
MANEVİ ZENGİNLİKLERLE LEBALEP DOLU BİR HAFTA!
Ahmet Arıtürk
Manevi zenginliklerle LEBALEP bir hafta içindeyiz. 8 Mayıs Cumartesi günününü (DÜNYA YETİMLER GÜNÜ) olarak kutlayacağız. Aynı günün gecesi (8 Mayıs’ı, 9 Mayısa bağlayan gece) KUR’AN-I KERİM’İN ifadesiyle BİN AYDAN DA HAYIRLI bir gece olan KADİR GECESİ idrak edilecek. Bilindiği gibi her yıl Mayıs aylarının ikinci Pazar günü (ANNELER GÜNÜ) olarak kutlanmaktadır. Bu yılın Anneler Günü de 9 Mayıs Pazar gününe denk gelmektedir. KORONAVİRÜS PANDEMİSİNİN gölgesinde bile olsa, manevi yönleri zengin bu etkinlikleri peş-peşe kutlarken, her üç etkinliğin de islam dini açısından önemine vurgu yapmak ihtiyacını hissettik.
YETİM ÇOCUKLAR konusuna dinimizin ne kadar önem verdiği ayet-i kerimeler ve hadis-i şeriflerle sabittir.
Yetimlerle ilgili olarak BAKARA SURESİ 83. Ayette mealen şöyle buyurulur:
“Hani, biz İsrailoğulları’ndan, ‘Allah’tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, anne babaya, yakınlara, YETİMLERE, yoksullara iyilik edeceksiniz, herkese güzel sözler söyleyeceksiniz, namazı kılacaksınız, zekâtı vereceksiniz’ diye söz almıştık. Sonra pek azınız hariç, yüz çevirerek sözünüzden döndünüz” buyurulurken yine BAKARA SURESİ 177. AYETİNDE mealen: : “İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz(den ibaret) değildir. Asıl iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, YETİMLERE, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah’a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir.”
BAKARA SURESİ 215. AYET:
“Sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: Hayır olarak ne harcarsanız o, ana-baba, akraba, YETİMLER, fakirler ve yolda kalmışlar içindir. Hayır olarak ne yaparsanız, gerçekten Allah onu hakkıyla bilir.”
BAKARA SURESİ 220. AYET:
Dünya ve ahiret hakkında düşünesiniz diye böyle yapıyor. Bir de sana yetimleri soruyorlar. De ki: “Onların durumlarını düzeltmek hayırlıdır. Eğer onlara karışıp (birlikte yaşar)sanız (sakıncası yok). (Onlar da) sizin kardeşlerinizdir. Allah bozguncuyu yapıcı olandan ayırır. Allah dileseydi sizi zora sokardı. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir
NİSÂ SURESİ 2. AYET:
Yetimlere mallarını verin. Temizi pis olanla (helâli haramla) değişmeyin. Onların mallarını kendi mallarınıza katıp yemeyin. Çünkü bu, büyük bir günahtır.
NİSÂ SURESİ 10. AYET:
Yetimlerin mallarını haksız yere yiyenler, ancak ve ancak karınlarını doldurasıya ateş yemiş olurlar ve zaten onlar çılgın bir ateşe (cehenneme) gireceklerdir
NİSÂ SURESİ 36. AYET:
Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, YETİMLERE, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.
NİSÂ SURESİ 127. AYET:
Kadınlar hakkında senden fetva istiyorlar. De ki: “Onlar hakkında size fetvayı Allah veriyor.” Kitapta, kendilerine (verilmesi) farz kılınan (miras)ı vermediğiniz ve evlenmek istediğiniz yetim kızlara, zavallı çocuklara ve yetimlere adil davranmanıza dair, size okunmakta olan âyetler de bunu açıklıyor. Ne hayır yaparsanız şüphesiz Allah onu bilir.
EN’ÂM SURESİ 152. AYET:
Rüştüne erişinceye kadar yetimin malına ancak en güzel şekilde yaklaşın. Ölçüyü ve tartıyı adaletle tam yapın. Biz herkesi ancak gücünün yettiği kadarıyla sorumlu tutarız. (Birisi hakkında) konuştuğunuz zaman yakınınız bile olsa adil olun. Allah’a verdiğiniz sözü tutun. İşte bunları Allah size öğüt alasınız diye emretti.
ENFÂL SURESİ 41. AYET:
Bilin ki, ganimet olarak aldığınız herhangi bir şeyin beşte biri mutlaka Allah’a, Peygamber’e, onun yakınlarına, yetimlere, yoksullara ve yolculara aittir. Eğer Allah’a; hak ile batılın birbirinden ayrıldığı gün, (yani) iki ordunun (Bedir’de) karşılaştığı gün kulumuza indirdiklerimize inandıysanız (bunu böyle bilin). Allah her şeye hakkıyla gücü yetendir.
İSRÂ SURESİ 34. AYET:
Rüştüne erişinceye kadar, yetimin malına ancak en güzel şekilde yaklaşın, verdiğiniz sözü de yerine getirin. Çünkü söz (veren sözünden) sorumludur.
HAŞR SURESİ 7. AYET:
Allah’ın, (fethedilen) memleketlerin ahalisinden savaşılmaksızın peygamberine kazandırdığı mallar; Allah’a, peygambere, onun yakınlarına, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara aittir. O mallar, içinizden yalnız zenginler arasında dolaşan bir servet (ve güç) haline gelmesin diye (Allah böyle hükmetmiştir). Peygamber size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah’ın azabı çetindir.
İNSAN SURESİ 8. AYET:
Onlar, seve seve yiyeceği yoksula, yetime ve esire yedirirler.
FECR SURESİ 17. AYET:
Hayır, hayır! Yetime ikram etmiyorsunuz.
BELED SURESİ 16. AYET:
Yahut şiddetli bir açlık gününde kendisiyle yakınlığı olan bir yetimi yahut yerde sürünen bir yoksulu doyurmaktır.
DUHÂ SURESİ 6. AYET:
Seni yetim bulup da barındırmadı mı?
YETİMLERLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER
“Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himaye eden kimseyle ben, cennette şöyle yan yana bulunacağız.”
Hadisin ravisi Malik İbni Enes, -Peygamber Aleyhisselam’ın yaptığı gibi- işaret parmağıyla orta parmağını gösterdi.
“Bir kimse sırf Allah rızası için bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu her saç teline karşılık ona sevap vardır”.
*“Bir kimse, Müslümanların arasında bulunan bir yetimi alarak yedirip içirmek üzere evine götürürse, affedilmeyecek bir suç işlemediği takdirde, Allah Teala onu mutlaka cennete koyar”.
*“Ben ve yanakları solmuş dul kadın, kıyamet gününde, yan yana iki parmak gibi beraber olacağız. Mevki ve güzellik sahibi bu kadın, kocasından dul kalmıştır. Kendini yetimlerine adamış ve bu durum onlar evleninceye, ya da ölünceye dek böyle devam etmiştir.”
*“Sofralarında yetim bulunduran kimselerin sofrasına şeytan asla yaklaşamaz.”
“Bir kimse, akrabasından veya başkasından olan bir yetimi, yetim kendisini kurtarana kadar uhdesine alsa, o kimseye Cennet vacip olur.”
*“Üç kişiye kıyamet gününde Allah, nazar etmez; onları tezkiye etmez ve onlar için elim bir azap vardır: Okuturken yetimi ezen hoca, ihtiyacı yok iken dilencilik yapan kimse, yaranmak için sultana dalkavukluk yapan adam. ”
*Allah’a en sevgili ev, içinde ikram gören yetim bulunan evdir.
*Bu yıl, 8 Mayıs Cumartesi gününü, 9 Mayıs Pazar gününe bağlayan gece kutlanacak olan KADİR GECESİ ile ilgili de çok sayıda ayet-i kerime ve hadis-i şerifler vardır. Kur’an-ı Kerim’de (KADİR SÜRESİ) olarak tesmiye edileni, gecenin önemini anlatmak açısından yeterlidir. Kadir Süresinin meali alisi şöyledir:
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler. O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.
KADİR GECESİYLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİF MEALLERİ:
*“Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.”
*Ayşe (r.a.), Peygamber Efendimiz’e: “–Ey Allah’ın Resûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Efendimiz de:
ا“«Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!” buyurmuştur.
*“Kadir Gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir Gecesi’ni arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!”
*“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içinde arayınız!”
*“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerde arayın!”
2021 yılında 9 Mayıs Pazar gününe denk gelen (ANNELER GÜNÜ)nün önemini de İslam Dininin görüşü açısından vurgulayalım istedik:
*Ana-babaya iyilik ve ihsân, evlâd üzerine farzdır Allahü teâlâ buyuruyor ki: (Ana-babadan biri veya ikisi yaşlanınca usanıp da öf deme! Ağır söz söyleme! Onlarla yumuşak ve tatlı konuş!)
*Onlara merhamet ederek tevazu kanadını indir ve de ki: “Rabbim!, Tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sen de onlara acı.”
*Hani, biz İsrailoğulları’ndan, “Allah’tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, anne babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz, herkese güzel sözler söyleyeceksiniz, namazı kılacaksınız, zekatı vereceksiniz” diye söz almıştık.
*Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini emrettik.
*İnsana da, anne babasına iyi davranmasını emrettik. Annesi onu her gün biraz daha güçsüz düşerek karnında taşımıştır.
*Biz insana anne babasına iyi davranmayı emrettik. Annesi onu ne zahmetle karnında taşıdı ve ne zahmetle doğurdu! Onun (anne karnında) taşınması ve sütten kesilme süresi (toplam olarak) otuz aydır.
*(Ey Muhammed!) De ki: “Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım: Ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya babaya iyi davranın. Fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Sizi de onları da biz rızıklandırırız.
ANNE-BABA HAKKIYLA İLGİLİ HADİS-İ ŞERİF MEALLERİ:
*Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
(Ana-babasına hizmet edenin ömrü bereketli ve uzun olur Onlara karşı gelenin, âsî olanın ömrü bereketsiz ve kısa olur.)
*(Ana-babasını dîne uygun hizmetleriyle râzı eden kimse, Allahı râzı etmiş olur, onları gazaplandıran, Allahı gazaplandırmış olur)
*(Anasına-babasına âsî olan mel’ûndur.)
*(Ana-babası, yanında ihtiyârladığı hâlde, [onların rızâlarını alamayıp] Cenneti kazanamıyanın burnu sürtülsün.)
*(Ana-babasına iyilik edene müjdeler olsun! Allah Onun ömrünü uzatır.)
*(Cihâd, fîsebîlillah [Allah yolunda] sadece kılıç sallamak değildir Ana-babaya veya evlâda bakmak da cihâddır Ele muhtâç olmamak için çalışmak da cihâddır)
*Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
(Anneye yapılan iyiliğin ecri iki mislidir.)
*(Önce, annene, sonra babana, kızkardeşine, erkek kardeşine ve sırası ile diğer yakınlarına iyilik et!)
*(Veysel Karânî’nin kavuştuğu bütün ihsân ve dereceler, anasına yaptığı iyilik sebebiyledir)
*(Yâ Resûlallah, annem müşriktir Ona iyilik etmem câiz midir?) diye soran kimseye, Peygamber efendimiz, (Evet, annene iyilikte bulun) buyurdu.
*(Annenin duâsı, en çabuk kabul olan duâdır)
*(Ana-babasına âsî olan Cennete giremez.)
*(Ana-babasına karşı gelenin ömrü bereketsiz ve kısa olur)
*(Ana-babaya karşı gelmekten, isyân etmekten sakının! Ana-babasına âsî olan, Cennetin kokusunu alamaz)
*(Ana-babasını hoşnud eden, Allahı hoşnud etmiş, ana-basını kızdıran da, Allahı kızdırmış olur.
TAŞLAMA
(TAM KAPANMA) DEDİLER
YARIM-YAMALAK OLDU
HALİ PÜR MELELİ BU
ESNAF KAN AĞLIYORDU
DESTEKSİZ KAPANMANIN
ANLAMI BUDUR DİNLE
EY VATANDAŞ VAR GİT BAK
BAŞININ ÇARESİNE
YALNIZ İÇKİ DEĞİLMİŞ
KALEM, DEFTER VE SİLGİ
BİLE SATMAK YASAKMIŞ
ESNAF NE SATSIN PEKİ
BİRŞEY SATMAYAN ESNAF
TAŞ MI YİYECEK SÖYLE
VATANDAŞI AÇLIĞA
MAHKUM ETMEK BU BÖYLE