Sigara Fiyatlarına Yeni Zam Yolda: 2-5 TL Arasında Artış Bekleniyor! Satışına sınırlama geldi

Tütün ve tütün ürünlerindeki ÖTV düzenlemesi sonrasında sigara fiyatlarına yeni bir zam daha geliyor. Güncellenen vergi oranları ile birlikte, 50 TL'nin altında sigara bulma olasılığı düşerken, yeni yılda sigara fiyatlarına 2-5 TL arasında zam bekleniyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

2 Kasım tarihinde güncellenen sigara fiyatlarına bir zam daha ekleneceği bildirildi. Bu zamla birlikte birçok markanın en düşük sigara fiyatı 50-51 TL'ye çıkarken, en yüksek fiyatlar ise 55 TL ile 57 TL arasında değişiklik gösterecek. Ekim ayının başında tüm sigara gruplarına yapılan 5 TL'lik zamın ardından, tütün ve tütün ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yeni bir değişiklik daha yaşandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile sigara ve tütün ürünleri üzerindeki nispi ÖTV yüzde 63'ten yüzde 57'ye çekildi. Aradaki fark ise maktu ÖTV'ye yüklendi. Bu düzenleme ile ucuz sigara fiyatlarının artması, pahalı sigara fiyatlarındaki yüksek zamların ise daha kontrollü bir şekilde gerçekleşmesi amaçlanıyor.

Paket başına maktu vergi 1.1043 TL'den 4.8058 TL'ye yükseltilirken, paket başına asgari maktu tutar da 22.228 TL'den 28.498 TL'ye çıkarıldı. Bu değişiklikle birlikte 1 paket sigaradaki vergi eşik fiyatı 35.28 TL'den 50 TL'ye çıktı.

Yeni düzenleme ile birlikte 50 TL'nin altında sigaranın piyasaya sürülme olasılığı düşerken, sigara firmalarının zam oranlarını belirlerken rekabet, kaçak riski ve maliyet unsurlarını göz önünde bulundurmaları bekleniyor. Yeni yılda sigara fiyatlarına 2-5 TL arasında zam yapılması öngörülüyor. Öte yandan, sigaraya gelecek olan zam söylentileri sonrasında bazı satıcıların sigara satışlarını sınırladığı gözlemleniyor. İki adetten fazla sigara alımına izin verilmeyen bazı büfeler ve marketler bulunuyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN