CHP Milletvekili Orhan Sarıbal : Siirt'in kaynakları yandaşlara gitti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçim ihtimaline karşı Siirt'te örgüt çalışması için görevlendirdiği milletvekillerinin 3 günlük Siirt temasları sona erdi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Görevlendirme doğrultusunda Siirt’te gelen Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, kentte 3 günlük bir çalışma yürüttü.

CHP milletvekilleri, yapılan çalışmaları düzenledikleri bir basın toplantısı ile kamoyu ile paylaştı.

CHP Siirt İl Binasında gerçekleştirilen basın toplantısına CHP PM üyesi Nevaf Bilek, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, CHP Siirt İl Başkanı Enver Güneş ve partliler katıldı. 

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal : Siirt'in kaynakları yandaşlara gitti

Basın açıklamasında konuşan, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Siirt'in sorunları elbette ülkenin temels orunlarından bağımsız olamaz. Ülkenin genel sorunları Siirt'i de etkilemiş görülmektedir."  ifadelerini kullandı.

Kürt meselesine de değinen Sarılbal "Ülkede işsizlik, yoksulluk bir çok mesele var ama Siirt halkı için önemli olan Adalet, Demokrasi, ve elbette Kürt meselesinin eşit yurttaşlık temelinde bireysel hak ve özgürlükler temelinde çözülmesine dair bir tutumudur." açıklamasında bulundu.

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal : Siirt'in kaynakları yandaşlara gitti

"İşsizlik nedeniyle insanlar göç ediyor" diyen Sarılbal, "İşsizlik meselesi öyle bir hal aldı ki, aile travmasına, kaosa ve krize dönüşmüştür. Bu durum Siirt'te de öyle bir hal aldı ki Şirvan ilçesinde işsizlik nedeniyle son 1 yılda 100 aile ilçeyi terk etmek zorunda kaldı. Göç sorunu da Siirt için önemli bir sorun haline geldi. " dedi.

"Siirt'in bütün üretim alanları parsellenmiş durumda." diyen Sarılbal, Madeni, suyu özelleştirilmiş durumda. Ne yazık ki bu iki kaynaktan Siirt halkı yararlanması yerine üç, beş kişinin yararlandığı bir tarihsel süreçten geçiyoruz. Siirt halkına ait ne varsa, Siirt halkı bunlardan yararlanamamakta ama ne yazık ki iktidar mensupları ve onlara yakın iş adamları buradan yararlanmaktadır." yorumunda bulundu.

"Siirt'te edindiğimiz notlara baktığımız baktığımız zaman şunları söyleyebiliriz. Esnaf siftah yapamaz hale geldi. Perişan halde. Ciddi sorunları var esnaflarımızın." açıklamasında bulunan Sarıbal, "Bugün Siirt Battaniyesi üreticisi sayısı her geçen sene düşmeye devam ediyor. 1940'larda nüfus 50 bin iken 300'lerde olan üretisi sayısı bugünlerde 40'lara akdar düşmüş durumda. Yani battaniytes, yorganı, yatağı dünyanın en sağlıklı ürünü olan tiftik konusu şuanda Siirt'te sahipsiz." ifadelerini kullandı.

Siirt'te yol sorunlarına da değinen Sarılbal, "Siirt - Van, Batman, Kurtalanve bölgeyi İran'a kadar bağlaması gereken bir yol var. Bu yol yıllardır tamamlanamıyor. Merkez olması gereken Siirt yollar tamamlanmadığı için adeta diğer illerin kenarında ve gölgesinde kaldı." açıklamasını yaptı.

Erdoğan'nın 2003 seçimlerinde Siirt'te yaptığı konuşmayı hatırlatan Sarıbal, Recep Teyip Erdoğan Siirt'i Ataköy yapacağız, İstanbul'da ne varsa Siirt'te o olacak diyerek Siirt'e söz verdi. Geldiğimiz noktada 20 yıl sonra ne yol tamamlandı, ne Siirt ekenomi olarak kalkındı ne de Siirt ataköy oldu. Ama birileri beyefendi oldu, birileri kral oldu, birileri bir eli yağda bir eldi balda oldu. Siirt'in kaynakları yandaşlara gitti. Birileri İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de yaşamlarını sürerken Siirt halkına sadece yoksulluk ve seyretmek kaldı." dedi.

Siirt ve bölge belediyelerine atanan kayyumlara ilişkinde açıklama yapan Sarılbal son olarak şunları söyledi:

Siirt halkının kayyum konusunda rahatsızlığı çok yüksek düzeyde var ve çok duyarlı. Bizler de her türlü kayyuma karşıyız, HDP'li belediyelere kayyum atanmasına da karşıyız, sorgusuz sualsiz, hiç bir gerekçe gösterilemden iktidar partisinin ilgili belediye başkanının görevden alınmasına da karşıyız, CHP'li belediye başkanlarının görevden alınmasına da karşıyız. 

Yeterli sonuçlar olmadan yani belirli bir suç unsuru olmadan cezaevlerinde rehin tutulan kişilerin aldığı bu tutuklamalara da karşıyız. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk PArtisi iktidarında hukuğun, adaletin, demokrasinin egemen olduğu bir süreç yaşayacağız. Bu yüzden açık net bir şekilde Cumhusiyet Halp Partisi adına Kayyumlara karşı olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz.

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal : Siirt'in kaynakları yandaşlara gitti

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN