Konu sadece asgari ücretliler değil memur ve emekli maaşları ne olacak! - Ahmet Arıtürk

Konu sadece asgari ücretliler değil memur ve emekli maaşları ne olacak!


Asgari ücret komisyonu çalışmalarına devam ederken, 2021 yılı için konunun sadece asgari ücretliler olmadığını anımsatmakta yarar vardır.

Evet, asgari ücret gerçekten AÇLIK SEVİYESİNİN bile altında. Amma velakin asgari ücretin altında maaş alan emekliler, dul ve yetimler de bulunmaktadır, Peki, bunların durumları ne olacak! Fiilen çalışmalarını sürdüren memurlara emeklilere ne kadar zam yapılacak.

TÜİK’İN sözde tespit ettiği enflsayon oranı üzerinden hesaplama yapılarak maaşlarına zam yapılacaksa bu bir aldatmacadır. Şunu belirtmekte yarar var ki, TÜİK tarafından belirlenen enflasyon rakamı, gerçek enflasyonun yarısı bile değildir. Birbirimizi kandırmayalım (Enflasyona göre zam verdik) yalanıyla memurları, emeklileri, dul ve yetim maaşı alanları kandıracağımızı zannetmeyelim.

Bizim, yetkililere ve etkililere bir teklifimiz var. Maaşlara TÜİK’İN itibarsız tespitlerine göre zam yapmak yerine 2020 Ocak ayında alınan maaşlarla kaç dolar alınabiliyorduysa, yine o kadar dolar karşılığı maaş versinler. 1 Ocak 2020’de bir ABD doları 5.9 TL idi. Bugün 7.9 TL’dir. Arada 2 TL fark var. Yani örnek olması açısından 1 Ocak 2020’de bin TL ile 170 ABD doları alınabilirken, bugün ancak 126 ABD doları alınabilmektedir. Gerçek hesaplama bunun üzerinden yapılmalıdır. (Siz maaşınızı döviz üzerinden mi alıyorsunuz) buyuran beylere hatırlatmak isteriz ki, maaşlar döviz üzerinden verilmiyor ama, bütün giderler dövize endekslenmiş gibidir.
1 Ocak 2020’de 2324 TL olan asgari ücretle 394 ABD doları alınabiliyordu. Bu durumda asgari ücret en az 3.125 TL olacak ki, 1 Ocak 2020 yılının asgari ücretine eşit olsun. Tabii, 2020 yılı için geçerli olan asgari ücretin ne kadar tatminkar olduğu ortada.

Asgari ücretin, komisyon marifetiyle tespit edilmesi oyunundan da lütfen vazgeçilsin. Herkes de biliyor ki, asgari ücreti hükümet, daha doğrusu Reis çoktan kafasında belirlemiştir. Komisyon üyelerinin 5’i hükümetin temsilcileri, 5’i işveren sendikalarının temsilcilerinden oluşmaktadır. Geriye kalıyor 5 işçi temsilcisi: Bu durumda, hükümetin zaten belirlemiş olduğu rakam dışında bir rakamın verilmesi hiç mantıklı geliyor mu!
Evet, sadece asgari ücret konusunu değil, 2021 yılında emeklilere, memurlara verilecek zam oranı da tespit edilirken, 2020’nin Ocak ayında verilen maaşla ne kadar ABD doları alınıbiliyorduysa, yeni belirlenecek maaşlarla da aynı miktarda ABD doları alınabilsin. Daha fazlasını istemiyoruz…

YAZIYI PAYLAŞ!