Siirt'te sürücü kurslarına zam geldi! Ehliyet almak isteyenler bu habere dikkat!

Asgari ücret, memur maaşlarına gelen artışın ardından birçok ürüne zam gelmişti. Siirt'te bir zam da sürücü kurslarına geldi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Artan akaryakıt ve SGK primleri dolayısıyla, Siirt’te 6 bin TL olan sürücü kurslarının kurs ücreti, gelen zamla birlikte 8 Bin TL’ye çıktı.
Siirt Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Şakir Tarhan, 15 yıllık sürücü kursu mesleki hayatında ilk defa bu denli çok büyük zamlara maruz kaldıklarını belirtti.

Siirt halkına seslenen Tarhan, 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yeni vergi ve harç zamlarıyla birlikte bir ehliyetin maliyetinin 18 Bin ile 19 Bin TL arasında olabileceğini belirtti.

Siirt’te bir ehliyetin maliyetinin bir vatandaşa 11 Bin 258 TL olduğunu belirten Tarhan, “Şimdilik şuan ki güncel fiyatımız 8 bin TL kurs ücretimiz. Biz 6 Bin TL’den 8 Bin TL’ye çıkardık.  Siirt sürücü kursları olarak, aşamalı ve kademeli olarak artış yapmayı ön gördük. Şuan için 1 Ocak derleme oranının, vergi harçlarının ne kadar artacağı konusunda bi bilgimiz yok. O yüzden şuan ki fiyatımız 8 bin lira kurs ücreti ve maliyeye ödenen 3 bin 258 liralık maliyeye harcımız var. Bir kursiyerimize bir ehliyetin maliyeti toplamda 11 bin 258 lira oluyor.é dedi.

Yeni yıl ile birlikte yeni zamların gelebileceğini belirten Tarhan, "Yeni yılda ön gördüğümüz artış, sürücü kurslarının kurs ücreti olarak, devletin yapacağı artışlarla beraber bir ehliyetin maliyeti toplamda 18 bin ile 19 bin TL arasında olacaktır.” Yorumunda bulundu.

Devletin aldığı 3 bin 258 liralık vergi harcının yeni yıl ile birlikte da 6 bin 500 ile 7 bin TL arasında olabileceğini dile getiren Tarhan, “Çünkü bilirsiniz ki sürücü kurslarının en büyük giderlerinden biri olan yakıtın çok fazla artması. Asgari ücretle beraber SGK primlerinin artması, personel giderlerimizin artması yani bütün gider kalemlerimizin artmasıyla beraber bu artışı 1 Ocak 2024’ten itibaren ön görüyoruz. Yani kurs ücretimizi 13 bin lira bandında yapacağız diye planlıyoruz. Devletin aldığı 3 bin 258 liralık vergi harcı var. Geçen senenin derleme oranını temel aldığımız zaman yüzde 122 arttırmışlardı. 1 Ocak 2024’te ne kadar artacak fikrimiz yok ama şu an ki enflasyon artışlarıyla beraber muhtemelen aynı derleme oranı olacaktır. Daha fazla da olabilir, yani bu artışın yüzde 150 olarak ön görebiliyoruz. Çünkü geçen sene yüzde 122 arttırmışlardı ve maliye harcının da 6 bin 500 ile 7 bin TL arasında olacağını düşünüyoruz.” Açıklamasında bulundu.

Bölge iller arasında en düşük kurs ücretinin alındığı şehrin Siirt olduğunu açıklamayan Tarhan, “Şuan bölge şehirleri arasında en düşük kurs ücreti alan şehir Siirt. Bize en yakın olan Batman ilinin kurs ücreti 10 bin 500 TL,  Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Şırnak ve diğer bölge illerimizde en uygun kurs ücreti 8 bin TL ile Siirt.” Dedi.

Tarhan son olarak sözlerine şunları ekledi:

“Buradan değerli Siirt halkına seslenmek istiyorum. Ehliyet ihtiyacı olan arkadaşlarımız, ehliyet başvurularını en erken zamanda yapsınlar, 1 Ocak 2024’ten önce yapmaları onları ekonomik açıdan sarsılmalarına neden olmayacaktır. Daha fazla ödeme yapmamaları için 1 Ocak 2024’ten önce kayıt yapmaları gerekiyor.”


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN