Sağlıklı bir yaşam için bunlara dikkat! Siirtli Antrenör Ekin, sporun sağlığa olan etkisini açıkladı

Siirt Yıldızlar Life Club Spor Salonu Antrenörü Münin Ekin, tansiyon, diyabet ve kalp hastalıklarıyla mücadelede egzersizin gücünü vurguluyor. Ekin, düzenli sporun insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü ve vücut sağlığını olumlu yönde etkilediğini belirtiyor. Sağlıklı yaşam için egzersizin önemini vurgulayan Ekin, her yaş grubuna özel egzersiz planının önemine dikkat çekiyor

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Siirt Yıldızlar Life Club Spor Salonu Antrenörü Münin Ekin, tansiyon, diyabet, kalp ve damar hastalıklarıyla mücadelede egzersizin önemine dikkat çekti. Türkiye'de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğunu belirten Ekin, her üç kişiden birinin tansiyon hastası olduğunu ifade etti.

Kas ve iskelet sistemi korumak için egzersiz yapın

Ekin, düzenli ve orta şiddette yapılan egzersizlerin tansiyon, Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastalıklarında olumlu etkiler sağladığını vurgulayarak, egzersizin insülin duyarlılığını artırdığını, kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü ve vücut yağ oranını azalttığını söyledi. Ayrıca, kalp ve damar fonksiyonlarını geliştirerek dolaşım sistemi, solunum sistemi, kas ve iskelet sistemini koruyup güçlendirdiğini belirtti.

Spor tansiyonu kontrol altında tutuyor

Sporun tansiyon kontrolüne katkı sağladığını belirten Ekin, haftada en az 2 kez orta şiddette düzenli egzersiz yapmanın uygun nabız aralığı, kişiselleştirilmiş ve kontrollü müdahalelerle tansiyon kontrolüne katkıda bulunduğunu ifade etti. Egzersizin kan basıncını azaltmak için şiddeti, tipi, sıklığı ve süresinin özellikle diyabet ve tansiyon hastalarında belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Düzenli spor hastalıklardan koruyor
 

Yaş ilerledikçe vücudun kendini yenileme hızındaki düşüşlere dikkat çeken Ekin, düzenli sporun ileri yaşlarda kan şekeri ve dolaşıma bağlı bozuklukları azalttığını, kas oranına bağlı hareket kısıtlılığını azalttığını belirtti. Düzenli spor yapan ileri yaşlı bireylerin, aynı yaştaki hareketsiz bireylere göre daha iyi bir fiziksel durumda olabileceğini söyledi.

Ancak, her bireyin sağlık durumunun farklı olduğunu belirten Ekin, egzersiz planının kişiye özel olması gerektiğini vurguladı. Tansiyon ve kalp hastaları için uygun olan düşük yoğunluklu egzersiz seçeneklerini şu şekilde sıraladı: yavaş tempoda yürüyüş, düşük hızda bisiklet sürme, yüzme, hafif aerobik egzersizleri ve yoga.

Siirt Yıldızlar Life Club Spor Salonu Antrenörü Münin Ekin, egzersizin her yaş için kişinin sağlık durumuna göre özel planlanması gerektiğini vurgulayarak, sağlıklı yaşam için düzenli ve bilinçli sporun önemini vurguladı.

Tansiyon ve kalp hastaları için uygun olan bazı düşük yoğunluklu egzersiz seçenekleri şunlar olabilir:

  • Yavaş tempoda yürüyüş yapmak, kalp ve dolaşım sağlığını geliştirmek için iyi bir seçenektir. Başlangıçta kısa mesafelerle başlayabilir ve zamanla süreyi artırabilirsiniz.
  • Düşük hızda ve düz yoliği artırmaya yardımcı olabilirllar üzerinde bisiklet sürmek, kas ve kalp sağlığını destekler.
  • Yüzme birçok kas grubunu çalıştıran etkili bir egzersizdir ve kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir. Yüzmek tansiyona da fayda sağlar.
  • Uzman hekimin de onayıyla hafif aerobik egzersizleri yapılabilir.
  • Yoga gibi düşük etkili egzersizler, stresi azaltmaya, dengeyi geliştirmeye ve esnek
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN