Rüyalarımızın Fotoğrafı Çekiliyor: Aklınızı Okuyarak Resme Dönüştüren Yapay Zeka Geliştirildi

Bilim insanları, sadece beynin görsel korteksinde oluşan sinyalleri analiz ederek düşündüğünüz şeyi resim olarak yeniden oluşturabilen bir yapay zek geliştirdi.

TAKİP ET:
Yahya Kara

Hızla gelişen yapay zekâ teknolojileri, özellikle bu yıl büyük popülerlik kazandı. DALL-2 ve Midjourney gibi yapay zekâlarla yazdığımız metinleri görsele çevirmeye bile başladık. Fakat geçtiğimiz günlerde, bunu bir adım öteye taşıyan bir yapay zekâ duyuruldu.

Singapur, Hong Kong ve Standford Üniversiteleri'nden bilim insanları, çok büyük kullanım potansiyeline sahip bir yapay zekâ geliştirdi. Yapay zekâ, bir şey gördüğünüzde beyninizde oluşan sinyalleri analiz ediyor ve sonrasında gördüğünüz şeyi yeniden oluşturmaya çalışıyor. Sadece beyin sinyallerinizi kullanarak… Yani aslında düşünerek beyninizde oluşturduğunuz görüntüyü resmediyor...

Yapay zekâ nasıl çalışıyor?

Bilim insanları, 13 Kasım'da paylaştıkları araştırmada yapay zekânın çalışma prensibini ve ne kadar başarılı olduğunu açıkladı. Yapay zekâ, en basit ve özet olarak şu şekilde çalışıyor:

Yapay zekânın yeniden oluşturmaya çalıştığı ve ortaya çıkardığı görsellerden bazıları (Sol: İnsana gösterilen resim, Sağ: Yapay zekânın ürettiği)

Yukarıdaki örneklerden de görebileceğiniz üzere yapay zekâ, aslında şu anda büyük çaplı bir başarıya imza atamadı. Fakat yapay zekânın henüz ilk sürümü bile anlamsal haritalamada %66, görüntü oluşturma kalitesinde de %41 başarı elde etti.

Fakat bu yapay zekânını ve araştırmanın ortaya koyduğu en önemli sonuç, hiçbir şekilde müdahele edilmeyen, sadece beyinden alınan saf verilerin bile gördüğümüz bir resmi yeniden oluşturulmak üzere kullanılabileceğini göstermesiydi. Bu, tarihte ilk kez mümkün oldu. Yani zihnimiz, gerçek anlamda okunabiliyor, kayıt altınabiliyor: Peki bu ne demek?

Geliştirilen yapay zekâ, en basit anlamda uyurken gördüğümüz rüyaları bile sonradan izleyebileceğimiz, ya da bir parçasını görebileceğimiz anlamına geliyor. Zira rüya gördüğümüz durumda da beynimizin görsel korteksi çalışıyor ve beyinde sinyaller oluşuyor.

Bu sinyallerin kayıt altına alınması ve yapay zekâ tarafından işlenmesi, rüyamızda gördüğümüz bir anı somut olarak yeniden oluşturmamızı sağlayabilir.

Yapay zekânın kaynak kodları ise GitHub'da paylaşıldı.

ÇOK OKUNANLAR
Pervari'de Sıcak Saatler... Yaralılar var!
Sağlık Bakanlığının Siirt'e Alacağı Personel Alımı Kura Sonuçları Açıklandı
Pervari'de Çıkan Silahlı Çatışmada 1'i Ağır 4 Kişi Yaralandı
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekmen'den Pervari'de Yaşanan Olaylara İlişkin Açıklama: 'Adayımızın Kardeşi Ağır Yaralı'
Güncel sigara fiyatları 7 Nisan 2024
Bakan Göktaş: 8 bin personel alımını bayramdan önce gerçekleştireceğiz
Ali Yalçın'dan Memur ve Emekli Maaşları Zammı Açıklaması
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
BUNLARA DA BAKIN
Siirt'te ilk defa denendi! Kuraklığa karşı geleceğin ürünü
Siirt'te, Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerin Önlenmesine Yönelik Eğitim Verildi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR