DİYETTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR! - Mine Çetiner

DİYETTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR!


Merhabalar, bu hafta arkadaş çevremden ve danışanlarımdan duyduğum diyet efsanelerinden bahsetmek istiyorum :) Öncelikle şunu söyleyerek başlamak istiyorum ‘’Diyeti diyetisyen yazar‘’ neden bunu söylemek istedim; çünkü bazı bireyler çevresinden duyduğu ‘’şunu ye-iç zayıflarsın‘’ , ‘’ben X diyeti yaptım çok işe yaradı sana da veriyim sen de yap‘’ gibi tavsiyelerle diyet sürecine giriyor. Ama ne yazık ki çoğu başarısız oluyor o süreçte kilo verse bile birkaç ay sonra kilolar misliyle geri kazanılıyor. Peki buradaki yanlış ne? Diyet kişiye özeldir (istisnasız), biz beslenme uzmanları bireylerin yaş, cinsiyet, kilo, boy, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi gibi birçok faktörü göz önünde bulundurup diyet yazarız, doğru beslenme alışkanlıkları kazandırırız ve bu şekilde sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları ile diyet korkulu rüya olmaktan ziyade yaşam tarzınız oluyor.


Peki bu diyetlerde ki yanlışlar ne?

  1. EKMEĞİ DİYETTEN ÇIKARMAK!

En sık yapılan hatalardan biridir. Tam tahıllı ekmek tüketmek vücudumuz için gerekli olan kompleks karbonhidrat alımını sağlayarak kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Diyet yaparken kan şekerinin dengede olması o diyetin sürdürülebilirliği için en temel unsurdur.

2. ESMER ŞEKER KİLO ALDIRMAZ!

Esmer şeker kalorisiz değildir :) yani esmer şekerde kilo almanıza, karın bölgesinde yağlanmaya neden olabilir.  

3. KENDİ KENDİME DE ZAYIFLARIM! BUNUN İÇİN DİYETİSYENE GEREK YOK!!

Evet aç kalarak herkes zayıflar :) sırf diyette diye açlıktan ağlayan kişiler gördüm. Diyette olmak aç kalmak demek değil. Doğru besin tercihleri ve dengelenmiş öğünlerle doya doya zayıflamak mümkün, işte bu yüzden diyeti diyetisyen yazar çünkü diyetisyen birçok faktörü göz önünde bulundurup size uygun bir program belirler.  

4. İDRAR SÖKTÜCÜ ZAYIFLATIR!

Sadece su ve potasyum kaybettirir maalesef.

5. LİGHT ÜRÜNLER ZAYIFLATIR!

Light ürünler şeker ve yağ oranı azaltılmış ürünlerdir evet ama kalorisiz değiller :) doğru oranlarda ve doğru zamanlarda tüketilmelidir.

6. ÖĞÜN ATLAMA, TEK ÖĞÜN YERSEM ZAYIFLARIM!

Vücudumuz uzun süre aç kalınca ‘’ya tekrar aç kalırsam ‘’ düşüncesiyle yediği öğünlerde kontrolsüz yemek yemeye yönelebiliyor.

7. SİGARAYI BIRAKIRSAM KİLO ALIRIM!

Sigaradaki nikotin metabolizma hızını etkilemez. Kilo almanızın nedeni sigarayı bırakmak değil, onun yerine yediğiniz besinlerdir.

8. KAHVE VE ÇAY SU YERİNİ TUTAR!

Kahve ve çay diüretiktirler. Yani vücuttan su atarlar. Aksine su kaybını telafi etmek için daha fazla su içmeniz gerekir, çay ve kahve su yerini tutmaz.

9. ZEYTİNYAĞI KİLO ALDIRMAZ, EN SAĞLIKLI YAĞDIR, İSTEDİĞİM KADAR KULLANIRIM!

Zeytinyağının 1 gramı 9 kaloridir. Yani kilo alımına neden olabilir elbette. Her besinde olduğu gibi zeytinyağını da tüketirken dikkatli olmayız.

10. LİMON SUYU/ SİRKELİ SU ZAYIFLATIR!

Ne yazık ki aç karınla da tok karınla da limon suyu veya sirkeli su zayıflamanızı, yağ yakmanızı sağlamaz.

11. PROTEİN AĞIRLIKLI VEYA SADECE SALATA İLE BESLENMEK ZAYIFLATIR!

Tek tip beslenme hiçbir zaman doğru değildir. Uzun süre yüksek protein alımı besin öğesi eksikliklerine, kan yağlarının yükselmesine ve karaciğer- böbreklere aşırı yüklenmeye neden olur.  Benzer şekilde sadece salata ile beslenmekte doğru değildir. Her besin grubundan yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek en doğru tercihtir. 

Diyette yasak yoktur, denge vardır. Bunun için bir profesyonelden yardım almanız bedeniniz için yaptığınız en doğru şeydir. Neden sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmiyoruz? Neden sadece belli bir süre, çoğu zaman aç kalarak, onun – bunun uyguladığı (doğru mu yanlış mı bana uygun mu demeden) diyeti uygulayarak ve çoğu zaman aç kalarak zayıflamayı umuyoruz? Neden her şeyden belli oranlarda yiyerek yeterli ve dengeli beslenmeyi kabul etmiyoruz? Neden bu işi en az 4 yıl okumuş, anatomi, fizyoloji, biyokimya ve daha bir sürü ders alarak, beslenme biliminin asıl kahramanları olan beslenme uzmanlarına- diyetisyenlere bırakmıyorsunuz? Bırakın da onlar sizin yaşınıza, cinsiyetinize, fiziksel aktivite düzeyinize, fizyolojik durumunuza ve beslenme alışkanlıklarınıza uygun yeterli ve dengeli beslenme programı ile sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırsın. 

Sağlıkla kalın ❤

Diyetisyen Mine ÇETİNER

İnstagram adresi: Dyt.mine_cetiner                                                                   

E-Posta: [email protected]

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI