Siirt'te Büyük Deprem Bekleniyor Mu? Siirt Depreme Hazır Mı? Doç. Dr. Alkan Cevapladı

Siirt'te dün meydana gelen depremlerin ardından Siirt Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç.Dr. Adnan Alkan, Artı Siirt Haber Ajansına özel konuştu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Siirt’te dün meydana gelen depremlerin ardından, büyük bir depremin söz konusu olup olmayacağına ilişkin soruyu cevaplayan Alkan, “Meydana gelen depremlerin başka büyük depremlerin öncüsü olup olmadığını anlayabilmek için teknik çalışmaların yapılması gerekiyor. Küçük şiddetli münferit sarsıntılar da olabilir veya başka büyük kırılmalara yol açabilecek öncü depremler de olabilir.” Yorumunda bulundu.

Siirt’in depreme hazır olmadığını belirten Alkan,”Ülke olarak depreme çok hazır değiliz maalesef. Buna Siirt'te dahil. Ülkemizdeki ve Siirt'teki yapı stokları genel olarak depreme dayanabilecek düzeyde değildir.” dedi.

“Siirt’te Büyük Risk Taşıyan Mahalleler Var”

“Özellikle eski yapılar, deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmeyen yeni yapılar büyük tehlike arz etmektedir.” diyen Alkan, “Siirt'te kentin tarihi dokusunu oluşturan Ulus, Ülkü, Doğan, Sakarya, Karakol, Batı, Tınaztepe gibi mahallelerde yapılar genel olarak eski ve bakımsız olduğu için diğer mahallelere göre daha büyük riskler taşımaktadır. Bu kısımlarda mutlak suretle kentsel dönüşüm faaliyetlerinin başlaması gerekmektedir. Bunun yanında diğer kesimlerde yeni yapılaşmalara izin verilirken deprem yönetmeliklerine uygun olup olmadıkları sıkı bir şekilde denetlenmelidir.” şeklinde konuştu.

Vatandaşlara uyarılarda bulunan alkan son olarak şu şekilde konuştu:

“Siirt deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerden biridir. Depremle mücadele etmeyi ve yaşamayı öğrenmeliyiz. Vatandaşlarımız oturdukları yapıları mutlaka kontrol ettirip, deprem açısından risk barındıran yapılarda oturmamalıdır. Depremler hayatımızın bir gerçeği, deprem esnasında ve sonrasında yapılacaklar konusunda toplum olarak hazırlıklı olmalıyız. Depremin meydana gelmesini beklemeden hazırlıklarımızı deprem olacakmış gibi yapmalıyız.”

Haber

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN