e-Devlet kimlik numarası kısıtlama nedir, ne iş yarıyor, nasıl yapılır? İşte tüm detaylar

e-Devlet üzerinden kimlik numarası kısıtlama yapmak yaklaşık 4 aydır mümkün. Bu yeni özellik sayesinde artık kişilerin farkında bile olmadan bir şirkete ortak ya da yönetici olması engellenmiş olacak. İşte adım adım kimlik kısıtlama adımları...

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

e-Devlet'e yaklaşık 4 ay önce yeni bir özellik gelmişti: T.C. kimlik numaralarını kısıtlama imkanı... Bu özellikle kişilerin farkında olmadan bir şirkete ortak yapılmasını engelliyor. 4 ayda yaklaşık 4.5 milyon kişi kullandı. Bu makalede e-devlet kimlik numarası kısıtlama nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır sorularının yanıtlarına bakıyoruz.

e-Devlet üzerindeki kimlik numarası kısıtlama hizmeti ile kişiler kimlik numaralarına kısıt koyarak, iradeleri dışında şirket ortağı/yetkilisi yapılmalarının önüne geçebiliyor. Sistem devreye girdiğinde şu bilgi verilmişti:

E-DEVLET KİMLİK NUMARASI KISITLAMA İŞLEMİ NEDİR?

"Bugüne kadar vatandaşlarımız çalıntı, sahte kimlik ve benzeri durumlarda kişilerin iradeleri dışında şirket veya ticari işletmelere ortak/yetkili olarak eklenmelerinin engellenmesi için ticaret sicili müdürlüklerine başvurmakta ve müdürlüklerce MERSİS'teki kimlik numaraları üzerine kısıt konulmaktaydı. e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlarımıza sunulan yeni hizmetimiz olan 'Şirket veya Ticari İşletmelerde Ortak / Yetkili Olunmasının Engellenmesine Yönelik Kısıtlama İşlemleri' sayesinde kişiler e-Devlet Kapısı üzerinden kimlik numaraları üzerine kısıt koyarak şirket ortağı/işletme sahibi veya bir şirket veya işletmede yetkili olarak eklenmesini engelleyebilecekler.”

Daha önce kimlik numarası üzerine kısıt konulan kişiler ise bir şirkette/işletmede ortak ya da yetkili olmak istemeleri durumunda aynı hizmeti kullanarak konulan kısıdı da kaldırabiliyor.

4.5 MİLYON KİŞİ KULLANDI

30 Aralık 2021'de devreye giren e-devlet kimlik kısıtlama işlemini 4 ayda yaklaşık 4.5 milyon kişi kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç şu bilgiyi veriyor: "Bu hizmetle kişinin bilgisi ve izni dışında bir şirkete ortak ya da yetkili olarak eklenmesinin önüne geçiyoruz. Vatandaşlarımız e-Devlet Kapısı’nda yapacakları sadece birkaç dakikalık bir işlem ile bilgileri dışında oluşabilecek bu yetkilendirmeleri engelleyebilir. Çalıntı ya da sahtecilik durumlarında kişilerin iradeleri dışında bir şirkete/işletmeye ortak/yetkili olarak eklenmesinin engellenmesi için ticaret sicili müdürlüklerine gitmesine gerek yok. Vatandaşlarımız, e-Devlet Kapısı üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde kimlik numaralarına kısıt koyabilirler."

E-DEVLET KİMLİK NUMARASI KISITLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

e-Devlet kimlik numarası kısıtlama nedir, ne iş yarıyor, nasıl yapılır? İşte tüm detaylar

e-devlet kimlik numarası kısıtlamak için;

  • Öncelikle e-devlet sistemine giriş yapın (Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz)

  • "Kurumlar" menüsünden Ticaret Bakanlığı'na tıklayın.

  • "Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS)" seçeneğini seçin.

  • "Yeni Başvuru" seçeneğine tıklayarak bilgileri doldurun ve onaylayın.

e-Devlet kimlik numarası kısıtlama nedir, ne iş yarıyor, nasıl yapılır? İşte tüm detaylar

e-Devlet kimlik numarası kısıtlama nedir, ne iş yarıyor, nasıl yapılır? İşte tüm detaylar 

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN