Ermenistan Parlamentosu Putin'e Tutuklama Kararı Çıkardı!

Ermenistan Parlamentosu, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Putin'in yakalama kararını barındıran Roma Statüsü'nü onadı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Ermenistan Parlamentosu, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Putin'in yakalama kararını barındıran Roma Statüsünü onadı. Bu durumda Putin Ermenistan'a ayak basar basmaz tutuklanacak.

Ermenistan Parlamentosu, Rusya'nın ciddi uyarılarda bulunmasına rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluş belgesi olan Roma Statüsü'nü bugün onaydan geçirdi. Yapılan oylamada 60 milletvekili "evet" oyu kullanırken, 14 milletvekili ise kabul etmedi. Alınan kararla beraber, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir Ermenistan ziyaretin yapması durumunda tutuklaması gerçekleştirilecek.

DERİN ÇATLAK

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rusya'nın yakın müttefiki olan Ermenistan, özellikle Nikol Paşinyan'ın iktidara geldiği 2018'den itibaren Moskova ile gerilimli bir beş yılı geride bıraktı.

Batı yanlısı Paşinyan'a daima şüpheyle yaklaşan Kremlin'le Erivan arasındaki çatlak, özellikle 2020 yılındaki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'yla gizlenemez hale geldi.

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) üyesi olan Ermenistan, ittifakın başını çeken Rusya'dan savaş sırasında yardım bekledi ancak Moskova bu talebe olumsuz yanıt verdi. Dahası, gerek Nikol Paşinyan gerekse de diğer Ermeni yetkililer Rus silahlarının Azerbaycan'ın modern silahları karşısında yetersiz kaldığını birçok kez dile getirdi.

Ermenistan'daki CSTO tatbikatlarını iptal eden Nikol Paşinyan'ın Rusya'nın verdiği sözleri tutmadığını söylemesi ve Karabağ'a Rus barış gücü askerlerinin yerine BM kuvvetlerinin konuşlandırılmasını istemesi krizi zirve noktasına çıkardı.

Ermenistan Başbakanı özellikle 2023'ten itibaren birçok kez Moskova'nın hışmına uğradı ancak geri adım atmadı. Azerbaycan'ın Karabağ'ı tamamen işgalden kurtardığı 19 Eylül tarihindeki askeri operasyondan günler önce ise, ABD askerleri Ermenistan'da tatbikata katıldı.

Amerikan askerlerinin Güney Kafkasya'ya ayak basması tahmin edilebileceği gibi Moskova'nın öfkesini çekti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Erivan yönetimini açık şekilde uyardı, NATO'ya yaklaşılmamasını tavsiye etti.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN