Petrol fiyatları sert düştü: Akaryakıta indirim gelecek mi?

Petrol fiyatlarında bugünkü düşüş yüzde 5'e yaklaştı. Vatandaşlar, bu düşüşün akaryakıta yansıyıp yansımayacağını merak ediyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Dünya genelinde merkez bankalarının faiz artışı kararları sonrasında Brent petrolün varil fiyatında bugünkü düşüş yüzde 5’e yaklaştı.

Üst üste dördüncü haftalık kaybına hazırlanan Brent petrolün varil fiyatı bugün 86 dolara kadar geriledi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte martta 130 doları aşan Brent petrol fiyatı, savaş öncesi seviyelere geriledi.

Batı Teksas petrolünün varil fiyatı da bugün yüzde 5’i aşan düşüşle 78,8 doları gördü.

Akaryakıt sektörü kaynakları ise benzin ve motorinde bugün ya da yarın gece indirim beklenmediğini belirtti.

FAİZ KARARLARI VE RESESYON ENDİŞELERİ ETKİLİ

Fiyatlardaki düşüşte, merkez bankalarının hızlanan faiz artırımı kararlarının ardından ortaya çıkan ekonomik resesyon endişeleri ve değeri artan dolar etkili oldu.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değerini ölçen dolar endeksindeki artış da dolara endeksli petrolü, diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha pahalı hale getiriyor.

Ancak Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı jeopolitik riskler, İran nükleer anlaşmasının çıkmaza girmesi ve ABD’nin stratejik petrol rezervlerindeki düşüş, piyasalardaki arz daralması endişelerini destekleyerek fiyatların düşüşünü kısıtlıyor.

ABD’nin stratejik petrol rezervlerinin son 40 yılın en düşük seviyesine gerilediği tahmin edilirken, yıl başında 600 milyon varil seviyesinde olan rezervlerin 427 milyon varil seviyesine gerilediği kaydediliyor.

Uzmanlar, petrol fiyatlarının arz riskleri ve daralan piyasa koşulları nedeniyle 80 doların üzerinde destek bulmaya devam edeceğini ancak küresel resesyona daha hızlı bir şekilde geçiş olması durumunda fiyatların bu seviyenin de altına gerileyebileceğini tahmin ediyor.

OPEC ÇIKIŞI

Öte yandna, Nijerya Petrol Bakanı Timipre Sylva, petroldeki düşüşün sürmesi durumunda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretim kesintisine gitmek zorunda kalabileceğini söyledi.

OPEC+ ülkeleri, bu ayki toplantılarında bir yıldan uzun süredir ilk defa arz kesintisi kararı almıştı.

ABD BANKALARI YÜKSELİŞ BEKLİYOR

ABD’nin önde gelen bankaları ise düşük stoklar ve resesyon endişelerine rağmen güçlü talep nedeniyle petrol fiyatlarında önümüzdeki aylarda yeniden yükseliş bekliyor.

2022’nin son çeyreği için Brent petrol tahminini JPMorgan 101 dolar, Goldman Sachs 125 dolar olarak belirledi.

Energy Aspects Ltd. şirketinin baş petrol analisti Amrita Sen, “Çok çok oynak bir son çeyrek olacak” dedi. Sen, şu an petrol fiyatlarını sürükleyen çok fazla farklı ve çelişkili faktör olduğunu vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN