Pakistan'dan İran'a saldırı: '3 kadın, 4 çocuk öldü'

İran, Pakistan tarafından sınır bölgesinde bir köye düzenlenen füze saldırısında 3'ü kadın ve 4'ü çocuk olmak üzere 7 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

İran'ın Pakistan sınırındaki Sistan-Beluçistan eyaletinin Vali Yardımcısı Ali Rıza Merhameti, Pakistan'ın sabah saatlerinde eyaletin sınır bölgesindeki bir köye füze saldırısı düzenlediğini bildirdi. İranlı yetkili, "Bu saldırıda İranlı olmayan 3 kadın ve 4 çocuk hayatını kaybetti" dedi.

Seravan kentinde de patlama meydana geldiğini belirten Merhameti can kaybı yaşanmadığını aktardı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Saldırılar  Pakistan'ın kendi güvenliği ve ulusal çıkarları için yapıldı. İstihbarata dayalı operasyon sırasında birçok terörist öldürüldü." denildi. Pakistan'ın İran'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğu belirtilen açıklamanın devamında, "Pakistan, halkının güvenliğini korumak için gerekli tüm adımları atmaya devam edecek. İran kardeş bir ülkedir ve Pakistan halkının İran halkına büyük saygı ve sevgisi vardır" ifadeleri kullanıldı. 

Ne olmuştu?

İran'da terör örgütü kabul edilen Ceyşu'l Adl (Adalet Ordusu), "Sünni Beluç halkının haklarını savunduğunu" öne sürerek, ülkenin güneydoğusundaki Pakistan sınırında yer alan Sistan-Beluçistan eyaletinde zaman zaman İran'a karşı silahlı eylemler düzenliyor.

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, 16 Ocak'ta Ceyşu'l Adl örgütünün Pakistan'daki kamplarının füze ve insansız hava araçlarıyla hedef alındığını duyurmuştu.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İran'ın, 16 Ocak'ta sınırdaki Belucistan eyaletinin Panjgur bölgesine hava saldırısı düzenlediğini ve saldırıda 2 çocuğun hayatını kaybettiğini, 3 kız çocuğunun yaralandığını açıklamıştı.

Dün, Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı alan Pakistan, halen İran'ı ziyaret eden İran'ın İslamabad Büyükelçisinin de bir süre geri dönmeyebileceğini Tahran'a bildirmişti.

2012'de kurulan "Adalet Ordusu", İran'ın terör örgütleri listesinde. Son yıllarda İran topraklarına çok sayıda saldırı yaptı. Örgüt, Aralık'ta İran'ın Rasek kentinde 11 polis memurunun öldürüldüğü saldırıyı üstlenmişti.

Pakistan merkezli örgüt, Amerika Birleşik Devletleri'nin de terör örgütleri listesinde yer alıyor. "Adalet Ordusu"nun öncelikli hedefi İran güvenlik güçleri olsa da devlet görevlilerine ve sivillere yönelik intihar saldırıları, suikastler ve kaçırma eylemleriyle de biliniyor.

İran ile Pakistan arasında yaklaşık bin kilometrelik sınır bulunuyor. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN