Flaş Avrupa Süper Ligi kararı, UEFA ve FIFA şoke oldu. Avrupa Adalet Divanı kararını açıkladı: Futbol özgür kaldı, UEFA'nın tekeli bitti diyerek duyurdu

2021 yılında Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasını engelleyen UEFA ve FIFA ile ilgili Avrupa Adalet Divanı kararını açıkladı. Rekabet yasasına aykırı hareket ederek Avrupa Süper Ligi'nin engellendiği belirtilen kararda, 'Ne UEFA ne de FIFA alternatif turnuvalara katılan kulüplere yaptırım uygulayamaz' ifadeleri kullanıldı. Avrupa Süper Ligi CEO'su Bernd Reichart ise gelişmeyi 'UEFA'nın tekeli bitti, futbol artık özgür kaldı' diyerek duyurdu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

19 Nisan 2021 tarihinde İngiltere, İspanya ve İtalya'nın önde gelen futbol kulüplerinin girişimiyle UEFA organizasyonlarının dışında kulüplerin yönettiği bir organizasyon projesi "Avrupa Süper Ligi"nin kurulması UEFA ve FIFA tarafından engellenmişti. Avrupa Adalet Divanı, konu ile ilgili açılan davada kararını açıkladı. Buna göre UEFA ve FIFA'nın Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasını engelleyerek rekabet yasasına aykırı hareket ettiğine karar verdi. 

Habertürk tarafından duyurulan habere göre Avrupa Adalet Divanı kararında UEFA, 2021 yılında duyurulan Avrupa Süper Ligi projesini iptal ederek rekabet hukukuna aykırı hareket ettiğini bildirdi.

Buna göre; ne FIFA ne de UEFA, kendi organizasyonları dışındaki bir turnuvaya katılan kulüplere herhangi bir yaptırım uygulama hakkına sahip değil. Karar ile birlikte Avrupa Süper Ligi'nin yeniden kurulması gündeme gelse de projenin ilk duyurulduğu tarihteki taraftar tepkileri sebebiyle kulüplerin bu konuda çekimser olduğu belirtildi.

FUTBOL ARTIK ÖZGÜR KALDI

Karar üzerine konuşan Avrupa Süper Ligi CEO'su Bernd Reichart, "UEFA'nın tekeli bitti, futbol artık özgür kaldı. Kulüpler artık kendi kaderini belirlemekte özgür ve yaptırım tehlikeleri yok. Taraftarlara buradan duyuruyoruz; Avrupa Süper Ligi'nde tüm maçlar ücretsiz olacak. Kulüpler için ise gelirlerin tamamı garanti edilecek." ifadelerini kullandı.

AVRUPA SÜPER LİGİ NEDİR?

19 Nisan 2021 tarihinde İngiltere (Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur), İspanya (Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid), İtalya'dan (Milan, Inter, Juventus) 12 kulüp bir araya gelerek "Avrupa Süper Ligi" adıyla hafta içinde oynanacak yeni bir turnuvanın kurulması konusunda anlaşma sağlamıştı.

UEFA, İngiltere Futbol Federasyonu, İngiltere Premier Lig, İspanya Futbol Federasyonu, La Liga, İtalya Futbol Federasyonu ve Serie A yönetimleri, ortak bir bildiri yayımlayarak Süper Lig projesine karşı çıkmıştı.

Avrupa'da yeni bir oluşum olarak yola çıkan Avrupa Süper Ligi'nde dağılmalar hızlı oldu. UEFA ve FIFA'nın tepkisi sonrası kurucular arasında yer alan İngiliz ekipleri bu projeden çıktığını açıklamıştı. Futbol camiası ve taraftarların da yoğun baskısı üzerine Liverpool, Arsenal, Manchester City, Manchester United, Chelsea ve Tottenham Avrupa Süper Ligi'nden çekilmek için işlemleri başlattığını duyurmuştu.

Bu kulüplerin ardından Atletico Madrid, Milan ve Inter de Avrupa Süper Ligi'nden çekildiğini duyururken Real Madrid ve Avrupa Süper Ligi'nin başkanı Florentino Perez, "Proje beklemede. Hepimiz beraberiz ve gelecek için düşünüyoruz. 12 kulüp arasında bağlayıcı bir sözleşme imzaladık. Kimse projeden ayrılma bedeli ödemedi. Henüz bitmedi" açıklaması yaptı.

UEFA, projeden ayrılmayan Barcelona, Real Madrid ve Juventus kulüpleri için disiplin süreci başlattı

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN