TRAFİK KAZASI NEDENİYLE MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT - Av. Evin Korkmaz

TRAFİK KAZASI NEDENİYLE MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT


Hemen hemen her gün yaşanan trafik kazaları sonucu çoğu kişi sakat kalmakta veya hayatını kaybetmekte.  Yaşanan  bu trafik kazası sonucu kişi maddi ve manevi zarara uğramaktadır. Ölüm halinde ise  aile de birçok zararla karşı karşıta bırakılmaktadır. Trafik kazası nedeniyle tazminat nedir, tazminat kapsamında  neler alınabilir, bunları yazacağım. Trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası, en az bir motorlu aracın katıldığı bir kazada ölüm, yaralanma gibi bedensel zararlar ile üçüncü kişilere ait ev, araba, arazi gibi malvarlıklarında meydana gelen zararlarının giderilmesi amacıyla zarara uğrayan kişiler tarafından trafik kazasında sorumluluğu bulunanlara karşı açılan bir tazminat davası türüdür.

Trafik kazasında yaralanma meydana gelmişse, yaralanan şahsın bizzat kendisi maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Yaralanan kişi maluliyet nedeniyle çalışma hayatı boyunca uğrayacağı işgücü kaybı nedeniyle maddi tazminat; trafik kazası nedeniyle uğradığı elem, keder ve üzüntü nedeniyle de manevi tazminat talep edebilir. Trafik kazası nedeniyle ağır bedensel bir yaralanma vuku bulmuşsa, yaralanan kişinin yakınları (anne, baba, eş, çocuklar, nişanlı) da sadece “manevi tazminat davası” açabilirler. Ölümlü trafik kazalarında ise, ölenden yaşarken destek alan herkes maddi ve manevi tazminat davası açabilir. 

  • Trafik kazası neticesinde ölüm, yaralama veya herhangi bir malvarlığı zararı meydana gelmesi halinde aşağıdaki kişilere maddi ve manevi tazminat davası açılabilir:

-Aracın Sürücüsü

-Aracın Sahibi

-Aracın İşleteni

-Sigorta Şirketi

  • Yaralanmalı trafik kazası tazminat davalarında tazminat sorumlularından aşağıdaki zararlar talep edilebilir.

-Manevi Tazminat

-Yaralanan kişinin her türlü tedavi gideri

-Yaralanan kişinin kazanç kaybı

-Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar

-Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar

  • Ölümlü trafik kazaları nedeniyle açılan tazminat davalarında tazminat sorumlularından aşağıdaki zararlar talep edilebilir

-Manevi tazminat

-Ölenin her türlü cenaze gideri

-Ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri

-Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Trafik kazasının meydana geldiği, yani haksız fiilin işlendiği gün, tazminat davası zamanaşımı süresi işlemeye başlar.  Trafik kazası nedeniyle zarar görenin, zararı ve faili öğrendiği tarihten itibaren başlayacak 2 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Zarara uğrayan, faili ve zararı daha geç öğrense bile her halükarda fiilin işlenmesinden itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresi söz konusudur.

Tazminatın hesaplanmasında davacının ekonomik durumu ve uğramış olduğu zararların tam olarak tespiti önemlidir. Bu hususta bir avukattan yardım almanız tazminat miktarının doğru ve tatmin edici olması yönünden önemlidir.

 Danışmak veya hukuki yardım almak için aşağıdaki bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz.

Hukukla kalın:)

Twitter adresi: https://www.twitter.com/evin_korkmaz/

Büro adresi: Kültür mah. Yaşar Kemal Cad. No:29/B Kat:1 Kurtalan/Siirt

                      Kurtalan Ziraat Bankası karşısı

E-posta: [email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
08Tem
05Tem

HÜKÜMLÜNÜN HAKLARI

16Haz
07Haz

YAŞ DEĞİŞTİRME DAVASI

01Haz