YAŞ DEĞİŞTİRME DAVASI - Av. Evin Korkmaz

YAŞ DEĞİŞTİRME DAVASI


Yaşın değiştirilmesi talebiyle başvurulan bir dava türüdür. Uygulamada genellikle yaş düzeltme talebiyle başvuran kişiler evlilik (mahkeme kararı ile yaş büyütme), askerlik, emeklilik, ehliyet için yaş büyütme, eğitim gibi nedenlere dayanarak dava açmaktadır. Yaş düzeltimi davası açılabilmesi için belirtilen en önemli koşul ise yaşı düzeltilecek olan kişinin açılan davada hukuki yararının bulunması gerektiğidir.

Yaş Büyütme Şartları

Yaş büyütme davasında hukukumuz sıkı şartlar öne sürmüştür.

+ İlk olarak hastane de veya doğum evinde doğmamış olması gerekir.

+İkinci olarak değiştirilmek istenen yaş dış görünüşüne uygun olmalıdır.

+Son aranan şart ise değiştirilmek istenen yaşta bir kardeşin olmaması gerekir.

Yaş Küçültme Şartları

Yaş küçültme davasında en önemli şart tescil engelinin olmamasıdır.

+Yaşını küçültmek isteyen kişi kardeşi varsa kendisiyle kardeşi arasında en az 180 gün yaş farkı olmalıdır.

+Herhangi bir devlet hastanesinden kemik grafiği çekilmesi ve buna dayalı hastane raporunun olması zorunlu bir kuraldır.

+Son olarak tanık beyanına gerek vardır.

Bir davada deliller, iddia ispatlama ve davanın kabulü yönünde karar verilmesi açısından en önemli unsurdur. Yaş düzeltim talebinde bulunan kimse, talebini dayandırdığı gerekçesini delillerle ispatlamakla ve hukuki yararının bulunduğuna dair iddiasını ispatlamakla mükelleftir. Tanık da delil olduğundan mahkeme huzurunda yaş düzeltimine ilişkin beyanlarda bulunarak davanın esasına etki edecek beyanlarda bulunabilecektir.

  • Yaş düzeltme davasını her vatandaş açabilir. Reşit olmayan kişiler için veli veya vasileri bu davayı açabilirler.
  • Yaş büyültme, küçültme ve düzeltme davası asliye hukuk mahkemesinde açılır. Bu davalarda ise davayı açmak isteyen kişinin oturduğu yer mahkemesidir.
  • Yaş düzeltme davası yalnızca bir kere açılır.

Yaş değişikliği davasında  avukat tutulması, davanın başarısı açısından önemlidir. Delillerin toplanmasından dilekçenin yazılmasına ve ilgili mahkemeye sunulmasına kadar ki hukuki süreçlerde tarafların haklarını en doğru şekilde korumak avukatlar sayesinde olur.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
08Tem
05Tem

HÜKÜMLÜNÜN HAKLARI

16Haz
07Haz

YAŞ DEĞİŞTİRME DAVASI

01Haz