DİYETTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR - Uzman Diyetisyen Kübra İlbaylı

DİYETTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR


EKMEĞİ TAMAMEN KESERSEM KİLO VEREBİLİRİM!

Çevreden en sık duyduğunuz cümlelerden birisidir belki de “Ekmeği kes zayıflarsın”. Bu cümlenin hiç bir bilimsel dayanağı olmadığı gibi aynı zamanda tam tersine ekmek yememenin bir süre sonra enerji açığı oluşturarak kilo vermeyi zorlaştırdığı ve fiziksel, zihinsel performansı azalttığı da bir gerçek.

Diyet yaparken günlük olarak çok fazla ekmek tüketen bir bireyin ekmek yemediğinde kilo vermesinin nedeni ekmek tüketmeyi bırakması değil ihtiyacından fazla tükettiği bir besini bırakarak daha az enerji almasıdır. Yani ihtiyaç fazlası enerjinin alınmaması sonucu oluşan bir kilo azalmasıdır. Bu sadece ekmek için geçerli bir durum değildir vücudunuza ihtiyacınızdan fazla aldığınız tüm besinlerde porsiyon azaltmasına giderek kilo verebilirsiniz. Ancak önemli olan tüm besinleri ihtiyaç ölçüsünde tüketebilmektir. Tek bir besini diyetinizden tamamen çıkararak veya tam tersi tek bir besini ağırlıklı olarak tüketerek sağlıklı ve dengeli kilo vermek mümkün değildir. Çünkü hiç bir besin tek başına ağırlık artışına neden olmaz ya da hiç bir besin tek başına zayıflatmaz.

Beslenmenizde doğru karbonhidrat seçimi yapıp uygun porsiyonlarda tüketerek kilo verme sürecini hem daha eğlenceli hem de daha verimli hale getirebilirsiniz. Ekmekte tercihiniz tam buğday, tam tahıllı, çavdar ve yulaf ekmek şeklinde olursa hem besin değeri yüksek hem de kilo kontrolünüze yardımcı sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz. Her bireyin kişisel özelliklerine göre tüketmesi gereken ekmek miktarları ise farklılık gösterir.

LİGHT ÜRÜNLERİN KALORİSİ YOK, İSTEDİĞİM KADAR TÜKETEBİLİRİM!

Diyet yaparken yapılan en büyük hatalardan birisi de üzerinde light yazdığını gördüğümüz bir ürünün her zaman düşük kalorili ya da kalorisiz olduğunu ve bu üründen daha fazla miktarda tüketebileceğimizi düşünmektir. Oysaki tükettiğimiz her besin azaltılmış da olsa kaloriye sahiptir. Örneğin meyveli yoğurtlar, diyet bisküviler, kahvaltılık gevrekler fazla miktarda tüketildiğinde kilo vermenizi engelleyebileceği gibi kilo artışına da neden olabilir.

Light bisküviler ve krakerler diyet döneminde genelde fazlaca tüketilir. Hazır paketli ürünler genelde glikoz, mısır şurubu veya yağ içerir. Paketli light ürünleri tüketmek yerine meyve veya kuruyemiş gibi sağlıklı ve doğal besinleri tüketmek daha doğru bir seçim olacaktır.

Light süt/ yoğurt grubu besinler yağ içeriği azaltılıp diğer besin maddelerinde değişme olmadan üretilir. Bu grup besinler içeriğindeki yağ miktarının daha düşük olmasından dolayı özellikle kolesterolü yüksek olan bireyler için uygundur.
Ancak zayıflama diyetlerinde kaloriyi azaltmak için sürekli light süt/yoğurt kullanmak vücudun ihtiyacı olan yağı alamadığınız için kabızlığa neden olabilir. Ayrıca yağda çözünen vitaminlerin çözünmesinde sıkıntı yaratabilir. Kilo vermek isteyenler yarım yağlı süt/ yoğurt ürünlerine yönelebilirler.

Light ürünlerin etiketi ve içeriği çok iyi okunmalı ve kalori değeri iyi anlaşılmalıdır.

Kilo vermek için mucize aramayın. Kilo vermede hiçbir besin tek başına mucize yaratmaz!
Sağlıkla kalın!
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!