Siirt Barosu: Yaşam İçin Doğayla Savaşmaktan Vazgeçin

Siirt Barosu, Erzincan İliç İlçesi Çöpler Köyü mevkiinde özel bir şirket tarafından işletilen altın madeni İşletmesinde, meydana gelen toprak kaymasında 9 isçi toprak altında kalmasıyla ilgili bir basın açıklaması duyurdu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Siirt Barosu, tarafından sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, “Sorumluların yargılandığı ve doğayla savaşın bitirildiği bir ülke olmak dileğiyle” denildi.

“Sivil yöre halkı ve sivil toplum kuruluşları tarafından kapatılması çağrılarıyla beraber yargısal süreçler sürdürülmesine rağmen işletme kapatılmamış ve rantın da önüne geçilememiştir.” Diyen Siirt Barosu açıklamasının devamında ise şunları söyledi:

“Erzincan İliç'te çöken altın madeni 2020 yılında siyanürlü atık havuzundan su içen kuşların ölümleriyle gündeme gelmiştir. 2022 yılında aynı maden işletmesi, siyanür taşıyan boru hattında meydana gelen patlama sonucunda yaklaşık 20 ton siyanür solüsyonunun Firat Nehri ve Keban Baraj havzasına bulaştığına yönelik tespitlerle tekrar gündeme gelmiştir. Sivil yöre halkı ve sivil toplum kuruluşları tarafından kapatılması çağrılarıyla beraber yargısal süreçler sürdürülmesine rağmen işletme kapatılmamış ve rantın da önüne geçilememiştir.

Madenin yol açtığı yıkıma karşı mücadele veren Metalürji Mühendisleri madenin göçeceği konusunda sürekli uyarılarını yapmışlardır. Yöre halkı ve sivil toplum kuruluşlarının maden sahasının kapatılmasını yargıya taşımalarına rağmen maden sahasının kapasitesinin artırılmasına izin verenler göz göre göre bu felaketin oluşmasına zemin hazırlayan ve bu katliamın müsebbipleridir.

Sorumluların yargılandığı ve doğayla savaşın bitirildiği bir ülke olmak dileğiyle, madende mahsur kalan işçilerimizin sağ salim kurtarılmasını temenni ediyor, emekçilerimize ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi yineliyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN