Siirt Ulu Cami'sinin 729 Yıllık Mamul Alemi Koruma Altına Alındı

Anadolu Selçuklu Mimarisinin günümüze kadar gelen özgün eserlerinden birisi olan Siirt Ulu Cami'sinin 729 yıllık bakırdan mamul alemi koruma altına alındı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

 Anadolu Selçuklu Mimarisinin günümüze kadar gelen özgün eserlerinden birisi olan Siirt Ulu Cami’sinin 729 yıllık bakırdan mamul alemi koruma altına alındı.

Caminin yüzey araştırmaları sırasında tespit edilen ve Siirt Ulu Caminin en değerli eserlerinden biri olan  Bakır  Alem, koruma altına alındı. 

Kaide, İki adet bilezik, armut, boyun ve tepelik bölümlerinden meydana gelen bakır alem Ahmed Şirvi adlı sanatkar tarafından 1295 yılında yapıldığı açıklandı.

Alem üzerindeki kitabede Celi Sülüs yazı türüyle Arapça yazılmış yazıda; “ Ahmed eş-Şirvi; Alem H.695 M.1295 yılının Muharrem ayının 15’inde yaptı. Allah onu bağışlasın” Yazılmaktadır. Alemin Tepelik bölümünde ise ejder figürleri ile Ajur tekniğinde yazılmış “Allah” lafzı bulumakta.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüz uzmanlarınca restorasyon işlemi Diyarbakır’da yapıldıktan sonra Siirt Arkeoloji Müzemiz açılıncaya kadar Batman Müze Müdürlüğümüzde muhafaza edilecektir.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN