Emeklilere yapılan zam bütün emeklileri kapsamayacak! En düşük emekli maaşı 1 lira dahi artmadı

En düşük emekli maaşına ocak ayında yapılan seyyanen artış, kök maaşa yansıtılmadığı için milyonlarca emekli temmuzda 1 lira dahi zam alamayacak. Yeni düzenleme yapılmazsa, bu durumdaki emekliler yıl sonuna kadar 7 bin 500 lira maaş almaya devam edecek.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Emekli maaşına yapılacak zam oranı belli oldu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen önergeye göre, temmuz ayı itibariyle emekli maaşlarına yüzde 25 zam yapılacak.

REFAH PAYI YÜZDE 5,23'TE KALDI

Buna göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi vaadi olan refah payı artışı payı beklentilerin çok altında belirlenerek, yüzde 5'te kaldı.

Maaşı en düşük baremde olan milyonlarca emekli ise çifte mağduriyete uğradı. Ocak ayında en düşük skaladaki emeklilerin maaşı 7 bin 500 liraya tamamlandı. Ancak seyyanen artış, kök maaşa yansıtılmadı. Bu durumdaki milyonlarca emekli de bugün yapılan yüzde 25'lik zamdan yararlanamadı.

EN DÜŞÜK MAAŞ YİNE 7 BİN 500 LİRADA KALDI

Durumu bir örnek üzerinden anlatacak olursak, şöyle bir tablo oluştu: En düşük kök maaşı ocak zammıyla birlikte 5 bin 500 lira olan emeklilerin maaşı, 7 bin 500 liraya tamamlandı. Ancak seyyanen zam kök maaşa yansıtılmadı. Dolayısıyla bu durumdaki emeklinin kök maaşı bugün belli olan temmuz zammıyla birlikte 6 bin 875 liraya yükseldi. Bu durumdaki milyonlarca emekli, yeni bir düzenleme yapılmazsa, yine 7 bin 500 lira almaya devam edecek.

MİLYONLARCA EMEKLİ ASGARİ ÜCRETİN YANINA DAHİ YAKLAŞAMADI

Örneğin kök maaşı 6 bin 500 lira olan emekli, temmuzdaki yüzde 25 zam sonrası 7 bin 625 lira maaş alacak. Yani altı aylık maaş artışı sadece 125 lira olacak.

Kök maaşı 7 bin lira olan emeklinin yeni maaşı ise zamla birlikte sadece 8 bin 750 lira oldu.

YENİ KÖK MAAŞ TABLOSU

SSK 2000 öncesi emeklilerinin en düşük 6 bin 327 TL olan kök aylığı 7 bin 908 TL’ye,

SSK 2000 sonrası emeklilerinin en düşük 5 bin 500 TL olan kök aylığı 6 bin 875 TL’ye,

Bağ-Kur esnaf emeklisinin en düşük 5 bin 456 TL olan kök aylığı 6 bin 820 TL’ye,

9 MİLYON EMEKLİ EN DÜŞÜK MAAŞ BAREMİNDE

Bir önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, nisan ayında yaptığı açıklamada, "7 bin 500 lira maaş alan emeklilerin sayısı 9 milyon. Toplamda 15 milyon emeklimiz var" bilgisini paylaşmıştı.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI 10 BİN LİRA ALTINDA KALDI

Öte yandan en düşük memur emeklisi maaşı 7 bin 901 liradan 9 bin 875 liraya yükseldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "En düşük memur maaşını 22 bin TL'ye yükseltiyoruz. Maaşlardaki bu artışları otomatik olarak memur emeklilerimize de yansıtıyoruz" vaadi de yerine getirilmedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN