SİİRT'TE KÖYLÜLERE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalmaya başlayan Siirt Merkeze bağlı Demirkaya köyü Akarsu mezrası sakinleri mağduriyetlerinin giderilmesi için çağrıda bulundu.

https://youtu.be/FeGcrlTylB8

Ilısu Barajı’nın yapımı nedeniyle sular altında kalacak olan Akarsu (kelhok) köyü sakinleri, yeni yerleşim alanlarının tamamlanmadığından dolayı mağdur olduklarını söyleyerek mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

Siirt HÜDAPAR İl Başkanı Abdulhakim Tekin Akarsu mezrası sakinlerini dinleyerek yetkililere bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi çağrısında bulundu.

Köy sakinlerinden Ahmet Yıldız Adlı vatandaş, köylerinin su altında kalmaya başlamasıyla birlikte yeni yerleşim yerine zorla taşındıklarını belirtti.

“Müteahhit ne yolumuzu yaptı ne kanalizasyonumuzu yaptı ne elektriğimizi çekti.”

Köylerinin yeni yerleşim alanlarında alt ve üst yapının oluşturulması için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bir müteahhidin görevlendirdiğini ve bu müteahhidin işleri yarım bıraktığını söyledi.

Verilen Süreden 4 ay geçmesine rağmen herhangi bir alt ve üst yapının tamamlanmadığını belirten Ahmet Yıldız, Dedem babam yüz yıldır bu köyde doğup büyüdüler burada yaşadılar. Bende bu zamana kadar bu köyde ikamet ediyordum. Ilısu barajı nedeni ile su altında kalmaya başlamasıyla birlikte bizler bu yeni yerleşim yerine taşınmak zorunda kaldık. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yeni yerleşim yeri tespit edildi, araziler parsellendi tapularımız verdi ve bu yeni yerleşim yerinin yapımını da taşeron bir müteahhide verdiler. O müteahhide çok gevşek davranıyor. İş teslim tarihinin 2019 yılı Aralık ayının son günü olmasına rağmen üzerinden 4 ay geçti müteahhit ne yolumuzu yaptı ne kanalizasyonumuzu yaptı ne elektriğimizi çekti. Hepsini yarım yamalak yaptı bıraktı. Ne zaman biteceği de belli değil. Müteahhitte peşinden koşuşturuyoruz yakalıyoruz bu hafta yapacam diyor ama bir ay sonra ortalıktan kayboluyor.” şeklinde konuştu

Yarım bırakılan işlerin bir an önce bitirilmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Ben bu olayı defalarca çevre şehircilik il müdürlüğüne gidip şube müdürlerine danıştım. Diyorlar ki bizimde yapacağımız bir şey yok, bizler işi müteahhitte vermişiz, onunla muhatap olun oda sağa sola kaçıyor olan bize oluyor. İsteğimiz bir an önce devlet tarafından yetkililer tarafından, çevre şehircilik il müdürlüğü tarafından Müteahhitti sıkıştırıp baskı yapıp bir an önce yarım bırakılan işlerin bitirilmesini talep ediyoruz.” dedi.

“Şuan Çadırlarda Yaşıyoruz”

Suyu ve elektiriklerinin olmadığını söyleyen Yıldız, “Şuan çadırlarda yaşıyoruz. Suyumuz yok bidonlarla çeşmeden, dereden su taşıyıp kullanıyoruz. 21. Yüzyılda görüyorsunuz kendi imkanlarımla banyo fıçısını su doldurmuşum, bulaşığımızı ve ihtiyacımızı bununla gideriyoruz. Hayvanlarımız var onları da akşamları götürüyoruz suya su içiriyoruz akşamları ise buraya getirip çadırların altına tekrardan koyuyoruz. 14 saatte bir sefer su içiyor. Çeşmelerimiz olsaydı avantajımız daha çok olurdu. Köy sakinleri olarak daha güzel bir hayat yaşardık. Yetkililere mesajımız bir an önce bizim bu durumumuza el atmaları lazım bize yardım etmelerini talep ediyoruz ve bir an önce mutlu olmayı istiyoruz” mağduriyetlerini dile getirdi.

Su ve elektriktiriğin olmamasından dolay çok mağdur olduklarını belirten köylülerden Şakir Tuncay Devletten destek istediklerini ve bir an önce bu mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Yaklaşık olarak 1 aya aşkındır elektriklerinin kesildiğini belirten Tuncay, "Akarsu köyümüzi ılısu barajından dolayı sular altında kalıyor ve bizleri köyümüzden çıkardılar. Bizler şuan çadırda yaşıyoruz çok mağduruz. İmkanlarımız yok, suyumuz elektriğimiz yok. Devletten destek istiyoruz bir an önce bu mağduriyetimiz giderilsin. Bizim köyümüzün elektriklerini ayın 18’inde kestiler. Biz yeni yerleşim yeri için elektrik hattının getirilmesi için başvuruda bulunduk ama bizimle ilgilenen kimse yok. Suyumuz da aynı şekilde başvuruyoruz bu hafta yapacağız diyorlar ama bir türlü gelip kimse yapmadı ve ilgilenmedi.” Dedi.

“Müteahhit Ortalıklarda Yok”

Tuncay, “Bizler çevre şehircilik ve bayındırlık müdürlüğüne başvuruyoruz onlar diyorlar ki her işinizi müteahhit yapacak. Ama müteahhit ortalıklarda yok. Halimiz perişan durumda suyumuz elektriğimiz yok nasıl yaşayacağız.” Şeklinde konuştu.

“Çocuklarımız yol olmadığı için çok mağdur”

Siirt’te 18 dakikada gidebiliyorken yolların su altında kalması ile birlikte ulaşımlarının bir buçuk saatte yapılabildiğini söyleyen Tuncay son olarak şunlara değindi:

“Hayvanlarımız var onlara zor bakıyoruz. Arpası bittiği zaman Siirt’ten arpa getirtmeye kalktığımızda Eruh üzerinden getirtmek zorunda kalıyoruz ona da araba 1 bin lira para istiyor. Çocuklarımı Siirt merkeze okula gönderiyorum ama ulaşım sorun olduğu için sabah çok erken saatte kalkıp tekneler var burada teknelerin önüne gidip bir saat iki saat o soğukta teknenin kalkmasını bekliyor. Eskiden buradan Siirt’te 18 dakikada gönderebiliyordum şuan ise teknenin hareketini beklerken bir buçuk saatte yakın o soğukta bekletiyoruz. Ondan sonra derse geç kalıyorlar. Geç kaldığı zamanda çocuklarımızı derslere almıyorlar. Bizler bu yönde de mağduruz. Devletten ricamız bu dertlerimize çare bulsun.”

Siirt HÜDAPAR İl Başkanı Abdulhakim Tekin, köyde ziyaretlerde bulunarak vatandaşın mağduriyetini dinledi.

“Ilısu barajından kaynaklı oluşan bir mağduriyet var.”

21.Yüzyıl Türkiye’sine yakışmayan bir acı tablonun oluşturulduğunu belirten Tekin, “Demir Kaya köyünde Ilısu barajından kaynaklı oluşan bir mağduriyet var. Gelip olay yerinde vatandaşlarımızı dinledik. Maalesef devlet bir yatırım yaparken normalde o yatırımın amacı, vatandaşına hizmettir vatandaşına fayda sağlamaktır. Ama kurumlarda ki aksaklıklardan kaynaklı bir mağduriyet oluşmuş. Köylülere ne zaman köyden çıkarılacakları belirtilmediği, tedaş bir anda gelip elektriği kesmiş ve yeni yerleşim yerin yapılmadığı için şuan gördüğünüz çadırları kendi imkanları ile yapıp burada kalıyorlar. Buda 21. Yüzyıl Türkiye’sine yakışmayan bir acı tablodur. Devlet bizim ekonomimiz iyidir gibi açıklamalar yapmakladır ama ekonomide ki iyileşme halka yansıdığı zaman önemlidir. Eğer oradaki iyileşme buradaki vatandaşa yansımıyorsa bu durum sıkıntılıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

“Burada yaşayan köylü ile İstanbul’da yaşayan vatandaş eşit olmalıdır”

Devlet, vatandaşına eşit şekilde davranması gerektiğini dile getiren Tekin, “Bu köydeki vatandaş ile İstanbul’da yaşayan vatandaş devlet için farklı olmamalıdır. Devlet onlara eşit ve adaletli bir şekilde yaklaşmak zorundadır. Onun yeni yerleşim yerini bir kuruma atfedip sonrasını takip etmemezlik yapamaz.” Dedi.

“Bu mağduriyetleri bir an önce gidermek gerekir”

Kurumların mağduriyetler oluşturduğuna dikkat çeken Tekin, “Şuan burada gördüğün en büyük sıkıntılardan bir tanesi, köylülerinde dile getirdiği devletin gerekli denetimi sağlamayışıdır. Bazı devlet kurumlarına denetim bırakılmıştır ama bu kurumlar aksaklıklara neden olmuştur. Bu kurumlar mağduriyetler oluşturmuşlardır. Şuan bu çadırda kalıyorlar ve bu çadırlarda elektrik yok bu çadırlara gerekli su şebekesi çekilmemiş. Yeni yol tam anlamıyla yapılmamış. Siirt’te bu bölgeye geçişi yapabilecek bir köprü rahatça yapılabilecekken, Karadeniz’deki yolları köprüleri tünelleri gördükçe burada çok daha az masrafla yapılabilecek bir körü yapılabilirken ne yazık ki burada herhangi bir ulaşım ağı için çalışma yapılmamış. Devlet bu tür durumları oluşturduğu için vatandaşlar mağduriyet yaşıyorlar. Bu mağduriyetleri bir an önce gidermek gerekir. Yeni yerleşim yeri için ne gerekiyorsa hangi kurum ne yapması gerekiyorsa acilen onu yapmak zorundadır.” Şeklinde konuştu.

“Çağrımız bu mağduriyet bir an önce giderilsin”

Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyleyen Tekin, son olarak şunları kaydetti:

“Devlet yetkililerine buradaki mağduriyetin bir an önce giderilmesi çağrısında bulunuyoruz. Buraya gerekli elektrik ve su şebekelerini en acil şekilde çeksinler. En azından şuana kadar yapılan mağduriyeti giderme adına daha hızlı bir hizmet getirmeleri gerekiyor.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN