“SİYASİ CİNAYETLER”!!! - Ahmet Arıtürk

“SİYASİ CİNAYETLER”!!!


Türkiye’de son günlerde en çok konuşulan konuların başında ‘SİYASİ CİNAYETLER’ tartışması gelmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, muhalefet tarafından tehdit olarak algılanan ifadelerinin ardından “SİYASİ CİNAYETLER” deyimi gündemin baş köşesine oturdu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları ile gündeme gelen ‘SİYASİ CİNAYETLER’ tartışması devam ederken, MİLLET İTTİFAKI BİLEŞENLERİ, iddiaları destekleyici açıklamalar yapamakta, CUMHUR İTTİFAKI BİLEŞENLERİ ise iddialara tepki göstererek, “ellerinde bu konuda bilgi ve belge olanlar savcılıklara ihbarda bulunsunlar” demektedirler.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ‘SİYASİ CİNAYETLER’ olabileceğine dair kaygıları bulunduğunu söylemesinden sonra diğer siyasi partilerden de art arda açıklamalar gelmeğe başladı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Kılıçdaroğlu'nun 'SİYASİ CİNAYETLER' kaygısının haklı bir kaygı olduğunu belirterek:

"Çünkü son geçtiğimiz dönemde çok sayıda siyasal şiddet yaşadık. Gazetecilere saldırılar oldu, siyasi partilerin üst düzey yöneticilerine saldırılar oldu. Bu saldırılarla ilgili soruşturma safhaları ne oldu, herhangi bir cezai yaptırım uygulandı mı? Buna baktığımızda kaygı verici bir tablo var ortada. Hatta bir siyasi partinin genel başkanı yardımcısı gündüz sokak ortasında evinin önünde yaralanmaya uğrayacak şekilde, öldürmeye varacak şiddet derecesiyle yapıldı." Diye konuştu.
İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın da "Siyasi suikastlar yapılacağı konusunda bizim de aldığımız duyumlar var, eğer böyle bir planlama varsa başta ülkeyi yönetenler olmak üzere ileride bunun hesabını vermek zorunda kalır ağır bir bedel öderler, çok acı sonuçlar doğurur. Bunun mümkün olmadığını düşünüyorum," dedi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de konuyla ilgili olarak: “Bu tür duyumlar, bilgiler elbette gelir. Kimi sivil kurumlardan, kimi ‘daha dikkat edin’ diyen alanlardan gelir. Bunların bu kadar çok konuşulmaması gerektiğini de söylüyordu Koray Bey, ben kendisine bu noktada katılıyorum. Çok fazla bunu gündemde tutmamamız lazım diye düşünüyorum,” diye konuştu.

Muhalefet partilerinden yapılan açıklamalardan sonra AKP’den de cevap niteliğinde açıklamalar yapıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun yaptığı açıklamada iddiaların ‘yalan olduğunu’ savunarak:
“Ülkemizde korku iklimi oluşturmayı amaçlayan bu tür iddiaları gündeme getirenleri, ellerindeki bilgileri savcılarımızla paylaşmaya davet ediyoruz. Bugün terör örgütleriyle aralarına mesafe koyamayanların ‘siyasi cinayet yalanından’ medet umar hale gelmesini milletimizin takdirine bırakıyoruz,” dedi.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bir daha hiçbir çete, şu ya da bu şekilde kendisini devletin yerine koymaya çalışan hiçbir grup, Türkiye'de bu anlamda siyasi çatışmaların, cinayetlerin, faili meçhullerin işlenmesine yol açamayacak. AK Parti bu anlamda milletimizin içerisinde fitne sokacak, Türkiye'de siyasi cinayetlerin önünü açacak hiçbir adıma, hiçbir teşebbüse müsaade etmez ve etmeyecek."

Peki, Türkiye’de siyasi cinayetler yaşandı mı, elbette yaşandı. İşte, hepsi de faili meçhul kalan örnekleri:

*2 Nisan 1948 - Sabahattin Ali (Yazar- Şair); Bulgaristan sınırında katledildi. Yazılarından dolayı hapis yatan Ali'yi, kaçarken Bulgaristan sınırında, kaçakçı Ali Ertekin öldürdü. Cesedi 2 Nisan 1948'de bulundu.

*2 Ekim 1975 - Hüseyin Daniş Tunalıgil; Türkiye'nin Avusturya Büyükelçisi olarak görev yaptığı Viyana'da Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları'na mensup üç militan tarafından düzenlenen suikast sonucu yaşamını yitirdi.

*17 Nisan 1978 - Hamit Fendoğlu (Malatya Belediye Başkanı); Tarihinde kendisine posta yoluyla gönderilen bombalı bir paketin elinde patlaması sonucu, gelini ve iki torunuyla birlikte Malatya'da hayatını kaybetti. Olaydan sonra Malatya'da çok büyük gerginlikler yaşandı. 18 Nisan 1978 Salı günü sabahın erken saatlerinden itibaren kente, komşu il ve ilçelerden, köylerden akın akın insan gelmeye başladı.

*24 Mart 1978 - Savcı Doğan Öz öldürüldü.

*1 Şubat 1979- Abdi ipekçi; İstanbul Maçka'daki evinin yakınlarında arabasında Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü. Mehmet Ali Ağca, İpekçi suikastinden idamla yargılanırken 1979 yılında ülkenin en iyi korunan askeri cezaevlerinden biri olan Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırıldı.

*28 Eylül 1979 - Cevat Yurdakul (Emniyet Müdürü); Adana Emniyet Müdürü Yurdakul, göreve giderken otomobili tarandı.

*19 Temmuz 1980 - Nihat Erim (Eski Başbakan); İstanbul Dragos'taki evinin yakınında suikaste uğradı.

*22 Temmuz 1980 - Kemal Türkler (Sendikacı); DİSK Başkanı Kemal Türkler evinin önünde öldürüldü. İnfaz emrini Türkeş'in verdiği iddia edildi. Türkeş, 4 yıl 6 ay ceza aldı. Türkler'in cenazesine yüz binler katıldı. İşçiler, Edirne'den Van'a kadar üretimi bırakarak saygı duruşunda bulundu.

*31 Ocak 1990 - Muammer Aksoy; Türk Hukuk Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy, düzenlenen bir suikast sonucu öldürüldü.

*7 Mart 1990 - Çetin Emeç (Gazeteci); Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü olan Çetin Emeç, şoförü Sinan Ercan'la beraber öldürüldü. 2000 yılında yakalanan İrfan Çağrıcı ve 4 arkadaşına idam cezası verildi. Sanıkların bu cezaları daha sonra müebbete çevrildi.

*18 Aralık 1990 - Ferdi Tamer; MİT'te uzun yıllar çalışan ve önemli görevlerde bulunan Ferdi Tamer, silahlı saldırı sonucu şehit edildi.

*20 Eylül 1992 - Musa Anter (Yazar) Kürt yazar ve şair Musa Anter, Diyarbakır'da faili meçhul bir cinayete kurban gitti. Cinayete adı karışan Yeşil Kod adlı Mahmut Yıldırım, Cemil Işık, Ali Ozansoy için yakalama emri çıkarıldı. JİTEM'ci ve PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan cinayeti itiraf etti.

*24 Ocak 1993 - Uğur Mumcu (Gazeteci); Cumhuriyet Gazetesi yazarı olan Uğur Mumcu, Ankara'daki evinin önünde, aracına konan bombanın patlamasıyla hayatını kaybetti. Olay yerindeki delillerin süpürülüp atılması tartışma yarattı.

*5 Şubat 1993 - Adnan Kahveci; ANAP İstanbul Milletvekili, eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci, ailesi ile Bolu-Gerede’de şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti.
27 Şubat 1993 - Eşref Bitlis; Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, şüpheli bir uçak kazasında şehit oldu.

*17 Nisan 1993 - Turgut Özal; 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. 20 yıl sonra yapılan otopsi sonucunda ölüm sebebi tespit edilemedi.

*2 Temmuz 1993 - Sivas’ta Pir Sultan etkinliklerine katılan Aziz Nesin ile bir grup aydın ve sanatçının kaldığı Madımak Oteli ateşe verildi, 37 kişi katledildi.

*22 Ekim 1993 - Bahtiyar Aydın; Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, Diyarbakır Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binası önünde silahlı saldırı sonucu şehit oldu.

*4 Kasım 1993 - Cem Ersever-JİTEM’in kilit isimlerinden olduğu belirtilen Cem Ersever öldürüldü.

*3 Şubat 1994 - Kazım Çillioğlu; Jandarma Bölge Komutanı Albay Kazım Çillioğlu, kafasına tek el ateş edilmiş şekilde ölü bulundu.

*30 Aralık 1994 - Onat Kutlar (Yazar); Sinema eleştirmeni ve yazar Taksim'deki Marmara Oteli'nin kafesinde patlayan bombayla ağır yaralandı ve 11 Ocak 1995'te hayatını kaybetti.

*12 Ağustos 1995 - Rıdvan Özden; Türk albay, eski Mardin Jandarma Alay Komutanı. PKK ile girdiği bir çatışmada alnından vurularak hayatını kaybettiği açıklandı. Cenazesi otopsi yapılmadan toprağa verildi.

*24 Ocak 2001 - Gaffar Okkan: Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü saat 17:40 sıralarında makâmından Valilik Binası'na makam aracıyla seyir hâlinde iken, Sezâi Karakoç Bulvarı üzerinde Et Balık Kurumu ile Eflâtun Park arasında, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde şehit edildi. Emniyet Müdürü'nün öldürülmesine tepki gösteren Diyarbakır halkı, cenazenin olduğu gün kepenk kapattı ve şehrin sokaklarında protesto yürüyüşü yaptı. Hatta o günün gecesi Diyarbakır'da doğan bütün çocuklara Gaffar Okkan ismi verildi.

*18 Aralık 2002 - Necip Hablemitoğlu (Türk tarihçi, yazar); Evinin önünde uğradığı suikast sonucu 18 Aralık 2002 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

*19 Ocak 2007 - Hrant Dink; 19 Ocak 2007 tarihinde saat 15:00 sıralarında, genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı neticesinde hayatını kaybetti

*25 Mart 2009 - Muhsin Yazıcıoğlu; Türk siyasetçi. Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı, 19., 20., ve 23. dönem TBMM Sivas milletvekili ve Büyük Birlik Partisi'nin kurucusu. Muhsin Yazıcıoğlu, 25 Mart 2009 günü bir helikopter kazasında yaşamını yitirdi.

*7 Haziran 2015’te yapılan genel seçimde iktidarı kaybeden AKP, koalisyon kurdurmayarak 1 Kasım 2015’te seçimi yenileme kararı aldırınca, 6 ay içinde meydana gelen olaylarda 500’e yakın vatandaş can verdi. İşte, hepsi de siyasi olan olayların yeri ve tarihleri:

20 Temmuz: Suruç’ta IŞİD’li canlı bomba, kendisini patlattı. 34 kişi oldü, 100’den fazla vatandaş yaralandı.

22 Temmuz: Ceylanpınar’da iki polis, evlerinde uyurken şehit edildi.

23 Temmuz: IŞİD, Kilis’te sınırdan ateş açtı bir astsubay şehit oldu. Diyarbakır’da bir polis PKK’lılar tarafından şehit edildi.

24 Temmuz: TSK uçakları IŞİD hedeflerini ve Kandil’deki PKK kamplarını bombaladı. Polis de Türkiye genelinde IŞİD, PKK ve DHKP-C operasyonu yaptı.

17 Ağustos: Alanya’da halk şehit haberlerinin ardından Kürt vatandaşların işyerlerine saldırdı.

20 Ağustos: Lice’de 4 şehit gelmesinden bir gün sonra Siirt’te yola döşenen patlayıcılar askeri aracın geçişi sırasında patlatıldı, 8 asker şehit oldu.

22 Ağustos: Yüzbaşı Ali Alkan, Şırnak’ta karakola düzenlenen saldırıda şehit oldu. Şehidin ağabeyi Yarbay Mehmet Alkan hükümete isyan etti.

5 Eylül: Cizre’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 20’ye yakın sivil öldü.

6 Eylül: Dağlıca’daki PKK saldırısında 16 asker şehit oldu.

8-9 Eylül: Iğdır’da gümrük kapısını koruyan polislere yönelik saldırıda 13 polis şehit oldu.

20 Ekim: Davutoğlu, Van’daki mitinginde “AK Parti iktidardan indirilirse buralarda terör çeteleri dolaşacak, beyaz Toroslar dolaşacak” dedi.

10 Ekim: Ankara’daki barış mitinginde iki ayrı bombanın patlaması sonucu 103 kişi hayatını kaybetti.

Görüldüğü gibi, siyasi cinayetler dün vardı, bugün de, yarın da olabilir. Peki, bu siyasi cinayetler ve fail-i meçhullerden sorumlu tutulanlar kimler derseniz, elbette kamuoyunda bu sorunun karşılığı da vardır. Kontrgerilla-CIA, PKK, IŞİD, TALİBAN, PYD, YPG, FETÖ ve diğer terör örgütleri…

Dileriz ki “SİYASİ CİNAYETLER” gerçekten kurgu bir deyim olur ve korkulanlar yaşanmaz!

TAŞLAMA

SİYASİ CİNAYETLER
YAŞANDI,YAŞANACAK
TARİH TEKERRÜ EDER
İŞİN ASLI BUDUR BAK

FAİL-İ MEÇHULLER HEP
SİYASET GÜDÜMLÜDÜR
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE
YAŞANANLAR BİL BUDUR

NİCE FAİL-İ MEÇHUL
SİYASİ CİNAYLET VAR
ÇÖZÜLMEDİ ÇÖZÜLMEZ
BİLİNİZ Kİ BU SIRLAR

İKİ SEÇİM ARASI
BEŞYÜZ CAN YİTİRİLDİ
BUNLAR BİRER SİYASİ
CİNAYET DEĞİL MİYDİ

YAZIYI PAYLAŞ!