Ahmet Arıtürk Yazdı: SİİRT, KIYMETLİ BİR EVLADINI, BİZ BİR DOSTUMUZU KAYBETTİK! - Ahmet Arıtürk

Ahmet Arıtürk Yazdı: SİİRT, KIYMETLİ BİR EVLADINI, BİZ BİR DOSTUMUZU KAYBETTİK!


Mehmet Sait Bilgili iftihar ettiğimiz Siirtsever, çok kıymetli ve saygıdeğer bir hemşerimizdi. İlimizin manevi dinamiklerinden Şeyh Musa Hazretlerinin ahfadlarındandı. Babası Merhum Şeyh Sabri Bilgi ile de büyük samimiyetim vardı. Şeyh Sabri Efendi, Mahallemizdeki Şeyh Ahmed El Melih Camiinin imamıydı. Amcası rahmet-i Rahman’a kavuştuğunda, mahalle halkı çok sevdikleri Şeyh Mustafa Efendi’nin yerine ailesinden birinin imam olarak atanmasını istemiş, bu istekleri yetkili mercilerce de uygun görülerek yeğeni Şeyh Sabri Efendi, Şeyh Ahmed El Melih Camiinin İmamlığına atanmıştı.

Şeyh Sabri Efendi İmamlık görevine başladığı yıllarda ben genç sayılacak yaşlardaydım. Evimize çok yakın olan Şeyh Ahmed El Melih Camiinin müdevimiydim. Genç yaşta cemaatin müdavimi olmam Şeyh Sabri Efendinin dikkatini çekmiş olacak ki, benimle samimeyt kurdu.

Camiin küçük bir imam odası vardı. Beni çay içmeğe davet eder, uzun dini sohbetler yapardık. İmam Sabri Efendi’nin dostları arasında Hacı Osman Kıngır Ağabeyimiz de vardı. Gerçekten çok muhterem bir zattı. O da, imam odasına gelir, dini konularda sohbetler yapılırdı. Şeyh Sabri Efendiyle dostluğumuz o kadar ileriydi ki, Şeyh Ahmed El Melih Camii için dernek kurmamı istedi. Gerçekten de dernek kurduk. Ve uzun yıllar o dernekte yönetim kurulu üyeliği ve başkanlık yaptım.

Şunu da antıparantes belirteyim, Şeyh Sabri Efendi daha hayattayken, Ahret hayatına o kadar yatkındı ki, Şeyh Musa Mezarlığında kendisine mezar dahi yaptırmıştı. Oğlu Mehmet Sait Bilgili ile tanışmamızda ve dost olmamızda muhakkak ki, Muhterem Babasıyla dostluğumuzun önemli bir katkısı vardı.

Merhum Şeyh Sabri Efendi biraz asabi mizaçlıydı. Haksızlıklara dayanamaz hemen tavrını koyar, karşısındakini uyarırdı. Merhum Mehmet Sait Bilgili ise faklı bir yapıya sahipti. Devamlı yüzü gülerdi. Hayatında yüzündeki gülümsemenin eksildiğini görmedim. İnşaat Mühendisi olduktantan bir süre sonra İlimiz Bayındırlık Müdürlüğüne atandı. Namuslu ve çalışkan bir bürokrat olarak müteahhitlerin işlerine pek gelmezse bile, halkın sevgisini, sempatisini ve saygısını kazanmıştı. Bayındırlık Müdürlüğü döneminde halkın sevgisini arkasına alan Mehmet Sait Bilgili siyasete atıldı. Refah Partisinden ikinci sıra milletvekili adayı oldu. Birinci sırada Merhum Şeyh Ahmet Cevat Sevgili vardı. İlimizin milletvekili sayısının 4 olduğu o seçimde Refah Partisi adayları Ahmet Cevat Sevgili ile Mehmet Sait Bilgili seçilmişlerdi ama, o seçimde Refah Partisi Türkiye barajını aşamadığı için milletvikili olamadılar.

Yapılan bir genel seçimde Refah Partisinin Türkiye Barajını aşması üzerine ve Bayındırlık Bakanı bu partiden olunca da, Mehmet Sait Bilgili’yi İstanbul Bayındırlık Müdürlüğüne atayarak bir yerde vefa örneği gösterdiler. İstanbul Bayındırlık Müdürlüğüne atandıktan sonra da fırsat buldukça Siirt’e gelen ve İlimizin sorunlarına bigane kalmayan Mehmet Sait Bilgili’nin uğradığı ilk yerlerden biri mutlaka Gazeteniz (SİİRT) olurdu. Gazetemize gelir uzun süre İlimizin sorunları konusunda sohbet ederdik. Bir gelişinde Gazetemize abone olmak istediğini söyledi. (Memnuniyetle) diyerek adresini istedik, gazete göndereceğimizin sözünü verdik. Ancak kendisi abone bedelini ödemek şartıyla adresi vereceğini belirterek (benim bir gayem Siirt ile ilgili gelişmeleri okumak yanında, bir yerel gazeteye katkı sağlamaktır) dedi. Her ne kadar ücret almadan gazete göndereceğimizi söylesek bile, zoraki bir şekilde abone parasını ödedi.
Merhumla bir sohbetimiz sırasında aynen şu ifadeleri kullandı. “Vallahi, İstanbul’un Bayındırlık Müdürüyken rüşvet almak isteseydim, şimdi Türkiye’nin zengineleri listesinde olurdum. Ama şükürler olsun ki, bu konuda yapılan nice telkinleri ve teklifleri ALLAH KORKUSUYLA elimin tersiyle reddettim.”

Türkiye geneliyle ilgili bir sohbetimizde söz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan açılmıştı. Şöyle bir ifade kullandı: “Ben İstanbul Bayındırlık Müdürüyken, Erdoğan da İstanbul Belediye Başkanıydı. Zaman zaman Belediyenin, Bayındırlık Müdürlüğüyle ilgili işleri için randevu alarak yanıma gelirdi. Şimdi ben kendisinden herhangi bir konuda randevu talep edersem, kabul edileceğimi pek zannetmiyorum.”

Şunu da belirtmekte yarar var. Şehrimizde ilk yap-sat’çılıkla konutlar inşa eden de Merhum Mehmet Sait Bilgili’dir. (Huzur Sitesi) adını verdiği, bugün Kooperatif mahallesindeki apatmanlar, O’nun eseridir. İlk yaptığı yıllarda Şehir Merkenden bir hayli uzak gibi olsalar bile, bugün artık şehrin göbeğinde bulunuyorlar. Daireleri tamamlamış, az bir karla hemşerilerimizn yuva sahibi olmalarına katkı sağlamıştı. Huzur Sitesi daha inşaat halindeyken, yine Gazetemize gelen Rahmetli, siteyi gezdirmek için kendi taksisiyle beni götürmüş ve “Bak, istiyorsan sana da bir daire verelim. Başkalarına verdiğimden de daha ucuza. Para konusunda da sıkıştırmam. Oldukça ödersin. Sitenin merkezden uzak olduğuna bakma. Yakın bir zamanda buraları Şehrin Merkezi durumuna gelecek” teklifinde bulunmuştu da, durumum müsait olmadığı için teklifini kabul etmemiştim.
Oğlu İlahiyatçı Hasan’ı Bilgili’yi kaybettiği zaman kendisini aramış ve taziyede bulunmuştum.

O kadar metindi ki “ALLAH’TAN GELDİK, YİNE O’NA DÖNECEĞİZ” dedi. Ama belli ki üzüntüsünü içine atıyordu. Son olarak Siirt’e geldiğinde yine Gazetemize geldi. Rahmetli İkizim Mehmet Metin Arıtürk’le birlikte sohbete daldık. Siirt’in ve Türkiye’nin sorunlarına vurgu yaptık. İkizim Mehmet Metin Arıtürk’ün vefatının ardından çok geniş kapsamlı bir yazı yazmış, Facebook’taki hesabında yayınlamış, biz de Gazetemizde kullanmıştık.
Evet, Mehmet Sait Bilgili’nin şahsında Siirt kıymetli bir evladını, biz de çok sevdiğimiz, saydığımız bir dostumuzu kaybettik.

Mehmet Sait Bilgili kardeşime YÜCE ALLAH’TAN RAHMETLER, AİLESİNE SABIRLAR VE BÜTÜN SEVENLERİNE BAŞ SAĞLIĞI DİLİYORUM. MEKANI CENNET OLSUN…

TAŞLAMALAR
AŞILARDA İKİNCİ
ETABA BAŞLANACAK
90 YAŞ VE ÜSTÜNDE
OLAN AŞILANACAK

İKİNCİ ETAP İÇİN
YETERLİ AŞI VAR MI
DEVLET BABA GERÇEKTEN
YAŞLILARA BAKAR MI

KALAN 83 MİLYON
İNSANIMIZ NE OLUR
ŞİMDİ VATANDAŞLARIN
SORDUĞU SORU BUDUR

AŞI İÇİN (İŞ TAMAM)
DİYE ÖVÜNÜYORLAR
OYSA YÜZ MİLYON DOZA
GEREK VAR BİLİYORLAR

İKİNCİ PARTİ AŞI
NE ZAMAN GELİR ÇİN'DEN
YAPTIĞIN SÖZLEŞMEYİ
DAHA GÖSTERMEDİN SEN

ÇİN İLE YAPILAN BİR
ANLAŞMA VARSA ŞAYET
AÇIKLA SAYIN BAKAN
VATANDAŞI İKNA ET

YAZIYI PAYLAŞ!