Siirt Fıstığının En Büyük Sorunu Ne? Erol Avcı Açıkladı!

Siirt'te fıstık üreticileri, fıstıklarını sağlıklı bir ortamda depolayabilecek yerlerinin olmaması nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Siirt'te her yıl ortalama 90 bin ton rekolte elde edilen Siirt Fıstığı, sağlıklı bir ortamda muhafaza edilemiyor.

Üreticiler, fıstığın hassas bir ürün olduğunu ve ona göre sağlıklı bir ortamda depolanması gerektiğini belirtti.

"Fıstığının en büyük sorunun depolamadır"

Siirt Fıstık İşleme Tesisi Yönetim Kurulu Üyesi Erol Avcı, Siirt Fıstığının en büyük sorununun depolama sorunu olduğunu söyledi.

Siirt Fıstığının En Büyük Sorunu Ne? Erol Avcı Açıkladı!

Fıstığın hassas bir ürün olduğunun altını çizen Avcı, şöyle konuştu:

"İyi depolanmadığı takdirde belli bir süre zarfından sonra kurtlanma ve kelebekleşme başlar. Bulunduğu ortam nemli olursa aflatoksin oluşur ve aflatoksin oluştuğu zaman da ihraç etme şansı mümkün değildir. 

Ziraat odaları, Siirt Fıstık Üreticiler Birliği, bu konuya bir lokomotif olurlarsa, lisanslı depoculuk oluşursa çiftçilerin ürünlerini kolaylıkla koruyabileceği bir alan oluşur. Böylelikle fıstıkta herhangi bir sorun yaşanmaz."

"Siirt Fıstığı Bina Bodrumlarında Depolanmaz" 

Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bina bodrumlarında, evinin bir odasını ayırıp depolayanlar var bu depolamalar sağlıklı olmuyor.  Dediğimiz gibi lisanlı depoculuk her şeyin başı bu depoculuk.

Bu yüzden Sayın valimizin destekleriyle bizler bir çalışma başlattık. Siirt Ticaret borsası oluşturmak istiyoruz. Bunun içinde Siirt fıstığı, Pervari Balı ve Siirt’in coğrafi ürünleri olacak. 

Bu ticaret borsası bünyesinde lisanslı depo oluştuğu zaman herkes ürününü rahatlıkla depolayabilecek."

Siirt Fıstığının En Büyük Sorunu Ne? Erol Avcı Açıkladı!

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

  • Duyarlı | 13 Haziran 2022 16:46

    Depolamadan ziyade siirt' te Antep,Adıyaman ve Urfa gibi illerde fıstık kabuklu olarak kurutuluyor. Arz-talep dengesine göre çıkarıp kabuklarını soydurup işliyorlar. Yani işi profesyonel olarak yapıyorlar. Biz de ise her şey devletten bekleniyor. Müteşebbislere teşvikler veriliyor. Yapana yapma diyen yok. Allah her çalışanın emeğini boşa çıkarmasın.

BUNLARA DA BAKIN