Zeytinyağının Sağlığa Etkisi - Mine Çetiner

Zeytinyağının Sağlığa Etkisi


Merhabalar zeytinyağının lezzeti çoğumuz için zeytinyağını vazgeçilmez yapabiliyor. Lezzetinin yanı sıra sağlığa etkileri de yadsınamaz. Akdeniz gibi diyetlerde zeytinyağı tüketimi önerilmektedir. Zeytinyağının morbidite ve mortalite üzerinde koruyucu etkileri bulunmaktadır. Birçok çalışma zeytinyağının antibakteriyel ve antikarsinojenik etkilerini bildirmiştir. Zeytinyağı iyi bir antioksidan kaynağıdır. Kan basıncını (tansiyon) düşürmede ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL-kolesterolün oksidasyonunu önlemede etkilidir.

Çalışmalar zeytinyağı diğer bitkisel ve hayvansal yağlara göre kolesterol ve trigliserit gibi kan yağlarında daha az artışa neden olabileceğini bildirmiştir. İyi kolesterol olarak bilinen HDL-kolesterol düzeylerini daha fazla arttırdığı bildirilmiştir.

Meme kanserini azaltabileceği ile ilgili çalışmalar vardır ayrıca çalışmalar diğer kanser türlerinde de zeytinyağının olumlu mekanizmalarını bildirmiştir. Zeytinyağının antioksidan , antienflamatuvar , antiatherojenik , anti-ülser , antikanserojen , antimikrobiyal , diyabetik , sinir sistemini koruyucu , deriyi koruyucu ve yaşlanmaya karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Aynı zamanda beyindeki sinirsel hasarı azaltarak Alzheimer hastalığına karşı da koruyucu etki gösterebileceği bildirilmiştir. Zeytinyağında bulunan (e vitamini)alfa tokoferol olarak bulunur ve doğal bir antioksidandır. Antioksidanların görevleri vücumuzda olumsuz etki gösteren serbest radikalleri temizlemektir. Zeytinyağının içerisinde bulunan antioksidanlar dışında kanseri önlemede etkili bileşenler vardır bunlar; skualenler, flavonoidler ve polifenollerdir. Zeytinyağında bulunan başta e vitamini olmak üzere çok sayıda antioksidanlar, doku ve organların yaşlanmasına geciktirici etki yaparlar. Zeytinyağı cildi nemlendirir ve cilt yaşlanmasına neden olan güneş ışınlarının cilt üzerine olumsuz etkilerine engel olur.

Zeytinyağı tüketildiğinde cildimizi içten desteklemekte, Cilt yüzeyine sürüldüğündeyse cildi dışarıdan besleyip korumaktadır.

Her besinde olduğu gibi zeytinyağı da olumlu etkilerine rağmen dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir. Yeterli miktarda tüketimi kan yağlarında olumlu etkilere neden olurken fazlası kan yağlarında artışa sebep olabilir. Yani bardak bardak içilmesi doğru değildir :) zeytinyağı sağlıklı diye ’’ istediğim kadar tüketebilirim ‘’ veya kalorisi düşük gibi düşünceler yanlıştır!  1 yemek kaşığı zeytinyağı;  ortalama 119 kkal, 13.5 gram yağ, 10 gram tekli doymamış yağ, 0 gram karbonhidrat-lif-protein, 1.9 mg E vitamini içerir. Yani kalorisiz değil :)  doğru zamanda yeterli miktarda tüketilmesi uygundur.

DENGELİ BESLENİN

SAĞLIKLA KALIN❤

Diyetisyen Mine ÇETİNER

İnstagram adresi: Dyt.mine_cetiner                           

E-Posta: [email protected]

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI