SPOR HUKUKUNDAN DOĞAN UYUŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI - Av. Evin Korkmaz

SPOR HUKUKUNDAN DOĞAN UYUŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI


FUTBOL ( 5894 sayılı TFF Kanunu  , TFF’nin kendi düzenleyici işlemleri)

Futbola ilişkin Yönetim ve Disipline Dair Uyuşmazlıklara karşı yargı yolları kapalı iken sözleşmesel İlişkilere Dair Uyuşmazlıklara yargı yolları açıktır.

Futbolun Yönetimine İlişkin Kararlar                   TFF Tahkim Kurulu

Tahkim Kurulu, yönetimle ilgili karar ve düzenlemelere ilişkin uyuşmazlıkları ilgililerinin başvurusu üzerine inceleyerek kesin olarak karara bağlar.

Sözleşmelerden Kaynaklı İhtilaflar       TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu

                                                                           veya Adli  Mahkemeler

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, taraflarca yetkisinin kabul edilmesi halinde; klüpler, futbolcular, teknik adamlar ve futbol menajerlerinin, aralarındaki futbolla ilgili her türlü sözleşmeden doğan ihtilafları inceler ve karara bağlar. Bununla birlikte sportif cezalarla, yetiştirme tazminatına ilişkin ihtilaflar münhasıran Uyuşmazlık Çözüm Kurulu önünde çözülür.

-UÇK( Uyuşmazlık Çözüm Kurul)’nın yetkisinin taraflarca kabul edilmediği hallerde adli mahkemeler görevli olacaktır. Bu durumda görevli mahkeme iş mahkemesidir.

-Futbolcu menajerlik sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklarda ise Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir.

Disipline İlişkin Kararlar  TFF Disiplin Kurulları

                                                      * İl Disiplin Kurulları

                                                       * Amatör Futbol Disiplin Kurulu

                                                       * Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu

-İl Disiplin Kurulları tarafından kişilere verilen ihtar kınama, iki veya daha az müsabakadan men, soyunma odası ve yedek kulübesine giriş yasağı ile on beş gün (on beş dahil) stadyuma giriş yasağı veya hak mahrumiyeti cezası ve kulüplere verilen bir müsabaka için saha kapatma ya da müsabakayı seyircisiz oynama cezaları kesin olup bu ceza kararlarına itiraz edilemez.

-Bu ceza miktarlarını aşan İl Disiplin Kurulu kararlarına, tebliğ tarihinde itibaren yedi gün içinde AFDK (Amatör Futbol Disiplin Kurulu)  nezdinde itiraz edilebilir.

-AFDK ve PFDK tarafından verilen kararlara karşı, tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde, TFF (Türkiye Futbol Federasyonu) Tahkim Kurulu nezdinde itiraz edilebilir. Tahkim kurulu kararları kesin olup bu kararlara karşı hiçbir yargı merciine başvurulamaz.

-Ulusal ihtilaflarda TFF(Türkiye Futbol Federasyonu), uluslararası ihtilaflarda ise FIFA yetkilidir.  

sports-law-678x509.jpg

DİĞER SPORLAR (3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ,Federasyonların            kendi düzenleyici işlemleri)

Sporun Yönetimine İlişkin Kararlar    Spor Hizmetleri Genel

                                                                             Müdürlüğü Tahkim Kurulu

Sporun yönetilmesine yönelik statü, talimat ve benzeri hukuki düzenlemeleri, müsabakaların icrası, tatili, ertelenmesi gibi verdikleri tüm kararlarına karşı sadece zorunlu tahkim yoluna gidilebilir. Kurula başvuru süresi, federasyon yönetim kurulu kararı ile disiplin veya ceza kurulu kararının yazılı bildiriminden itibaren on gündür. Tahkim kurulu kararları kesin olup bu kararlara karşı hiçbir yargı merciine başvurulamaz.

Sözleşmelerden Kaynaklı İhtilaflar              Adli mahkemelerde

Profesyonel sporcuyla klübü arasındaki sözleşme hizmet sözleşmesi» niteliğindedir. Hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle işgörmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Bu nedenle profesyonel sporcu ile klübü arasında hizmet sözleşmesi vardır ve sporcu Türk Borçlar Kanunu’na tabi bir işçidir. Bu doğrultuda spor klübüyle sporcu arasındaki uyuşmazlıklarda görevli mahkeme İş Mahkemesidir. Bu kanuna göre isçi veya işveren alacağı ve tazminatı talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak düzenlendiğinden arabuluculuğa başvurulmalıdır.

Disipline İlişkin Kararlar

+ Bağlı Federasyonlar (Korfbol, kriket, squash, dalga sörfü, paintball, kuraş) ve Spor Disiplin Yönetmeliği mad.2 kapsamındaki müsabaka ve faaliyetlerde İl disiplin kurulları, Merkez Disiplin Kurulu ve SHGM Tahkim Kurulu,

+ Bağımsız Spor Federasyonlarının müsabaka ve faaliyetlerinde ilgili federasyonun kendi Disiplin Kurulu ve SHGM Tahkim Kurulu,

+ Bakanlık tarafından MEB’e bağlı eğitim ve öğretim kurumları arasında yurt içinde düzenlenen müsabaka ve faaliyetlerde,

+ Bakanlığa bağlı federasyonlar tarafından düzenlenen veya izin verilen müsabaka ve faaliyetlerde, İl müdürlükleri ile bağımsız spor federasyonlarınca il düzeyinde birlikte düzenlenen müsabaka ve faaliyetlerde, yetki Bakanlığa bağlı İl disiplin ve Merkez Spor disiplin kurullarındadır.

+ Bunun dışında kalan müsabaka ve faaliyetlerde ise disiplin yetkisi ilgili bağımsız federasyonun kendi disiplin talimatına göre belirlediği Disiplin Kurulları’ndadır. Uyuşmazlık hangi sporla ilgiliyse o spor federasyonunun kendi disiplin talimatlarına göz atmak gerekecektir.

+ Gerek Bakanlık disiplin kurullarının gerekse bağımsız federasyonların disiplin kurullarının kararlarına karşı yazılı bildirim tarihinden itibaren on gün içinde SHGM(Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü)  Tahkim Kuruluna başvuru yapılabilir.

Yukarıda bahsettiğim işlemleri avukatınız aracılığıyla gerçekleştirmeniz daha sağlıklı bir sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır. Danışmak veya hukuki yardım almak için aşağıdaki bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz. Bir daha ki yazımda görüşmek üzere.

Hukukla kalın:)

Twitter adresi: https://www.twitter.com/evin_korkmaz/

Büro adresi: Kültür mah. Yaşar Kemal Cad. No:29/B Kat:1 Kurtalan/Siirt

                      Kurtalan Ziraat Bankası karşısı

E-posta: [email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
08Tem
05Tem

HÜKÜMLÜNÜN HAKLARI

16Haz
07Haz

YAŞ DEĞİŞTİRME DAVASI

01Haz