlarmış. İş yerini erken açmak, bereket sebebi sayılırmış…

HACI BABA, yine sabah erken saatlerde iş yerini açmış, müşteri bekliyormuş. Dükkânına bir müşteri girmiş. Bir kumaş almış. Ücretini sormuş. HACI BABA, bir fiyat söylemiş. Bunun üzerine müşteri:

-Yahu, ben dün oğluna sordum, daha ucuz bir fiyat söyledi! deyince iş yeri sahibi:

-Hangi oğlum? diye sorunca, kendisine fiyat veren çocuğun adını hatırlamayan müşteri:

-Hani, o senin henüz hacca gitmemiş oğlun var ya! İşte, O!  demiş.

Bunun üzerine HACI BABA yarı şaka, yarı ciddi:

-Ben o keratayı bu yıl Hacca gönderip gözlerini çıkaracağım, bir daha böyle bir halt etmesin, demiş!

TAŞLAMALAR

KDV’Yİ İNDİRMEK

ÇÂRE OLUR MU DERDE

YANGINI SÖNDÜRECEK

REÇETE HANİ NERDE

YÜZ LİRALIK METAYI

YÜZYİRMİYE ÇIKARIP

YÜZDE YEDİ İNDİRMEK

HEM KOMİKTİR, HEM AYIP

ELEKTRİK, DOĞALGAZ VE

AKARYAKITTIR ASIL

ENFLASYON PAHALILIK,

BUNLARDAN OLUR HASIL

MUTFAKTAKİ YANGINI

SÜRAHİYLE SÖNDÜRMEK

İŞİNE DÖNDÜ BU İŞ

TANKER-TANKER SU GEREK

YAZIYI PAYLAŞ!