HAZRET-İ ÖMER DÖNEMİNDE TENCEREDE TAŞ KAYNATAN KADIN VE TÜRKİYE'NİN BUGÜNKÜ HALİ… - Ahmet Arıtürk

HAZRET-İ ÖMER DÖNEMİNDE TENCEREDE TAŞ KAYNATAN KADIN VE TÜRKİYE'NİN BUGÜNKÜ HALİ…


Hazret-i Ömer’in adaletini ikame etmek iddiasıyla ortaya çıkanlara bir anekdotu anımsatmak içimden geldi. Bu anekdotu okumayan, duyman yoktur herhalde. Hazret-i Ömer’in hilafet makamında olduğu dönemde yaşanan bu olayı günümüz yöneticilerine anımsatmak açısından gündeme getirmemizin sebebi Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumdur. Sürekli zamlar yüzünden bunalım geçiren vatandaşlar, kendi kendilerine (Hani, Hazret-i Ömer’in adaletini getireceklerdi. Bu mu Ömer’in adaleti!!! demektedirler…

Hazreti Ömer ile ilgili anekdotun özeti şu: Halife olduktan sonra halkın durumuna aynel yakin şahit olmak için sık-sık Medine sokaklarında dolaşmaya başlayan Hazret-i Ömer gece saatlerinde bir mahalleden geçerken bir çadırda ışığın yanmakta olduğunu görerek o çadıra doğru yönelmiş. Amacı, yeni kurulmuş çadırda yaşayanların bir sorunlarının olup olmadığını öğrenmek, hal ve hatırlarını sormakmış.

Çadıra yaklaşan Hazret-i Ömer, içeriden çocuk feryatlarının yükseldiğini duyunca daha da merak etmiş ve çadırın kapısına varıp içeriye bakmış. İçeride yaşlı bir kadın ve üç küçük çocuk olduğunu görmüş. Ateşin üzerinde bir tencere, kadın tencereyi karıştırıp duruyor ve çocuklara:

-Yeter artık ağlamayın, az kaldı, yemek pişecek! diyormuş. Hazret-i Ömer seslenerek ve müsaade isteyerek çadıra girmiş. Ateşin üzerinde bulunan tencerenin için bir bakmış ki ne görsün, tencerede kaynatılıyor görünen irifli-ufaklı taşlardan başka bir şey yokmuş.

Durumda bir gariplik sezen Hazret-i Ömer, Kadını çadırın dışına çağırmış. Neden tencerede taş kaynattığını sormuş. Yaşlı kadın cevap vermiş:

-Torunlarım üç günden beri aç. Yemek pişiriyor gibi yaparak onları avutmaya çalışıyorum ki uykuları gelsin ve uyusunlar! Ağlamaktan bitkin düşüp uykularının gelmesini, böylece ağlamayı keserek uykuya dalmalarını umut ediyorum.

Gördüğü manzaradan hayli etkilenen Hazret-i Ömer sormuş:

-Neden gidip de Halife Ömer’e durumunu söylemiyorsun. Haberi olsa, seni ve çocuklarını bu durumda bırakmaz, muhakkak beytül malden maaşa bağlar!

Kadının verdiği cevap ise gerçekten çok ibret vericidir. Kadın şöyle der:
-Ömer, üç günden beri aç oldukları için üç yetim çocuğun ağladığından habersiz ise ne demeye halife oldu ki!

*

Sözü, günümüz Türkiye’sine getirelim. Evet ve maalesef bu ülkede tencereleri boş olan o kadar çok aile, aç yatan o kadar çok yetim ve öksüz çocuklar var ki, bunun vebali kimdedir! Bir yanda 3-5 maaş alan ekabirler, öbür yanda 3-5 çocuğu ile açlık çeken aileler. Hazret-i Ömer’in vaktindeki gibi boş tencereye taş koyup kaynatmak da imkânsız. O zamanlar, odun parasızdı. Çalı çırpı toplanarak ateş yakılırdı. Şimdi odun, kömür, doğalgaz ve su bile paralı. Hem de fiyatlarına hergün zam üstüne zam gelmektedir.

Ekonomik sorunlar sadece yemek içmek ve giyim ile de sınırlı değildir. Geçenlerde sohbet ettiğm vatandaşlardan biri aynen şunları söyledi:

-Vallahi, evlilik çağını çoktan geçmiş üç gencim var. Evlendirmek ne mümkün. Hani, Sayın Cumhurbaşkanı (OTOZ YAŞINA GELMİŞ, HALA EVLENMEMİŞ) diye dalga geçiyor ya! Şimdi söyle bakalım, ben çocuklarımı nasıl evledireceğim. Hepimiz, iki göz bir evde oturuyoruz. Kiramız, doğalgazımız, elekriğimiz ve diğer giderler müşterek. Buna rağmen zar-zor geçiniyoruz. Şimdi, çocukları evlendirmeğe kalkışırsam, her birine ayrı ev tutmak gerekecek. Hepsine ayrı elektrik, doğalgaz, su faturası tahakkuk edecek. Peki, bu masraflar nasıl karşılanacak. Asgari ücretle bu yükün altından nasıl kalkılacak…

Evet, Hazret-i Ömer’in adaletini getirmek iddiasıyla gelenlere sormak gerekir. Ömer’in adaletinde 10 vatandaşa 1, 1 vatandaşa 10 pul vermek var mı! Hiç mi, (BÜYÜK ÜSTAD) dediğiniz Necip Fazıl Kısakürek’in şiirinden ilham almadınız!!!

TAŞLAMA

HANİ NEREDE KALDI
ADALETİ ÖMER’İN
YEZİD’İN ADALETİ
GELEN BU OLDU BİLİN

TENCERELER BOŞ KALDI
TAŞ BİLE KAYNATILMAZ
NASIL ATEŞ YAKALIM
YÜREK YAKAR DOĞALGAZ

ELEKTRİK, DOĞALGAZ
VE BENZİNE ZAM YİNE
HİÇ Mİ ACIMIYORLAR
ÜLKENİN FAKİRİNE

VATANDAŞLARIN YÜZDE
SEKSENİ BİL FAKİRDİR
3-5 MAAŞ ALANLAR
VAR ONLAR EKABİRDİR

YAZIYI PAYLAŞ!