Siirt'te Köylüler Şehre Yerleşti, Soba Satışları Durdu

Siirt'te kış mevsiminin gelmesiyle soba satışlarında artış beklenirken, köylü halkının şehir merkezine yerleşmesiyle satışlar durma noktasına geldi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Önceki yıllarda köylerde yaşayan vatandaşların sobaya rağbet gösterdiği görülürken, son yıllarda köylülerin şehre yerleşme oranının artmasıyla satışların durduğu gözlemlendi.

“Eskiden Yemek Yemeye ve Namaz Kılmaya Vakit Bulamıyorduk”

Bakırcılar Çarşısı’nda 48 yıllık soba satıcısı Beşir Göz, Artı Siirt’e yaptığı açıklamada, eskiden yemek yemeye, namaz kılmaya fırsat bulamadıklarını fakat bu günlerde o eski hareketlilikten eser olmadığını söyledi.

“Köylü Şehre Geldi, İşler Durdu”

Köylülerin şehre yerleşmesiyle soba satışlarında büyük durgunluk yaşandığını belirten Göz, “Eskiden durmadan çalışıyorduk, sürekli iş vardı ama şimdi kalmamış. Durgunluğun nedeni, birincisi doğalgaz, ikincisi de şehre gelen köylüler, köyüne dönmediği için soba ihtiyacı da pek kalmadı. Önceden köyde yaşayan vatandaşlar, il merkezine gelip alışveriş yaparlardı şimdi ise o hareketlilik kalmadı. Önceden kendimiz soba üretirdik şimdi rağbet azaldığı için ihtiyaç ölçüsünde fabrikasyon ürünler temin ediyoruz. Önceden gece 24.00’a kadar işlerimiz sürüyordu, bekçiler zorla gelip dükkanımızı kapatıyordu çünkü iş vardı. Ama şimdi gerçekten bazı günler zararımızı bile kapatamıyoruz.” Dedi.

Soba fiyatları hakkında bilgi veren Göz, şöyle devam etti:

“Önceden bir boruyu 10 liraya satıyorduk şimdi ise 30 lira oldu. 6 elemanım vardı şimdi ise ben ve oğlum kaldık. Sobalarımızı biz üretiyorduk ama şimdi her şey hazır geliyor. İş olsaydı biz de üretirdik ama iş yok. Yine de şükürler olsun. Geçen sene soba fiyatları 1200 lirayken şimdi bir soba fiyatı 2500 liradır. 4 köşe sobalar 600 liradan 1500’e yükseldi. Soba fiyatlarına yüzde 100 zam geldi. Geçen sene nakliyeye 1200 lira verdim bu sene 10 bin lira istiyorlar. Hep zarardayız. Geçen sene altın borç aldık diye ayaktayız şimdi ise borcumuz var. Satsak pişmanız, satmasak pişmanız, ne yapacağımızı şaşırdık. Her 10 günde bir zam oluyor, nasıl olacak bu.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN