CENK ÇELİK OLAYINDA AZMETTİRİCİ KİM! - Ahmet Arıtürk

CENK ÇELİK OLAYINDA AZMETTİRİCİ KİM!


Siirtlilerin hemşehrisi ve bizim de yeğenimiz olan Cenk Çelik’in Şehit edilmesi olayının failinin bulunduğu belirtiliyor. Elbette memnuniyet verici bir gelişme. Ancak, önemli olan tetikçinin bulunması değil, AZMETTİRİCİNİN ortaya çıkarılmasıdır.

Cenk Çelik için neden (ŞEHİD) diyoruz. Çünkü, Dinimize göre şehitler için beş mertebe vardır. Elbette bunların mertebece en yüksek olanları ALLAH YOLUNDA ŞEHİD OLANLARDIR. Yol kesiciler tarafından katledilenler de şehitler sınıfına dahildirler. Cenk Çelik de, hayatında görmediği ve tanımadığı bir kişi tarafından, kurşunlanarak şehid edilmiştir.

17 Eylül 2022 Cumartesi günü, kiralık bir katil tarafından arkasından kafasına kurşun sıkılarak şehid edilen Cenk Çelik, Hastanenin yoğun bakım servisinde 17 gün süreyle verdiği yaşam mücadelesinde yenik düşmüş ve şehadet mertebesine ulaşmıştır. Gerek hastanede olduğu süre zarfında ve gerekse vefatından sonra, Siirtli hemşehrileri Cenk Çelik’e sahip çıkmış ve durumunu an be an takip etmişlerdir. Şehadet şerbetini içmesini müteakip, vasiyeti üzerine Siirt’e getirilerek Merkeze bağlı Erbine (TUZKUYUSU) köyü mezarlığına getirilen Cenk Çelik’in naaşının defin işleminin ancak gecnin saat 22:00’sinde  gerçekleşmesine karşılık, cenaze törenine bir hayli kalabalık iştirak ederek, sahiplenmişlerdir.

Cenk’in, sadece Siirt’ten değil, Türkiye’nin muhtelif illerinden gelerek cenaze törenine katılan hemşehrileri, dostları ve sevenleri vardı.

Şimdi, yeğenimiz olması hasabiyle ve haliyle taraf olarak ilgililerden ve yetkililerden istirhamımız, Cenk Çelik’i şehit eden tetikçiyi kısa bir süre içinde yakaladıkları gibi, olayın azmettiricisini da bir an önce bulmaları, yakalayarak adalete teslim etmeleri ve yasalar çerçevesinde cezalandırılmasını sağlamalarıdır.

Şunu da antiparantez belirtelim ki, bir tetikçi (kiralık katil) bularak Cenk Çelik’in vurdurulması emrini veren kişi ortaya çıkarılmazsa, Türkiye’de parayı verenin düdüğü çalması misâli, parayı verenler de kiralık katiller kullanıp, masum insanları katletmek yolunu seçmeğe devam edeceklerdir. Tetikçiyi azmettiren asıl suçlu yakalanırsa, bu gibi işlerini paralı katillerle halletmek yolunu seçebilecekler açısından caydırıcı olacaktır.

Temenni ederiz ki, Cenk’imizin katilini kısa bir sürede yakalamak başarısını gösteren güvenlik güçlerimiz, AZMETTİRİCİYİ DE BİR AN EVVEL YAKALAMAK BAŞARISINI GÖSTERSİNLER…

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Siirt 1. Etap Kentsel Dönüşüm projesinde imzalar atılmaya başlandı. 1.Etap için Karakol ve Ulu Camii çevresinde ikamet eden vatandaşlarımızın uzlaşma görüşmeleri Kızlar Tepesi’nde kurulan GEDAŞ çalışma ofisinde devam ediyor.

Verilen sözler gerçekleşirse, Şehrimiz yakında KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNE SAHNE OLACAK. Kentsel dönüşüm, afet riski altındaki alanların dönüştürülmelerini  amaçlayan yasanın adıdır. 16/5/2012 tarihinde meclisten geçen yasa Resmi Gazete’nin 31/5/2012 gün ve 28309 sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanunun amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.

Kanunu uygulamaktan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediyeler ve mücavir alan sınırları dışında il özel idareleri görevlidir.

Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlar proje için uygun alanlar tespit edilir. Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alan, Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıları kapsamaktadır.

Kentsel dönüşüm, kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasıdır. Özetle kentsel dönüşüm bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi anlamına gelir. Gecekondu dönüşüm/kentsel yenileme projelerinde “kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan çöküntü alanlarının gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetleri getirilerek olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden fenni ve sıhhi standartlara haiz bir şekilde yapılandırılması” amaçlanmaktadır.

Kentlerdeki çarpık yapılaşma ve yarattığı sorunların çağdaş şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olarak yeniden yapılandırılmasını sağlamak üzere kentsel dönüşüm projeleri gündeme gelmiştir.

İlimiz genelinde 50 bin, Şehir Merkezinde ise 15 binin üzerinde konut bulunmaktadır. İl Merkezindeki konutlardan ancak 5 bine yakınının ruhsatlı oldukları, diğerlerinin sağlıksız yapılaşma şeklinde vücut buldukları bilinmektedir. Özellikle Şehrin eski kesiminde adeta harabe evler bulunmaktadır. Bu kesimin sokakları, yolları oldukça dardır. Bir yangın halinde arazözlerin girmesine imkân yoktur. Ambülansların dahi girmesine elverişli değildir. Harabe evlerin bir tehlikesi de, bu gibi yerlerin uyuşturucu kullananlar tarafından mesken edinilmesidir. Bunun için olacak ki, İçişleri Bakanlığı tarafından belediyelere maili inhidam arzeden metruk evlerin yıktırılmaları talimatı verilmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2022 yılı içinde Belediyemizin teklifleri doğrultusunda İlimizde KENTSEL DÖNÜŞÜM projelerini başlatacağı açıklanmıştı.

Temennimiz, aynı zamanda Belediye Başkan Vekilimiz olan Valimiz Sayın Osman Hacıbektaşoğlu tarafandan  Şehrimiz için hayati bir konu olan Kentsel dönüşüm projesinin ısrarlı bir şekilde takip edilmesi ve kuvveden fiile çakarılmasının sağlanmasıdır.

TAŞLAMA

YETER ALLAH AŞKINA

ARTIK KIRIP DÖKMEYİN

BU MİLLETİ RAHATSIZ

VE HUZURSUZ ETMEYİN

MİLLET HUZUR İSTİYOR

HUZURUNU BOZMAYIN

USLU-USLU OTURUN

YANILIP DA AZMAYIN

NİCE TUFANLAR GÖRMÜŞ

TARİHTE BİL BÖLGEMİZ

NE TUFANLAR ATLATTI

 GÜÇLÜDÜR DEVLETİMİZ

NUH’UN TUFANI BİLE

BU BÖLGEDE DİNMİŞTİR

GEMİ CUDİ DAĞINA

SELAMETLE İNMİŞTİR

YAZIYI PAYLAŞ!