ÇAĞIN FELAKETİ: DEPREM  - Meryem Teymur

ÇAĞIN FELAKETİ: DEPREM 


Merhaba sevgili okur, Bugün Artısiirt ailesi olarak size yaşam alanı kurduğunuz daireyi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz. Öncelikle uyumaya, yemek yemeye, sıcak evlerimizde oturduğumuza utandığımız şu günlerde gidenlere rahmet, kalanlara da sabır diliyoruz. Kıymetli 10 ildeki kardeşlerimizin acılarını paylaştığımızı ve başta Siirt halkı olarak her zaman destekçileri olduğumuzu belirtmek isteriz.

 Bugünkü konumuza Siirt’ in genç ve saygın müteahhiti Sayın Mervan Teymur eşlik edecek. Son yaşanan depremde hasarı en az olan sağlam yapılarıyla herkesin takdirini toplayan genç girişimci, bize meslekteki deneyimlerinden ve daire seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedecek. 

Röportajımıza sorularla devam edeceğiz.

1.      Bize biraz kendinizden ve kariyerinizden bahsedebilir misiniz?

2014 yılında yap-sat sektörüne baba mesleği olan ve ailemin 50 senelik inşaat deneyimini çağımıza uyarlayarak başladık. O günden bu güne kalite ve güven endeksli Kocaeli ve Siirt başta olmak üzere toplamda 88 vatandaşımızı konut sahibi yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Tek prensibimiz  “içinde oturup yaşayamayacağımız hiç bir binayı inşa etmemek”.

2.    Sizce yapı-inşaat sektörünün en iyisi ve tercih edileni olmak neler gerektirir?

İnşaat ve ticaretin tüm aşamalarında en iyi olan, en dürüst ve en güvenilir olandır. Bunlar içinde yaptığının en iyisini yapmaktır. Tabi globalizme ayak uydurarak yenilikçi ve yeniliğe açık olmakta önemlidir.

3.     Son yaşanan depremden nasıl etkilendiniz, ne gibi önlemler almaya düşünüyorsunuz?

Bu depremi çağın felaketi olarak adlandırıyorum. Tıpkı sanayi devrimi gibi inşaat sektörünün de bir devrime ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Herkesin yapmaya çalıştığı ve girmek istediği sektör olan inşaat yapabilmenin zorlaştırılması ve yapılan yapılarda eksiklerin ağır yaptırımlarının olması gerekir. Tabi bu yaptırım sadece müteahhitlik yapan firmalara değil; yapı denetim, belediye, çevre ve şehircilik bakanlığına da aynı oranda uygulanması gerektiğini düşünüyorum.
 Bundan sonra ki yapılarımızda kendi önlemlerimizi alarak firmamız bünyesine deneyimli mühendisler ile kısmi önlemler alacağız.

4.    Depreme dayanıklı bir bina nasıl olmalı, sismik izolatörlerden bahseder misiniz?

Depreme dayanıklı bir bina günümüz yönetmeliğinde zaten mevcut. Bu binaların tek eksiği liyakatsız denetimdir. Denetimlerin artarak hakkı ile yapılması gerekir. Sismik izolatörlerin maliyeti yüksek olduğundan Türkiye’deki ekonomik durum için elverişli olamayabilir. Fakat  yerli üretim sismik izolatör devlet desteği ile kentsel dönüşümlü binalarda yerli üretime geçilirse maliyeti düşürülüp kullanılabilir. Ancak 2018 deprem yönetmeliği bu gibi depremlere dayanıklı olabilecek binalar üretti. Projeye uyulduğu takdirde sismik izolatöre ihtiyaç kalmaz. 

5.     Ev alacaklara önerileriniz nelerdir?

 Ev alacak kişiler öncelikle evin boyasına, dolaplarına, kapısına değil de binanın kolon kiriş ve temeline bakarak ev almalıdır.
 Binada dikkat edilmesi gereken 5 temel kural vardır. Bunlar; 

-Demir ve demirin işçiliği
-Beton kalitesi ve betonun su vermeden dökülüp vibratör yardımı ile sıkılaştırması
-Elektrik tesisatı
-Su tesisatı
-Binada kullanılan asansör

Bu 5 etken inşaat yapımında kaliteden asla ödün verilmemesi gereken etkenlerdir. Bu etkenler dikkate alındığında doğal afetlerde hasar oranı en alt seviyede tutulmuş olur ve insanların hayalini kurdukları  yaşam alanları, yaşamlarına son verilen alanlar olmaz. 
Son olarak, yaşanan felaketten hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı yaralılara şifa diliyoruz. Dilerim Allah’tan ülkemiz bu kötü felaketleri bir daha görmez ve bir an önce enkaz altındaki insanların çıkarılıp hayata dönmelerini umuyorum.Kıymetli vaktini bize ayırıp bilgi içerikli paylaşımlar yaptığı için Sayın Mervan TEYMUR’ a teşekkür ederiz.  


 

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 2

  • Serhat Oy | 16 Şubat 2023 12:34

    Merhaba değerli yazı için hem Mervan bey 'e hemde değerli moderatöre teşekkür etmek isterim. Umarım Ülkemizdeki müteahhitlik mesleğinin ve diğer tüm sektörlerin öncelikler aşamasında Vicdani ve ahlâkî kaygılar ticari kaygıların önünde tutularak icra edilir. Tekrardan teşekkürler, iyi günler, İyi çalışmalar , iyi olan herşey ????

  • Özlemcan | 16 Şubat 2023 12:28

    ????????????????

YAZARIN SON 5 YAZISI