Polonya'da polis Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı bastı: Eski bakan gözaltına alındı

'Görevi kötüye kullanmak' ve 'yolsuzluğa azmettirmek' suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılan Kaminski gözaltına alındı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Polonya polisi, başkent Varşova'daki cumhurbaşkanlığı sarayını bastı. 'Görevi kötüye kullanmak' ve 'yolsuzluğa azmettirmek' suçlamasıyla 2'şer yıl hapis cezasına çarptırılan eski içişleri bakanı Mariusz Kaminski ile yardımcısı Maciej Wasik, gözaltına alındı. 

'HERKES KANUNLAR ÖNÜNDE EŞİTTİR'

Kaminski ile Wasik'i, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın akşam saatlerinde Belaruslu muhalif lideri Svetlana Tikhanovskaya ile görüştüğü esnada gözaltına aldığı bildirildi. Konuya ilişkin açıklama yapan mevcut İçişleri Bakanı Marcin Kierwinski, "Herkes kanun önünde eşittir" dedi.

VARŞOVA'DA PROTESTO

Varşova'da bulunan başkanlık sarayı önünde toplanan göstericiler ise, ikili hakkında çıkarılan tutuklama emrine karşı protesto gösterisi düzenledi. Pankartlar taşıyan göstericiler, yolsuzluk soruşturması kapsamında yetkilerini kötüye kullanma suçundan geçen ay verilen iki yıllık hapis cezası nedeniyle tutuklama emri bulunan eski bakan ve iki milletvekiline destek verdi.

Ne olmuştu?

Polonya’da 2007-2010 yılları arasında Yolsuzluk Karşıtı Merkez Büro CBA Başkanı olan Kaminski ve Yardımcısı Wasik hakkında siyasi amaçlarla 'görevi kötüye kullandıkları' ve 'yolsuzluğa azmettirdikleri' suçlamasıyla dava açılmıştı. 2015 yılında sonuçlanan dava neticesinde mahkeme Kaminski ve Wasik'i suçlu bularak 3'er yıl hapis cezasına mahkum etmişti. İkili, ekim ayında iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi'nden (PiS) milletvekili seçilmiş, Duda'nın 2016 yılında kendilerini affetmesi nedeniyle haklarında hapis cezası veren mahkemeyi tanımadıklarını ilan etmişti.

Mahkeme kararına saygı duyulması gerektiğini söyleyen Başbakan Donald Tusk, Duda'yı 'adaleti engellemekle' suçlamıştı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN