BU COĞRAFYADA KADIN OLMAK! - Meryem Teymur

BU COĞRAFYADA KADIN OLMAK!


Merhaba Sevgili Okur…

Bugün sizlere coğrafyamızda kadın olmaktan bahsedeceğim. Öncelikle bu topraklar üzerindeki kadim kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları gününü kutluyor, daha adil ve dişil bilgelik ruhunun aktığı bu topraklarda daha değer görülür bir dünyaya diyerek sözlerime başlıyorum.

Yüzyıllardır süre gelen bir cinsiyet eşitsizliğinin bir kefesi olarak yazıyorum cümlelerimi. Amacım taraf tutmak değil, sadece yüceltilen bir taraf varken bir de yerin dibine sokulan tarafı aydınlığa kavuşturmak istiyorum. Hep bir şeyler yazıyor, söylüyoruz ama günümüz Türkiye’ sinde bir şeyler bağıra bağıra ya da ısrarla söylenmediği sürece kıymeti bilinmiyor. Çok şey istemiyoruz aslında sizlerden. Sadece taşıdığımız canı layıkıyla taşımak istiyoruz. Erkeklere böyle yapılıyorsa kadınlara da böyle yapılsın demiyoruz, adil olunmasını istiyoruz.  Artık yan meslek gruplarında olmak istemiyoruz.  Biz her mesleği yapabilir ve ehli olabiliriz. Müsteşar değil de başbakan, aile sosyal politikalar bakanı değil de ekonomi bakanı veyahutta belediye başkanı da olabiliriz. Bugün kadını kendini tamamlayan, diğer ilahi yarısı olarak değil de yetersiz, eksik, beceriksiz görüp dışlayan erkekler! Kadının dişil gücünün hakiki manasını görmeyip, kadına zulmedip, öldüren erkekler, bence kendi potansiyellerini yok edip kendilerini öldürüyorlar. Ve ne ironiktir ki bugün, hemen her gün kadın cinayetlerine tanıklık ettiğimiz bu topraklar yüzyıllardır nice kadim dişil bilgelik ruhunun aktığı topraklardır.

Kadındır gidemez, kadındır çalışamaz, kadındır o işi yapmaz, gülemez, yürüyemez, konuşamaz vs. biz bu cümleler değiliz.  Bu kalıpların dışında çok daha fazlasıyız. Toplumun huzurunu bozacak şeyler yapmıyoruz biz kadınlar. Kadın olarak, eksik ya da yarım da değiliz. Kadını bütünleyen şey; bir koca, bir evlilik değildir. Bunlar ancak doğru yer, doğru zamanda, doğru insanla bizi mutlu eden hayatımızı paylaştığımız bir kurumdur. Biz kariyerimizle, işimizle, hırslarımızla, ruhumuzla, görüntümüzle, istediklerimizle ve istemediklerimizle bir kadınız. Varız, tümüz ve var olacağız.  Kadın kadının kurdu değil, kadın kadının yurdudur.

İddia ediyorum!

Atasözlerimiz bile kadını aşağılar, erkeği över nitelikte. Erkek gibi erkek, adamın dibi ya da bir kadını övmek için bile erkek gibi kadın derler. Biz kadın gibi kadınız, erkeklik sizin olsun.  Erkeklikle bir sorunumuz yok. Erkeklik bu kadar övülürken kadınlığın bu kadar yerden yere vurulmasıyla sorunumuz var. 
Bu coğrafyada KADIN olmak direnç demek,  mücadele etmek demek, belki beş katı belki o katı çaba göstermek demek.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
Kıymetli kadınlar sizlere tavsiyelerim var;
En büyük gücün, azmin ve cesaretin içinizde saklı olduğunu unutmayın.

Hayatı başarı ve coşkuyla yaşamak sizin elinizde .Bunun için hayallerinizi sınırlandırmayın, çok çalışın engellere takılmayın.

İnsanların hayatınızı ve seçimlerinizi kontrol etmesine izin vermeyin. Eğer izin verirseniz onların istediği hayatı yaşarsınız.

“Başaramazsın” diyenler mutlaka olacak ama onlara inat daha çok çalışın. Unutmayın ki hiçbir engel sizin iradenizden daha büyük değil.

Ve biz cesur kadınların sevgili yol arkadaşı erkekler, bu sözlerim biraz da sizin için 
Masallarda erkek kahramanlar görmeye alışık olabilirsiniz ama kadınlarda kahraman olabilir.  Sizde hayallerinize ilerlerken bu kahramanları hatırlayın.

Adil, merhametli ve cesur olun. 

Gücün bileğinizde değil, fikirlerinizin büyüklüğünde gizli olduğunu hatırlayın.
Yol bir yerde bitiyor, bitecek elbette hepimiz için. Önemli olan kaç kişinin hayatına dokunduğumuz ve kaç kişi için fark yaratabilmiş olduğumuzdur diye düşünüyorum. Sevgiyle kalın.
 

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 3

  • Elif | 07 Aralık 2022 17:30

    Yine harika ve çok güzel noktalara değinilen bir yazı. Tebrik ederim

  • Rojjj | 07 Aralık 2022 14:50

    Emeğinize sağlık meryem hanım yazınız kadınların sesi olmuş

  • Mukadder Teymur | 07 Aralık 2022 12:41

    ????????????

YAZARIN SON 5 YAZISI