Türkiye'den İsrail'e 15 yılın ardından ilk ziyaret

İsrailli mevkidaşı Lapid ile bir araya gelen Çavuşoğlu, 'Filistin meselesini konuştuk. İki devletli bir çözümün kalıcı barış için tek çözüm olduğuna inanıyoruz' dedi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Türkiye'den İsrail'e 15 yılın ardından Dışişleri Bakanlığı düzeyinde ilk ziyaret gerçekleşti. Çavuşoğlu, mevkidaşı Yair Lapid ile bir araya geldi. Düzenlenen ortak basın toplantısında, Yair Lapid ile bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduğunu belirterek, "İki devletli bir çözümün kalıcı barış için tek yol olduğuna inanıyoruz" diyen Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"(İsrail'le) Pozitif bir gündem üzerinde çalışmalarda bulunmak, anlaşmazlıklarımızı daha yapıcı bir şekilde ele almamıza yardımcı olabilir. Bu da birbirimizin hassasiyetlerine karşılıklı saygı temelli olmalıdır. Bu sadece bizim iki taraflı ilişkilerimiz için değil, aynı zamanda bölgemizde barış açısından da faydalı olacaktır. Pozitif bir gündem üzerinde çalışmalarda bulunmak, anlaşmazlıklarımızı daha yapıcı bir şekilde ele almamıza yardımcı olabilir. Gerçekten de geçen ramazan ayında devlet başkanları seviyesinde tesis etmiş olduğumuz diyalog, sükunetin korunmasına ilişkin çabalara da katkıda bulunmuştur." 

,

İsrail'le, bakanlıkların ve ilgili kamu kurumlar arasında teknik toplantıları yeniden tesis etme üzerinde hemfikir olduklarını aktaran Çavuşoğlu, "Bizler, (İsrail'le) birçok alandaki ilişkilerimize yeni enerji kazandırmaya ve bundan sonra farklı mekanizmaları oluşturmaya ve sivil havacılıkla ilgili görüşmeleri yeniden başlatmaya hemfikir olduk" dedi.

'TİCARET HACMİNİ ARTIRMA KONUSUNDA KARARLIYIZ'

Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Sayın bakanın da ifade ettiği gibi birçok alandaki ilişkilerimize yeniden enerji kazandırmaya ve sivil havacılıkla ilgili görüşmeleri yeniden başlatma konusunda karar kıldık. Türkiye ve İsrail en çok karşılıklı ticaret yapan 10 ülke arasında. Geçen sene ticaret hacmimiz 8 milyar doları geçti. Bu seneki hacim de çok ümit verici. Bizler ticaret hacmini ve ekonomik işbirliğini artıma konusunda kararlıyız."

LAPID: EKONOMİK GELİŞME OLDUĞUNU DA GÖRDÜK

Lapis ise şöyle konuştu: "Bir Türk bakanın 15 yıl sonra yaptığı ilk ziyaret sonrası sadece siyasi değil ekonomik gelişme olduğunu da gördük. Amacımız ülkelerimizin karşılıklı avantajlarını birlikte kullanmak. Salgın döneminde bile işbirliğimiz devam etti. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Diplomasinin de ötesinde İsrailliler Türkiye'yi çok seviyor. Çok sayıda uçak Türkiye'ye gidiyor. İnsanlar ülkenizi seviyor. Bugün ilişkilerimiz için yeni bir çerçeve oluşturduk. Bundan ilerde çocuklarımız da faydalanacak."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN