Vergisiz telefon ne zaman, şartları neler?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 Genel Seçimleri öncesinde açıkladığı vergisiz telefon ve bilgisayar, öğrencilerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Vergisiz telefon için şartlar duyurulmadı ancak üniversite eğitimi gören açıköğretim ve önlisans öğrencileri de yararlanabilecek. Vergisiz telefon ve bilgisayar satışının sadece Türkiye'de üretilen telefonları kapsaması bekleniyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Seçim dönemi Cumhurbaşkanı adaylarının seçim vaatleri içerisinde “vergisiz cep telefonu” yer alıyordu. Vergisiz telefon ve bilgisayar için gerekli adımların atılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üniversite öğrencileri ise bu fırsat sayesinde daha uygun fiyatlarla teknoloji ürünlerine sahip olabileceklerini belirtti. Sadece Türkiye'de üretilen veya montajlanan modellerin kapsaması beklenirken yerli üretimin de teşvik edilmesi sağlanacak.

VERGİSİZ TELEFON VE BİLGİSAYARDA SON DURUM NE?

Gençlerin beklediği vergisiz cep telefonu ve bilgisayar düzenlemesinin yakın zamanda tamamlanacağını söyleyen Uraloğlu, yıl sonundan önce uygulamanın başlayacağına işaret etti.

Uraloğlu, Çalışmanın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın da çalışamaya destek verdiğini aktardı.

Uraloğlu, vergisiz telefon ve bilgisayar satışına ilişkin “Zannediyorum ki bugünlerde tamamlanır, yıl sonuna gitmeden kamuoyuna duyurulur ve başlatılır” dedi.

‘CUMHURBAŞKANI KISA ZAMANDA AÇIKLAR'

Uraloğlu, vergisiz telefon ve bilgisayar düzenlemesinin yanında 10 GB'lık ücretsiz internet kullanımının da sağlanacağını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“10 GB internet konusunda Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu, Milli Eğitim ve Ulaştırma Bakanlığı olarak burada hitap edeceğimiz üniversite öğrencileri kimlerdir, sayıları ne kadardır ve bunların operatörlerden sağlanma konusunda teklifleri aldık. Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. O da bu açıklamayı kısa zamanda yapar.

Vergisiz cep telefonu ve bilgisayar konusunda vergisiz düzenlemeyi birinci derecede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yürütüyor. Biz de onlara altyapı ve kayıt desteği veriyoruz. Onlar da düzenlmenin hangi parasal limitteki cihazları kapsayacağıyla ilgili çalışma yapıyorlar. Zannediyorum ki bugünlerde tamamlanır, yıl sonuna gitmeden kamuoyuna duyurulur ve başlatılır.”

ÖĞRENCİLERE VERGİSİZ TELEFON VE BİLGİSAYARDA ŞARTLARI NELERE?

Vergisiz telefon ve bilgisayar şartları henüz resmi olarak açıklanmadı ancak kurumlarında ve açıköğretim de dahil olmak üzere tüm üniversite öğrencilerini kapsaması bekleniyor.
Bunun yanı sıra öğrenciler aylı 10 GB ücretsiz internet verilecek ancak vergisiz telefon tüm modelleri kapsamayacak. Sadece Türkiye’de üretilen telefonları kapsayacak ve ücretinde bir üst sınır belirlenecek.

Vergisiz telefonda Türkiye'de üretim şartı aranmasından dolayı A serisindeki bütün telefonları, Vestel, Xiaomi, OPPO, Realme, TCL, Reeder, Casper modelleri kapsaması bekleniyor. Vergisiz telefon ve bilgisayar imkanı ile Türkiye’de üretilen telefonların fiyatında ortalama yüzde 50 düşüş olacağı tahmin ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN