SEÇİM RÜZGARI! - Ahmet Arıtürk

SEÇİM RÜZGARI!


Asgari ücretlilerin, emeklilerin ve EYT’lilerin durumlarıyla ilgili çalışmaların yapıldığı söyleniyor. AKP Genel Başkan Yardımcılarından Vedat Demiröz’ün asgari ücretliler ve emekliler için “En azından insani bir sekilde yaşama seviyesine getireceğiz” demesinden sonra şimdi de EYT’liler (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ile ilgili bir çalışmanın yapıldığı söylenmektedir. Bilindiği gibi, işe girdikleri zaman ve şartlar çerçevesinde emekli olmaya hak kazandıkları halde, bilahare çıkarılan bir yasa ile emekli olamayan, dolayısıyla, hakları gasbedilenler var.

Futbol’da, nasıl oyun başladıktan sonra kural değiştirilemezse, gerçekte, müktesep hakların bilahare çıkarılan yasalarla geri alınması açık bir hak gasbıdır. Yeni çıkarılan yasaların geriye dönük işletilmeleri, insan haklarının açık ihlalidir. EYT’liler de tam 20 yıldır bunu söylüyor, gasbedilen haklarının iadesini istiyorlar. Ne var ki, kendisi 46 yaşında emekli olan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, “emekli olsunlar da, başka işte çalışsınlar, çift dikiş mi yapsınlar” diyerek EYT’lilerin gasbedilen haklarının geri verilmesine aleni bir şekilde karşı çıkmıştı.

Ancak, Cumhurbaşkanının talimatları doğrultusunda bugüne kadar AKP’nin karşı çıktığı emeklilikte yaşa takılanlar için yine Cumhurbaşkanının talimatıyla çalışmalar yapıldığı belirtilmektedir. Gerçekte, emeklilikle ilgili yasanın değişmesinden tam 20 yıl geçtikten sonra, EYT’lilerin sayısında önemli bir düşüş olduğu hesaplanmaktadır. Kimi EYT’liler, bu süre içinde istenilen yaş dilimini doldurdular, kimi EYT’liler hizmet sürelerini tamamlamak için sigortalı işlerde çalışıyor gibi görünerek, kendi sigortalarını kendileri ödediler ve istenilen gün sayısını doldurdular. Bir kısmının da aynı taktikle yakın bir zaman diliminde emekliliğe hak kazanacakları bilinen gerçeklerdendir. Yani, yeni yasanın çıkmasından bu yana EYT’lilerin sayıları zaten yarı yarıya düşmüş durumda.

Durum bu iken 20 yılın sonunda AKP’nin bir kereye mahsus olmak üzere, sigorta prim gün sayısını doldurup, emekli olmak için gerekli yaş süresini bekleyenler için, bir düzenlemeyi değerlendirmeye aldığı, bekleme süresini 2-3 yıl düşürmeyi amaçlayan bir plan hazıladığı öne sürülmektedir.

Emeklilere, asgari ücretlilere ve EYT’lilere yönelik bu çalışmalar yanında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca kış mevsimi boyunca ihtiyaç sahibi vatandaşların yakacak ve elektrik giderlerine destek olmak için toplamda 2,5 milyar TL yardım verileceği de yapılan açıklamalar arasında.

Bütün bu çalışmaların, bir erken seçim havasını uyandırdığı belirtilirken, ekonomik durumun da düzelmek şöyle dursun, gün geçtikçe daha da kötüye gideceği, bunun için de Cumhur ittifakı açısından erken seçime gidilmesinin uygun olacağı belirtilmektedir.

Evet, yapılan çalışmalar bir erken seçim rüzgarı gibi algılanıyor. Bakalım “2023’ten evvel seçim yok” diyen iktidar, gerçekten seçimi zamanında mı yapacak, yoksa beklendiği gibi ani bir erken seçime mi yönelecek…

ZAM KERVANI

Doğalgaza yüzde 49, LPG’ye yüzde 8, Alkole yüzde 11 zam. Bunlar sadece 1 Kasım günü peş-peşe açıklanan zamlar. Elektriğe yapılacak yeni zammın açıklanmasının eli kulağındadır.

Evet, zam kervanı uzayıp gidiyor. Hani bir türkü vardır. “Şu karşı yaylada göç katar katar” denilir ya! Öyle anlaşılıyor ki, peş-peşe yapılan zamlar sebebiyle nakaratı değiştirip, (ZAM-KATAR-KATAR) demeye başlayacağız.
(KARA KIŞ) DEĞİL, KAPKARA BİR KIŞ!!!

Kış mevsimi, zenginler için nıkmet değil, nimettir. Uludağa, veya diğer kayak merkezlerine kayak yapmağa giderler. Kar içinde yuvarlanarak eğlenirler, kartopu oynarlar kardanadam yaparlar!
Gel gelelim fakirler için. Kış fakir için üşümek, hasta olmak demek. Evin akan damı, tabanı delik ayakkabıdan dolayı ayakların ıslanması, giyim masrafının katlanması! Ortahalliler için bile en azından doğalgaz ve elektrik faturalarının ödenmesinde çekilen güçlükler…

Evet, kış mevsimi zenginler için ne kadar sevimliyse, fakirler ve ortagelirliler için de mevsimlerin en sevimsizidir.
Ancak, belirtmekte yarar var. Öyle anlaşılıyor ki, peş-peşe gelen zamlar yüzünden önümüzdeki KIŞ MEVSİMİ (KARA KIŞ) değil (KAPKARA BİR KIŞ) olacak…

SAHTE KAHRAMANLAR

Geçen hafta bir olay yaşandı. Uyuşturucuyla mücadeledeki başarılarından dolayı ödül almış bir polis, 45 kilo eroinle yakalanmıştı. Bizde, öyle sahte kapramanlar çok. Devletin varlığını yağmalayıp cami yapanlar mı, okul inşa edenler mi, öğrencilere burs verenler mi isterseniz. Bu işleri helal para ile yapanları tenzih ederek, sahte kahramanlara lanetler olsun diyoruz…

ANEKDOT

Bektaşi meşrep Siirtliye kış günü bir dost sormuş:

-Nasılsın, iyi misin, ne var ne yok!
Cevap vermiş:

-Nasıl olacağım. Ayakkabımın tabanı delik su çekiyor, evin damı akıyor, Pencerenin camı kırık, odunlar yaş, sobayı yaksam duman tütüyor! Cepte ekmek alacak param yok! Daha ne olsun!

TAŞLAMA

BU KIŞ, (KARA KIŞ) DEĞİL,
(KAPKARA KIŞ) OLACAK
ZAM KERVANI GEÇİYOR
İBRET İLE SEYRET, BAK

ÜÇ-BEŞ MAAŞ ALANLAR
ULUDAĞA GİDECEK
KIŞ MEVSİMİ FAKİRE
ÇİLE ÇEKMEK DÜŞECEK

YİYİNİZ EFENDİLER
ÜÇ-BEŞ MAAŞ BİTER Mİ
ZEKÂTINIZDAN OLSUN
PAYIMIZA DÜŞER Mİ

KİMİNE ÇAY KAŞIĞI
KİMİNE KEPÇE İLE
BÖYLE TAKSİMİ YAPMAZ
ÇOBAN OLSA KURT BİLE

YAZIYI PAYLAŞ!