SÜREKLİ AÇ HİSSETMENİZİN SEBEPLERİ NELER OLABİLİR? - Uzman Diyetisyen Kübra İlbaylı

SÜREKLİ AÇ HİSSETMENİZİN SEBEPLERİ NELER OLABİLİR?


Acıkmak, gerçekte bir işarettir. Vücudunuzun size “besine, beslenmeye ihtiyacım var” deme yöntemidir. Yemeğimizi yiyip karnımızı doyurduğumuzda bu sinyallerden de kurtuluruz. Ancak bazen olağandışı durumlar da mevcut; ne yersek yiyelim hatta ne zaman yersek yiyelim kendimizi garip bir şekilde sürekli aç hissederiz.

Kendini sürekli aç hissetmek normal bir bulgu değildir. Bunu yaşayan bireyler yaşam tarzı değişiklikleriyle hatta bazı kişiler tedaviyle normal yaşam tarzına dönebilir.

Peki Sürekli Aç Hissetmenizin Sebepleri Neler Olabilir?

1.Çok fazla paketli gıda tüketmek; Hazır paketli gıdaların çoğu rafine karbonhidrat dediğimiz basit şekerden zengin, besin değeri düşük ve lif açısından fakir besinlerdir. Bu besinleri tükettiğinizde anlık olarak açlığınızı giderdiğinizi düşünürsünüz. Ancak kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip düşüren bu gıdalar çabuk acıktırıcı etkiye sahiptir. Bu gıdaların yerine sizi uzun süre tok tutacak liften zengin taze sebze ve meyveler ile tam tahıllı besinleri tercih etmenizde fayda var.

2.Aşırı Egzersiz Yapmak; Düzenli egzersiz alışkanlığı olan bireylerin almaları gereken kalori de harcadıkları kaloriye göre ayarlanmalıdır. Bazı bireyler ise egzersiz yoğunluğunu abarttıklarında çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar; besinlerle bu enerji ihtiyacı karşılanmazsa daha hızlı açlık durumu oluşur.

3.Düzenli Kullanılan Bazı İlaçlar; Antidiyabetik ilaçlar, antidepresan ilaçların bir kısmı, kortizol içeren ilaçlar, bazı vitamin takviyeleri de iştahınız üzerine etki ederek daha sık acıkmanıza neden olabilir. Eğer yeni başladığınız bir ilaç/takviyeden sonra iştah açılmadı ve kilo alımı gibi durumlar yaşadıysanız durumu mutlaka hekiminizle paylaşın.

4.Aşırı Stres; Endişe ve kaygı bozukluğunun vücudumuz üzerinde birçok etkisi olduğunu biliyoruz. Bu etkilerden biri de sürekli olarak yemek yeme isteği! Duygusal yeme bozukluğu olarak adlandırdığımız bu rahatsızlık, düşündüğünüzden çok daha yaygın. Kendimizi stres altında hissettiğimizde vücudumuz kortizol hormonu salgılar, bu durum da sürekli aç hissetmemize neden olur. Stres, obezitenin en büyük nedenlerinden biridir. Hayatınızdaki stresi; egzersiz, yoga, meditasyon ya da yeni hobilerle kontrol altına almaya çalışın!

5.Hızlı Yeme Alışkanlığı; Günleriniz oldukça yoğun geçiyor olabilir. Dolayısıyla hızlıca bir şeyler atıştırıp işlerinizi halletmek istiyor olabilirsiniz. Ancak “hızlıca bir şeyler atıştırmak” size zaman kazandırıyor gibi gözükse de oldukça sağlıksız bir alışkanlık. Yemeklerinizi hızlı bir şekilde tüketmek; iştahınızı arttırır, daha çok yemenize, kilo almanıza ve hızlı bir şekilde acıkmanıza neden olur. Yemeğinize hak ettiği zamanı ayırın.

6.Yetersiz Uyku; Kaliteli bir gece uykusunu asla küçümsemeyin. Ghrelin yani bir diğer adıyla iştah hormonu, beynimiz tarafından kontrol edilir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki 8 saatten az uyuyan insanların vücudundaki ghrelin seviyesi, kaliteli bir uyku çekenlerden çok daha yüksek.

7.Yetersiz Su Tüketimi; Gün içerisinde yeterli su tüketmek vücudumuzdaki tüm doku ve organların işlevlerini yerine getirebilmesi için elzemdir. Yeterli su tüketmediğinizde daha çabuk acıkır daha çok besin tüketme ihtiyacı duyarsınız. Gün içerisinde ihtiyacınız ölçüsünden en az 2 litre kadar su tüketmeye özen gösterin.

8.Yeterli Miktarda Yağ Tüketmemek; Fazla miktarda yağ tüketmek sağlığınız için bir problem yaratabileceği gibi az miktarda yağ tüketmek de vücudunuzdaki dengeleri bozabilir. Sağlıklı yağlar tükettiğinizde yiyeceklerin sindirim süresini uzatırsınız yani yiyecekler daha uzun süre midenizde kalır ve daha uzun süre tok hissedersiniz. Araştırmalar yağsız ürünleri tüketen insanların çok daha çabuk acıktığını gösteriyor.

9.Düşük Proteinli Beslenmek; Protein içeren yiyecekler açlık hissinizi bastırır ve iştahınızı kapatır. Tabağınızda et, balık ve yumurta gibi protein ağırlıklı yiyeceklere daha fazla yer verirseniz sık açlık hissinizin azaldığını fark edeceksiniz.

10.Öğün Atlamak; Uzun süre aç kalmak hem sonraki öğünde çok fazla besin almanıza neden olur hem de metabolizmanızı yavaşlatır. Öğünler arasındaki zaman uzadıkça da beslenmeye başladığınız sürede doymak nedir bilmeyebilirsiniz. Bu durum tatlı isteğinizi de artırabilir. O nedenle gün içerisinde mutlaka en az 2 ara öğün yaparak açlık süresini uzatmamaya çalışın.

11.Az Lifli Beslenmek; Açlık hissiyle başa çıkmada en etkili olanlar lif açısından zengin olan yiyeceklerdir. Örneğin taze meyveler, tam tahıllı ekmek ve krakerler, enginar, yeşil bezelye, ıspanak, brokoli, patates gibi sebzeler lif zenginidir. Bunun dışında kurutulmuş erik, incir, hurma, üzüm meyve kuruları ve kavrulmamış kuruyemişler, keten tohumu, psyllium ya da karnıyarık otu tohumu da lif zenginidir. Yapılan araştırmalar 19-50 yaş arası erkeklerin günde 38 gr, kadınların ise günde 25 gr lif tüketerek açlık hissini yenebileceklerini ortaya koymuştur. 

** İlave olarak fazla tuzlu beslenmenin de sürekli acıkma üstüne etkisi olabileceği araştırmalar arasındadır.

SAĞLIKLA KALIN!
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!