ÇİN İŞİ, JAPON İŞİ! - Ahmet Arıtürk

ÇİN İŞİ, JAPON İŞİ!


Çocukluk yıllarımızda kullandığımız bir tekerleme vardı. (ÇİN İŞİ, JAPON İŞİ, BUNU YAPAN İKİ KİŞİ. BİRİ USTA, BİRİ ÇIRAK, USTA YAPAR, ÇIRAK SATAR) derdik. Doğrusunu isterseniz, bu tekerlemeyi ne için kullandığımızı da pek anımsamıyorum.
Döndük dolaştık, çocukluktan, DEDE sınıfına atladık, baktık ki, aynı tekerleme önümüze çıkıverdi.
Söylentiler o ki, Türkiye’de başlatılan ekonomik alandaki kurtuluş savaşının kazanılması, bu tekerlemenin uygulanmasına bağlıymış. Ekonomide Çin modelini uygulayarak, ALLAH’IN İZNİYLE BAŞLATTIĞIMIZ EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞINDAN BAŞARIYLA ÇIKACAKMIŞIZ!!!

Bunu biz değil BÜYÜK USTA söylüyor. Çırakları da tastik ediyorlar. Hani, bizde yaygın bir deyim daha vardır, (USTAMIN DEDİĞİ GİBİ) deriz ya! Bizim işlerimiz, ustaya bağlı, usta ne derse o olur. Gerisi, boş havanda su dövmektir.
Peki, Bu ÇİN İŞİ nasıl oluyor, derseniz, onu da kısaca anlatalım. Çin’de, işçilik çok ucuz. Bütün yük işçillerin omuzlarında. Ancak, sosyalist bir ülke olan Çin’de eğitim ve sağlık işleri tümden bedava. Her aileye bir konut veriliyor. Yeni evlenen çiftlere devlet kont vermekle yükümlü. Yani, Çinlinin eğitim, sağlık ve konut sorunu yok. Çin’de kiracı diye bir sınıfta bulunmuyor. Sadece, Çinli olmadıkları halde Çin’e geçici veya temelli yerleşmiş olanlar kiracı konumunda. Çin’deki sanayi kuruluşlarının ve diğer önemli kurumların tamamına yakını devlete ait.

Çin’de işçilik ucuz olduğu gibi, haylatın kendisi de ucuz. Yani, işçinin Avrupa ülkelerine göre düşük gibi görünen geliri, ülkesindeki satın alma gücü açısından birçok Avrupa ülkesinden ve haliyle Türkiye’den de yüksek!

Bizde hayat pahalı. Çalışanların asgari yüzde 40’ı kirada. Eğitim ve sağlık paralı sayılacak durumda.
Ama, Çin’in ucuz işçi politikasını yürütmek için şanslı bir yönümüz var. Türkiye’de6-7 milyon göçmen var. Asgari ücretin yarısı fiyata bile çalışmaya çoktan razı! Çıkar yerli işçiyi, al Suriyeliyi, Afganlıyı, Iraklıyı…

TÜÜÜÜ-İK!!!

Türkiye İstatistik Kurumu ya da kısa adıyla TÜİK, 2021 yılı enflasbyonunu yüzde 21 olarak açıklamış. Tarafsız aarştırmacılar ise, gerçek enflasyonun yüzde 58’ler dolayında olduğunu söylüyorlar.

Bilindiği gibi ülkemizde gerek asgari ücret tesbitinde, gerekse işçi, memur ve emekli maaşlarında tespitler, sözde enflasyon oranına göre gerçekleştiriliyor. Bu bakımdan, TÜİK’İN enflasyon oranını bu kadar düşük göstermesinin sebebi, yetkililerden ve etkililerden aldığı talimatlara uymasından kaynaklıdır. Tabii, vatandaşlar TÜİK’İN rakamlarına hiç mi, hiç itibar etmiyorlar. Sokağa çıkıp, TÜİK’İN itibarını sorgularsanız, sıfırla eşit olduğunu göreceksiniz.
İtibarı yerlerde sürüklenen bu kuruma TÜÜÜ-İK DEMEKTEN BAŞKA NE DİYEBİLİRİZ!!!

KATAR AŞKI

Bizim yetkililer ve etkililer KATAR’A AŞIK! Hem nasıl aşık olmasınlar ki, bize 500 milyon dolarlık bir uçak saray bile hediye ettiler. Daha kimbilir EL ALTINDAN ne hediyeler vermişlerdir ve vereceklerdir!!!

Sayın Cumhurbaşkanı günübirlik gittiği KATAR’DA ayak üzeri 15 anlaşma birden imzalamışlardı.
Birgün, Katarlıların, Türkiye’nin en önemli yörelerine sahiplendiklerini görürseniz, şaşırmayınız. Bizde bu yüksek enflasyon, onlarda da bu GANİ PARA olduktan sonra!!!

ASKIDA EKMEK!

Televizyonda, vatandaşlarla röportaj yapan bir TV kanalının canlı yayınını izliyordum. Fırın önünde ekmek alan vatandaşlarla röportaj yapılırken, haliyle temel gıda maddemiz olan ekmeğe yapılan kallavi zamlardan yakınmaların bini bir para!
Bu arada elindeki poşette iki ekmek olan bir bayana mikrofon uzatıldı. Ekmeğe yapılan zam konusunda düşüncesi soruldu. Bayan, yüzünü gizleyerek ve biraz da sıkılarak cevap verdi:
-Ekmeğe zam mı yapılmış. Haberim yok. Ben, ekmek ihtiyacımı hayırseverlerin askıya bıraktıklarından karşılıyorum! Allah onlardan razı olsun!

ANEKDOT

Şimdilerde mültimilyarder olan biri anlatmıştı.

-Gençlik yıllarımızda fakirdik. Üniversite öğrencisi 3-5 kişi bir araya gelir, bir tas çorba ve her birimiz için bir ekmek alırdık. Ekmeğimizi, çorba tasına banar, beraber yerdik.

Galiba, bu gidişle milletin sadece fakir öğrencileri değil, emeklilerinin aileleri de bu duruma düşecekler…

TAŞLAMALAR

“ÇİN İŞİ BU JAPON İŞİ
BUNU YAPAN İKİ KİŞİ
BİRİ USTA BİRİ ÇIRAK,
USTA YAPAR, ÇIRAK SATAR”

YÜZDE YİRMİBİR DEMİŞ
YILLIK ENFLASYON İÇİN
SİHİRLİ ASAN MI VAR
YALANCI TÜÜÜ-İK DEYİN

YALAN İLE DOLANLA
GERÇEKLERİ BÜKÜNÜZ
TÜKÜRÜN YALANCININ
YÜZÜNE TÜKÜRÜNÜZ

ENFASYON YÜZDE YİRMİ
BEN DE YİRMİ YAŞINDA
GERÇEK YAŞIMI SORSAN
SEKSEN DERİM ASLINDA

YAZIYI PAYLAŞ!