ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ, SEÇİMLE İŞ BAŞINA GELMELİ! - Ahmet Arıtürk

ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ, SEÇİMLE İŞ BAŞINA GELMELİ!


Siirt Üniversitesi’nin 2021/2022 akademik yılının açılış töreni icra edilecekken, önemli bir konuyu gündeme getirelim istedik. Gerçi, bizim yazacaklarımız yetkililerin ve etkililerin bir kulağından girip, bir kulağından çıkacak ama, biz yine de çok önemli gördüğümüz Üniversitelere Rektör atama konusunu kaleme alacağız.

Boğaziçi Üniversitesinde yaşanan olaylar malum. Türkiye’nin en gözde üniversitelerinden biri olan ve üniversitelere giriş sınavlarında ancak çok yüksek puan alanların girebildikleri bu üniversitemiz, keyfi uygulamalar yüzünden ne hallere düşürüldü. Gerçekten çok acı bir tablo!

Bakın, (ÜNİVERSİTELERE REKTÖR ATANMASI) deyimini kullanıyoruz. Oysa, gereken üniversitelere rektör atanması değil, (REKTÖR SEÇİLMESİ) deyiminin kullanılmasıdır. Üniversiteler, ülkelerin kalkınmalarının dinamoları hükmündedirler. Üniversitelerden bilim adamları yetişecek ki, yaptıkları yeniliklerle, icatlarla ülkelerini zirvelere taşısınlar.

Peki, Türkiye’deki durum nedir. Rektörler, yapılan sözde seçimlere rağmen, Cumhurbaşkanlığı makamının tensipleri doğrultusunda atanmaktadırlar. Seçimle değil, atamayla gelen rektör de, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi atamalarında aynı yolu izlemekte, kendi keyfine göre atamalar yapmaktadır. Medyadan düşen haberlerden okumuşsunuzdur. Eşlerini, çocuklarını, yeğenlerini öğretim görevlisi olarak atayan rektörleri. Peki, rektörleri atamayla, öğretim görevlileri, araştırma görevlileri torpille gelen üniversitelerden bilim adamı çıkar mı, elbette çıkmaz!

Üniversitelerden, gerçek anlamda bilim adamları, hatta mucitler çıksın isteniyorsa, bu işe rektörlerden başlamak gerekir. Bunun yolu da rektörlerin, atamayla değil, seçimle iş başına gelmeleridir. Rektör seçimlerinde bize göre oy kullanmaları gerekenleri de yazalım. Üniversitede görev yapan akademisyenler, memurlar, hatta, hizmetli sınıfına dahil tüm çalışanlar. Geçmiş yıllara yönelik olarak üniversitede okuyarak mezun olmuş bulunanlar. Üniversiteyi en iyi yönetecek adayı bunlardan daha iyi belirleyecek kimse olabilir mi! Atanarak değil, seçimle gelen Rektörün kimselere minnet borcu da olmaz. Tek amacı, üniversitesini daha üst düzeylere taşımak olur. Torpille gelmeyen, torpille iş yapmaz, emir almaz.
Düşünebiliyor musunuz, Dünyadaki üniversiteler arasında ilk 500’e giren bir tek Türk Üniversitesi bile yok! Mevcut üniversitelerin yüzde 90’ına yakını, 30-40 yıl öncesinin liseleri seviyesinde!

Gerçek anlamda bilim adamlarının yetişmesi isteniyorsa, siyasiler, üniversitelerden ellerini çeksinler. Üniversiteleri, bilim adamlarına bıraksınlar. Verdikleri tezlerin bile İNTİHAL OLDUĞU ortaya çıkanlardan üniversitelere rektör atanırsa, bilim adamları yerine KİMİN ADAMLARI ÇIKAR BUNU VARIN ARTIK SİZ ANLAYINIZ!

HARAMİLER!!!

(HARAMİ) kelimesi (HARM) kelimesinden türetilmiştir. Haram, dinimizin yasak ettiği işler ve eylemler anlamına gelir. HELAL kelimesinin zıttıdır. Dini kurallara aykırı, dinî bakımdan yasak olan, helal karşıtı tüm işler ve eylemler HARAM, bunları yapanlar ise HARAMİLERDİR.

Aç bir insan, önünden geçtiği bir fırından ekmek çalarsa, haram işlemiş, yani HARAMİ olmuş sayılır. Ancak, devletin muhtelif kurum ve kuruluşlarından hiç emek sarfetmeden veya emeği, imza atmaktan ibaret biri 3-5 maaş alıyorsa, bu haram değil, helaldir, öyle mi!

Ya da bir devlet kurumuna miadı geçmiş ilaç satan kişi iş adamı, çocuğu hasta olduğu için girdiği bir eczaneden çocuk asprini çalan HARAMİDİR!

500 milyon vergi borcu afedilen kişi büyük holding patronu, 5-10 TL vergi kaçıran küçük esnaf ise HARAMİ sayılmakta!
Çocuk çoluğu aç kaldığı için caddelerdeki yağmur kanallarına ait demir kapağı çalarak satan haramidir de, ihalesini aldığı inşatın temeline tonlarca eksik demir koyan müteahhit midir!

Girdiği marketten bebesi için mama aşıran kadın haramidir de, mamayı 3-5 kat fiyatına satan saygıdeğer iş adamıdır, öyle mi…

Örnekleri daha çok çoğaltabiliriz. Görüldüğü gibi HARAMİ VAR, HARAMİDEN İÇERİ…

TAŞLAMA

ATANMIŞ REKTÖRLER DEĞİL
SEÇİLMİŞ REKTÖRLER GEREK
BİLİM ADAMI ÇIKAR MI
SİYASETE ALET ETSEK

İLK BEŞYÜZ ÜNİVERSİTE
ARASINDA NEDEN YOKUZ
İNAN BİZİM YAPTIĞIMIZ
İLİM DEĞİL HOKUS POKUS

REKTÖRLERİ ATAMAYLA
AKADEMİSYENLER TORPİL
İLE GELİYORLAR BUNDAN
DERTLERİ DE İLİM DEĞİL

ÜNİVERSİTELER ELBET
İLİM YUVASI OLMALI
KALKINMANIN DİNAMOSU
MUCİTLERİN YUVASI

YAZIYI PAYLAŞ!