Siirt'te Yerlerine Kayyum Atanan Belediye Başkanlarından Ortak Açıklama

İçişleri Bakanlığı tarafından 2 yıl önce Siirt Belediye Başkanlığı'na, Baykan Belediye Başkanlığı'na ve Kurtalan Belediye Başkanlığı'na kayyum atanmasına ilişkin, Eş Başkanlardan kayyum atamalarının 2. yılında ortak basın açıklaması yapıldı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

HDP'li Siirt Belediye Başkanlığı'na, Baykan Belediye Başkanlığı'na ve Kurtalan Belediye Başkanlığı'na kayyum atanmasına ilişkin, Eş Başkanlardan kayyum atamalarının 2. yılında ortak basın açıklaması yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi Siirt İl Binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, Yerlerine Kayyum Atanan Siirt Belediye Eş Başkanı Berivan Helen Işık, Kurtalan Belediye Eş Başkanı Baran Akgül, Baykan Belediye Eş Başkanları Özden Gülmez, Ramazan Sarsılmaz ve HDP Siirt İl Eş Başkanları katıldı.

Basın açıklamasında konuşan HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, "2 yıl önce partimizin belediye eş başkanlarına atanan kayyumların halkın nezdinde bir karşılığı yoktur" dedi.

Siirt'te Yerlerine Kayyum Atanan Belediye Başkanlarından Ortak Açıklama

Kayyumların demokraside yeri olmadığını belirten Taş, herkes şunu iyi bilsin ki halkın iradesinin üstünde bir irade yoktur. AKP ve MHP faşizan iktidarı ömrünü tamamlamıştır. Önümüzdeki ilk şeçimde kaybedeceklerdir. Herkes şunu bilsin ki bu zulme ortak olan herkes hesap verecektir." şeklinde konuştu.

Kayyum atanan Belediye Eş Başkanları adına ortak metni okuyan  Berivan Helen Işık, "Sandıkta istediği başarıyı sağlayamayanların başvurduğu alternatif yol ise gasp ve yok sayma politikası olmuştur." ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının devamında ise IŞIk, şunları söyledi:

Iktidarın, 2016'da uygulamaya soktuğu kayyim rejimi 31 Mart 2019'da yapılan seçimlerde halk tarafından sandıklara mahkum edildi. Halkın sandıktan verdiği mesaji almak istemeyen iktidar ortakları 19 Ağustos 2019'da ikinci kez HDP belediyelerine kayyım atanması yoluna başvurdu. Bununla birlikte 15 Mayıs 2020'de Siirt halkının sandıkta gösterdiği irade beyanı bir kez daha bizatihi AKP-MHP iktidan tarafından yok sayıldı ve kayyım atandı. Bugün 15 Mayıs 2022 yani Siirt'e kayyım atanmasinin ikinci yıl dönümü. Aradan geçen 2 yıl boyunca kayyımlanın neler yaptıklarına baktığimiz zaman ise geriye talan, yıkım, tahribat ve inkar politikasımı görüyoruz...

Siirt Belediyesini gasp etme girişiminin ilk adım ise 31 Mart 2019 seçimlerinden önce devlet imkanlanı kullanılarak denenmek istendi. Sandık taşıma ve seçmen taşıma yoluna başvuran iktidar tüm bunlara karşın 31 Mart'ta Siirt'te arzu ettiği başarıyı sağlayamadı ve yenildi.

Sandıkta istediği başarıyı sağlayamayanların başvurduğu alternatif yol ise gasp ve yok sayma politikası olmuştur. Yani Kayyım Rejimi olmuştur. Seçme ve seçilme hakkını yok sayan yurttaşların asgari demokratik haklarımı askıya alan bu uygulama, Türkiye'de Kürt halkına karşı uygulanan ikiyüzlü siyasetin temel göstergesi olmuştur.

Kayyım atamasıa yasal dayanak oluşturma çabasıyla 2 yıl önce bugün Siirt, Baykan ve Kurtalan Belediyelerimizin seçilmiş eşbaşkanları 4 gün gözaltma alındılar ve ardından da 594 gün süren ev hapsi sürecine maruz bırakıldılar. Günümüzde ise bu durum haftada 1 gün imza olarak devam ettiriliyor. Bu süre içerisinde 2 kayyım ve 6 savcı değişti fakat dosyalarımıza yazabilecekleri tek bir suçlama dahi bulunamadı. Şimdi ise gelen yeni Savcı 200 personeli işe başlatmamızı suç kabul etmiş ve bunun üzerinden dava dosyasını oluşturmuştur.Isnat edilen suça konu olarak işe başlatılan 200 kişiden 175'i ise halen belediyede çalışmaya devam etmektedir. Dolayısıyla bir kez daha belirtelim ki kayyım atanmasının hiçbir yasal dayanağı yoktur, meşru değildir ve şu an yaşanan durum da Siirt halkının iradesinin gaspıdır.

Kayyım politikası HDP'nin yakalamış olduğu başarı ivmesini durdurmak yerelde halk ile bağını koparmak,HDP'nin toplumda kabul görmesini engellemek ve bir bütünen siyaseten glç getiremediği rakibini bu tür yargı-emniyet kumpasları ile engelleme politikasıdır.

AKP Genel Başkam Recep Tayyip Erdoğan 2016'da kayyım atanan HDP tarafından tekrar kazanılması durumunda Eğer o belediyeleri kazanırlarsa hiç beklemeden yeniden kayyum atarız" demişti.Erdoğan'ın bu söylemi ülkemizde demokrasinin askıya 1,hukuk dışi uygulamalarım keyfileştiğini ve siyasetin sopası haline geldiğinin, seçme ve seçilme hakkının aleni bir şekilde yok sayıldığının bir göstergesi olmuştur.

AKP'li siyasetçilerin Kürde ve Kürtçeye dair sözde saygı gösteren sözlerine karşın atanan kayyımlarım ilk icraatları Kürt diline ve kültürüne saldırılar olmuştur. Kayyım, Siirt'e atanır atanmaz ilk iş olarakburada bulunan Celadet Ali Bedirxan kütüphanesini yıkmıştır. Diğer kayyımlar da şehirlerde bulunan Kürtçe tabelaları kaldırmıştır. Kürt aydın ve yazarlarının isimlerinin verildiği park ve cadde isimleri de değiştirilmiştir.

Bunun yanı sıra kayyımları diğer bir saldırı alamı ise kadın kazanımları olmuştur. Berfin Kadın Danışmanlık merkezinin pasifleştirilmesi kadı yaşam alanlarına bakışlarının özetiydi. zihniyeti ile Partimizin kayyım ettiklerini,yolsuzluklara,ranta bulaştıklarını hatta kimi yerlerde kayyımların yolsuzluk yönettiği.yandaşlara peşkeş raporlanı incelendiğinde kayyımların talan çektikleri nedeniyle görevden alındıklarını görebiliyoruz. ve halkın birçok kazanımlarını yok

Yine son zamanlarda Siirt'te 1990'ların başında toplu mezar olarak gündeme gelen Kasaplar Deresi'nin yani bilinen adıyla NewalaQesaba'nın yapılaşmaya açılması iznini veren kayyım ve yönetimi genelde Kürt halkına özelde de Siirt halklarına karşı yaklaşımını ortaya koymuştur. Neredeyse 300 kadar faili meçhul cenazenin bulunduğu NewalaQesaba'ya anıt yapılması gerekirken kayyım eliyle üzeri beton yığınlarıyla,binalarla kapatılmaya çalışılarak Kürtlerin ve Ermenilerin hafızasından önemli bir değeri görünmez kılmaya çalışmaktadırlar.

Tüm bu yıkım ve talan politikalarımı göz önüne aldığımız zaman kayyımların yerel yönetimin görev ve sorumluluklarından çok iktidarın rant araçlarını üretmek için var olduklarını görebiliyoruz. İlimiz, ile ilgili kaynaklarım nasıl kullanıldığının, yolsuzluğa,ranta ve talanaatılan imzaların, şehrimize ihanetlerin yakın takipçisi olacağımızın kamuoyu tarafından da bilinmesini isteriz.

Unutulmamalıdır ki hiçbir kurum ve kişi halkın iradesinden güçlü değildir.Ilalkın iradesini yok sayanlar ve iradesine kayyım atayanlar sandık gününde daha büyük bir hezimetle karşılaşacaklardır. İlk seçimlerde bunu hep beraber göreceğiz.

 

 

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

  • Ridvan | 16 Mayıs 2022 13:08

    Kayyum a karşıyım. Lâkin sizin gibi pkk yandaşlarına nasıl oluyor da seçilme hakkı veriyor bunu anlamıyorum.

BUNLARA DA BAKIN