Son dakika: Rusya tüm dünyaya duyurdu: Tüm gemiler askeri sayılacak!

Rusya Savunma Bakanlığı, 20 Temmuz'dan itibaren Ukrayna limanlarına seyahat eden tüm gemiler askeri yük taşıyıcı olarak değerlendirileceğini duyurdu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Türkiye arabuluculuğundan imzalanan Tahıl Koridoru anlaşmasından çekilen Rusya, Ukrayna limanlarına giden bütün gemileri 'potansiyel askeri gemi' olarak göreceğini duyurdu.

Ukrayna'da üretilen tahılın ülkeden ihracının önünü açan Tahıl Anlaşması'nın sonlanmasının ardından Rusya'dan Karadeniz'de seyrüsefer güvenliğini tehdit eden bir açıklama geldi. 

Rusya Savunma Bakanlığı, perşembe gününden itibaren Ukrayna limanlarına giden gemileri potansiyel askeri gemi olarak göreceğini duyurdu. Açıklamada, gemilerin bandıralı devletlerin de 'çatışmaya taraf' olarak konumlandırılacağı vurgulandı.

Ukrayna yönetimi, iki gecedir üst üste hava saldırısı düzenleyen Moskova yönetiminin tahıl ihracını sağlayan altyapıyı hedef aldığını açıkladı. Hava saldırısında limanların vurulduğu belirtildi. 

Rusya iki önce, Ukrayna tahılının ihracının önünü açan Tahıl Koridoru Anlaşmasını sonlandırdığını duyurdu.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya'nın taleplerinin karşılanması durumunda tekrar anlaşmaya dönecekleri bildirildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Karadeniz anlaşmasının Rusya ile ilgili kısmı uygulandığında, Rusya derhal anlaşmanın uygulanmasına geri dönecektir" dedi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Tahıl Koridoru Anlaşması, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı Ukrayna saldırılarının ardından savaşın gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla Türkiye’nin arabuluculuğu ve Birleşmiş Milletler kontrolünde Nisan 2022’de başlayan görüşmeler sonucu 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul’da imzalanmıştı. İlk olarak 120 gün süreyle geçerli olacak şekilde başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması, birçok kez askıya alınmış daha sonra yeniden uzatılmıştı. Son olarak Mayıs 2023’te varılan ve 60 gün daha uzatılan anlaşmadan 17 Temmuz’da Rusya geri çekildiğini açıklamıştı.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN