Mide balonu nedir, riskleri nelerdir, mide balonu sonrası beslenme nasıl olmalıdır? - Uzman Diyetisyen Kübra İlbaylı

Mide balonu nedir, riskleri nelerdir, mide balonu sonrası beslenme nasıl olmalıdır?


MİDE BALONU NEDİR?

Kilo sorunu yaşayan ve ne diyetle ne de egzersizle kilo veremeyen kişiler, genellikle çareyi başka yollarda ararlar. Mide balonu da bu duruma çare bulma yöntemlerinden biridir. Mide balonu kişinin en kısa sürede kilo vermesini sağlar ve mide boyutunu küçültür. Midenin içerine şişirebilen bir silikon balon endoskopi yoluyla yerleştirilir. Yerleştirilen balon vücut içerisinde 6 ya da 12 aylık gibi bir süre içerisinde burada kalır. Daha sonra yine endoskopik işlem yolu ile mideden çıkarılır. 10 – 15 dakika içerisinde işlem tamamlanır ve mide balonu ameliyatı sonrasında hastalar hemen etkisini hisseder. Örneğin, hızlıca tokluk hissine kavuşurlar ve kilo verme süreçleri başlar.

MİDE BALONUNUN RİSKLERİ NELERDİR?

Ameliyattan daha çok bir tür endoskopik uygulamayı temsil eden mide balonu, cerrahi bir ameliyat olarak sayılmaz. Bu nedenle de mide balonu ameliyatı riskleri az olmakla birlikte nadir olarak görülebilir. Özellikle alanında uzman bir doktor tarafından uygulandığında mide balonu riski yok denecek kadar azalmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yaklaşık 15 – 20 dakika içinde işlem tamamlanır ve kameralı endoskopi yardımı ile mide balonları mideye indirilerek hava veya sıvı ile şişirilir. Her ne kadar riskleri ve komplikeleri az olup güvenilir bir işlem olarak görülse de çoğu kişinin kafasında soru işaretleri bırakmaktadır. Dolayısıyla Mide Balonu zararlı mı ya da mide balonu tehlikeli mi gibi sorular birçok kişi tarafından merak edilip araştırılmaktadır.

Kilo verilmesini kolaylaştıran ve kişilerin daha hızlı doyum hissine kavuşmasını sağlayan mide balonu yöntemi zaman zaman bazı olumsuz yan etkilere de yol açabilmektedir. Mide balonu takıldıktan sonra hastaların kurallara ne kadar uygun davrandığına göre değişse de midenin içerisine yerleştirilen balon; kusma ve mide bulantısı gibi şikayetler ortaya çıkarabilmektedir. Bütün hastalarda görülebilen mide bulantısı ve kusma şikayetleri genelde 2-3 gün içerisinde sonlanmaktadır. Nadir de olsa bu şikayetler uzun süre devam edebilmektedir. Mide balonu takılırken ya da mide balonu çıkartılırken uzmanların performansına bağlı olarak kanama problemleri yaşanabilir. Mide balonu bazı hastalarda karın ağrısına neden olabilir ve sindirimi zorlaştırıcı etki yaratabilir. Mide balonu ile ilgili korku yaratan en önemli risk ise  midede balonun patlamasıdır. Midede patlama durumunda hastanın şiddetli karın ağrısı ve bağırsaklarda oluşan renkli dışkı görür. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde mutlaka doktoruna başvurulmalıdır. Günümüzde mide balonu üretiminde teknolojilerin ilerlemesi ve mide balonu içerisinde bulunan maddelerin sağlığa zararlı olmaması en büyük korkuyu da ortadan kaldırmaktadır.

MİDE BALONU SONRASI  BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Mide balonu sonrasında beslenme ve yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz sağlıklı kilo verme açısından son derece önem taşımaktadır. Diyetisyeniniz tarafından verilen diyet programı ile birlikte uyulması gereken bazı kurallar aşağıdaki gibidir: Mide Balonu işlemi sonrasında protein açısından zengin ve dengeli bir beslenme planı benimsenmeli ve alışkanlık haline getirilmelidir.

•    Öğünler arasında geçen süre çok uzun olmamalıdır.

•    Canınızın çok fazla tatlı istediği zamanlarda ise tatlı krizinizi bastırmak için yoğurdunuzun içine meyve
dilimleyebilir veya sütünüzün içine tarçın ekleyebilirsiniz. Yoğurdunuzun içindeki meyve ve sütünüzdeki tarçın, kan şekerinizi dengelediği için tatlı isteğinizi bastıracaktır.

•    Yediğiniz besinlerin protein açısından yüksek ve şekersiz olmasına dikkat
etmelisiniz.

•    Yemek yeme sürenizi olabildiğince uzatmalı ve yemekleri olabildiğince çok
çiğnemelisiniz.

•    Yemek esnasında herhangi bir sıvı tüketmemelisiniz. Sıvı tüketimini yemeklerden yarım saat önce durdurmalı ve yemeklerden sonra da yarım saat beklemelisiniz.

•    Herhangi bir katı besinin sindirilmesinde sorun yaşıyorsanız o besini bir süre için bırakmalı ve midenize zaman tanımalısınız.

•    Pişirme yöntemi olarak az yağlı ve sağlıklı olan buğulama, haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

•    Bol baharatlı ve tuzlu besinlerin midenizi rahatsız etmemesi için uzak durmalısınız.

•    Şekerli, karbonatlı ve gazlı içecekler (kola, gazoz, soda vs.) tüketilmemelidir.

•    İçecek olarak kafeinsiz, şekersiz ve kalorisiz olanlar tercih edilmelidir.

•    Her öğünde protein öncelikli olmalı ve Meyve son tercihiniz olmalıdır.

•    Alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.

•    Gün içerisinde de yaklaşık olarak 1-1,5 litre su içmeyi hedefleyin.
 

SAĞLIKLA KALIN!!!

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!