Kardak'ta sıcak saatler: Yunan sahil güvenlik botu Türk sularına girdi

1996 yılında Türkiye ve Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren Kardak kayalıklarında hareketli anlar yaşandı. 28 yıllık sessizlik, Türk sularına giren Yunan sahil güvenliği tarafından bozuldu. Türk ve Yunan sahil güvenlik botları arasında kovalamaca yaşandı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Saat 13.52 sıralarında Kilimli (Kalimnos) Adası’ndan hareket eden Yunan sahil güvenlik botu, Türk karasularına girdi. Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük mahallesine 3,5 mil uzaklıktaki Kardak kayalıklarına ulaşmaya çalışan bot ile kayalıklara yarım mil uzaklıkta bekleyen Türk sahil güvenlik botu arasında kovalamaca yaşandı.

YUNAN BOTU UZAKLAŞTIRILDI

Sözcü’den Yaşar Anter’in haberine göre 10 dakika süren olay sırasında 4-5 kez Kardak kayalıklarına girmeye çalışan Yunan botunu, Türk botu bölgeden uzaklaştırdı. Yunan botunun  Kalolimni Adası önlerine çekilmesi ile gerginlik sona ererken, Bodrum ve Yalıkavak limanlarından iki sahil güvenlik botu daha Kardak bölgesine yönlendirildi.

Bölgede halen üç sahil güvenlik botu ve Kalolimni önlerinde bir Yunanistan sahil güvenlik botu bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Figen Akat isimli Türk gemisi 25.12.1995 tarihinde Ege Denizi’ndeki Kardak Kayalıkları’nda karaya oturdu. Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise söz konusu adaların kendisine ait olduğunu belirtti.Yunanistan ordusu, bir süre sonra doğudaki adacığa asker çıkarıp bayrak dikti. Bunun üzerine iki ülkenin deniz kuvvetleri adanın çevresinde konuşlandı.

Zamanın Başbakanı Tansu Çiller, “O bayrak iner, o asker gider” diyerek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin savaşa hazır olduğunu belirtti ve 30.01.1996 gecesi adaya asker çıkarılmasını istedi. Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak’ı kuşatmış olan Yunan donanmasının arasından geçerek, hemen ikinci ada olan Batı Kardak’a gece operasyonu ile çıkıp Türk bayrağını diktiler.

1 Şubat’ta adadan her iki ülke askerlerini çekti ve kriz öncesi duruma dönüldü

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN