Av. Evin Korkmaz Yazdı: COVİD-19 MESLEK HASTALIĞI MIDIR? - Av. Evin Korkmaz

Av. Evin Korkmaz Yazdı: COVİD-19 MESLEK HASTALIĞI MIDIR?


Meslek hastalıkları, işyeri ortamında bulunan faktörlerin etkisi ile meydana gelen hastalıkların ortak adıdır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve genel sağlık Sigortası Kanunu’nun 14. maddesine göre meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir. 

Sigortalının çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutulduğunun;

a) SGK’nın yetkilendirdiği sağlık hizmet sunucuları tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu ile,

b) SGK’nın gerekli gördüğü hallerde, SGK Sağlık Kurulu tarafından tespit edilmesi zorunludur.

Meslek hastalığı, işten ayrıldıktan sonra meydana çıkmış ve sigortalı olarak çalıştığı işten kaynaklanması durumunda; Sigortalının bu Kanunla sağlanan haklardan yararlanabilmesi için, eski işinden fiilen ayrılmasıyla hastalığın meydana çıkması arasında bu hastalık için SGK tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirtilen süreden daha uzun bir zamanın geçmemiş olması şarttır. Bu durumdaki kişiler, gerekli belgelerle Kuruma müracaat edebilirler. Herhangi bir meslek hastalığının klinik ve laboratuvar bulgularıyla belirlendiği ve meslek hastalığına yol açan etkenin işyerindeki inceleme sonunda tespit edildiği hallerde, meslek hastalıkları listesindeki yükümlülük süresi aşılmış olsa bile, söz konusu hastalık SGK’nın veya ilgilinin başvurusu üzerine Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun onayı ile meslek hastalığı sayılabilir.

Meslek hastalığında sağlanan haklar nelerdir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve genel sağlık Sigortası Kanunu’nun 16. maddesine göre

a) Sigortalıya, geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi

b) Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması

c) Meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine, gelir bağlanması

d) Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi

e) Meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi şeklindedir.

9223e88e-726a-11ea-b12d-d839943d748d.jpg

Peki Covid-19 meslek hastalığı mıdır? Geçtiğimiz haftalarda bununla ilgili gelişmeler yaşandı. Cumhurbaşkanı’nın sağlık çalışanlarının vazife malullüğü ve meslek hastalığı başvurularının hızla sonuçlandırılacağını açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı yayınladığı genelgeyle bu başvurularda izlenecek yolu hatırlattı. Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 5510 sayılı Kanun’un 14’üncü maddesi hükümleri

doğrultusunda, COVID-19 tanısı ile tedavi alıp Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ‘malul’ olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin yakınlarının başvurularına istinaden ‘meslek hastalığı’ veya ‘vazife malulü’ hükümlerinden yararlanmaları için gereken kuralları   81  ile genelgeyle bildirdi. Sağlık Bakanlığından gelen açıklamalara göre ise  Sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile COVID-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Kurulu’nca ‘malul’ olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden  Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre ‘meslek hastalığı’ veya ‘vazife malullüğü’ hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecek. Bu itibarla talepte bulunanların formları, eksiksiz olarak doldurulup ilgili birim amiri (İl/İlçe Sağlık Müdürü, Başhekim) ve sonrasında İl Sağlık Müdürü tarafından onaylanacak. Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda istihdam şekli olarak (657 devlet memuru) görev yapan memurlara ilişkin onaylanmış başvuruları, İl Sağlık Müdürlüklerince alınıp bakanlığa gönderilecek ve bakanlık  aracılığıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na yönlendirilecek.

Üniversitelere bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık çalışanlarına ilişkin onaylanmış başvurular da ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu il Müdürlüğü’ne yapılacak.

Emsal karar niteliğinde olan kararda ise Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis Hizmetleri'nde ambulans şoförü olan Hasan Aslan, korona virüsten ölümü meslek hastalığı sayılmasıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu, "Listede yer almayan fakat görülen iş ve görev gereği olarak bulaştığı kesin olarak saptanan diğer bulaşıcı hastalıklar da meslek hastalığı sayılır. Bu husustaki teşhisin laboratuvar deneyleriyle kanıtlanması gereklidir" kararını aldı. SGK Yüksek Sağlık Kurulu, Covid-19'un da "meslek hastalığı" olarak ilgili yönetmeliğe eklenmesi kararını da oybirliğiyle aldı. Bu karar koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları açısından büyük önem taşımaktadır.

Önümüzdeki günlerde başka emsal kararlar veya başvurular olacak gibi gözüküyor. Ölümün veya malullüğün meslek hastalığı sonucu meydana gelip gelmediği ise her olaya göre değişmektedir. İlliyet bağının olup olmadığı göz önüne alınmaktadır. Bütün şartlara bakıldığında kişi bu hastalığa işini yaparken yakalanmışsa ve illiyet bağıda kuvvetliyse meslek hastalığı kapsamına alınması gerekmektedir. Bunun için de öncelikle SGK’ya gerekli belgelerle başvuruda bulunma koşulu vardır.

Yukarıda bahsettiğim işlemleri avukatınız aracılığıyla gerçekleştirmeniz daha sağlıklı bir sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır. Danışmak veya hukuki yardım almak için aşağıdaki bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz. Bir daha ki yazımda görüşmek üzere.

Hukukla kalın:)

Twitter adresi: https://www.twitter.com/evin_korkmaz/

Büro adresi: Kültür mah. Yaşar Kemal Cad. No:29/B Kat:1 Kurtalan/Siirt

                      Kurtalan Ziraat Bankası karşısı

E-posta: [email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
08Tem
05Tem

HÜKÜMLÜNÜN HAKLARI

16Haz
07Haz

YAŞ DEĞİŞTİRME DAVASI

01Haz