Ahmet Arıtürk Yazdı: SEN, ATATÜRK MÜSÜN!!! - Ahmet Arıtürk

Ahmet Arıtürk Yazdı: SEN, ATATÜRK MÜSÜN!!!


Anayasa değişikliği konusunda ağzı olan konuşuyor. Gerçekte, anayasanın değiştirileceği falan yok! Mevcut anayasaya bile uymayanların, yeni bir anayasa yapmalarını, hele yapılacak anayasanın demokratik bir anayasa olmasını beklemek, hayalcilikten başka bir şey değildir. Asıl sorunların geçim sıkıntısı ve işsizlik olduğu ülkemizde, Anayasayı değiştirme tartışması gündemi saptırmanın yeni bir versiyonudur.

Anayasanın değişmesi gerekli mi! Elbette gerekli. Ancak meclisin mevcut tablosuyla değiştirilmesi demokrasiye yarar değil, zarar verecektir, kanaatindeyiz.

Anayasa değişikliği konuşulurken, Cumhuriyeti (90 YILLIK REKLAM ARASI) olarak tanımlayan zihniyetin yansıması, başka bir söylem tarzıyla dile geldi. Doğmamış çocuğa don biçer gibi, AKP’li Sayın Mahir Ünal buyurmuş ki yeni anayasanın adı (YENİDEN KURULUŞ ANAYASASI OLACAK)!!!

Bu söylem karşısında ister istemez şaşırdık ve (Acaba yeni bir cumhuriyet kuruldu da haberimiz mi olmadı) istifhamına kapıldık. Sayın Mahir Ünal’a sesimizi duyuracağımıza inansak kendisine şu soruyu yönetecektik. (SEN ATATÜRK MÜSÜN, YENİ BİR CUMHURİYET KURDUN DA MI HABERİMİZ YOK!) Öyle ya, yeniden kurulan veya kurulmak istenen nedir. DOKSAN YILLIK REKLAM ARASINI MI SONLANDIRACAKSINIZ!!!

özü döndürüp, dolaştırıp 1921 anayasasına getirmeleri ise hayallerinin ne olduğunun işaretini veriyor gibi. 1921 yılında meclis-i mebusanda kabul edilen anayasa, savaş ortamında hazırlanan bir anayasaydı. Bu anayasa hazırlanırken, sadece işgalciler değil, içteki hainler de işbaşındaydı. Padihşahlık ve hilafet makamının lağvedileceğini söylemek, milli mücadeleye büyük zarar verecekti. Henüz zamanı gelmemişti. Önce, vatan toprakları işgalden kurtarılacak, cumhuriyetin ilânı, inkılaplar ve devrimler ardından gelecekti. (Vakitsiz öten horozun, boynunun kesilmesi gibi) milli mücadele akim kalacaktı. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, bu yüzden asıl amaçlarını gerçekleştirmeyi uygun zamanın doğmasına bırakmışlardı. Yani, 1921 yılında çıkarılan (Teşkilat-ı Esasiye) amaçlanan hedefe atılan ilk adımdı.

1924 anayasası bile Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşmarının amaçladıkları asıl anayasa olmaktan çok uzaktı. (Sabırla. Koruk helva olur) deyiminde olduğu gibi, asıl hedefe emin adımlarla gidildi.
Anayasanın Değişmez İlk Üç Maddesi vardır ve bu üç maddenin değişmeyeceği, değişmelerinin teklif dahi edilemeyeceği dördünce maddede açık şekilde yer almıştır. O maddeler de şunlardır:

1.Yönetim biçimi

-Madde 1: Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

2.Cumhuriyetin Nitelikleri

Madde 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

3.Devletin bütünlüğü, Resmî Dili, Bayrağı, Millî marşı ve Başkenti

-Madde 3: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe'dir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.

4.Değiştirilemeyecek Hükümler

-Madde 4: Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Evet, mevcut anayasa bu hükümleri amirdir. Yeni bir anayasa yapılması ihtimalini çok zayıf görmekle birlikte, mevcut anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmek şöyle dursun, değiştirilmelerinin teklif dahi edilemeyeceğini, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının yüzde 90’ının da değişmelerini asla istemediğini ve değiştirilmelerini kabullenmeyeceğini peşinen belirtmekte yarar var!

YAZIYI PAYLAŞ!