Japonya'da 7.4 büyüklüğünde deprem!

Japonya 2024'ün ilk saatlerine şiddetli bir depremle uyandı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Japonya'nın kuzeyinde sabah saatlerinde şiddetli bir deprem meydana geldi. 

Bölgedeki nükleer santrallerde bir sorun yaşanmadığı belirtilirken, Japon Denizi'nin bazı bölgelerinde 1 metrelik tsunami oluştu.

Devlet televizyonu NHK, ülkenin 7.4 büyüklüğündeki bir depremle sallandığını duyurdu. Japonya Meteoroloji Ajansı, tsunami uyarısı yaparken sahil bölgeleri Ishikawa, Niigata ve Toyama bölgelerinde yaşayanlara güvenli bölgelere gidin çağrısında bulundu. 

Yetkililer daha büyük dalgaların gelebileceği uyarısında bulundu.  

ABD Jeolojik Araştırmalar ve Japan Meteoroloji Ajansı, tsunami uyarısında bulunurken depremin yerel saatle 16.10'da meydana geldiği açıklandı. Depremin Ishikawa bölgesindeki Anamizu'nun kuzeydoğusunda yaşandığı açıklanırken depremin 10 kilometre derinde gerçekleştiği kaydedildi. 

DALGALAR 5 METREYE ULAŞABİLİR

Japon medyası bazı bölgelerde 1.2 metrelik dalgaların oluştuğunu açıklarken, dalgaların 5 metre yüksekliğe çıkabileceği de belirtildi.

Toyama bölgesinde dalgaların yüksekliği 80 santimetreye, Kashiwazaki bölgesinde 40 santimetreye çıkarken, Yamagata ve Hyogo bölgeleri için de uyarı yapıldı. 

BÖLGEDEKİ ÜLKELERDEN UYARI GELDİ

Güney Kore Meteoroloji Ajansı da bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, ülkenin güney sahillerinden Gangwon bölgesinde deniz seviyesinin yükselebileceği belirtildi. 

Güney Kore'nin ardından Rusya'dan da bir tsunami uyarısı geldi... Rus yetkililer Vladivostok ve Nakhodka şehirleri için tsunami uyarısında bulundu. 

Japonya'nın batısında meydana gelen 5,7 ve 7,4 büyüklüğündeki depremler sonrasında Rusya'nın Sahalin bölgesinde tsunami uyarısı verildi. 

Sahalin Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, Sahalin'in batı kısımlarının tsunami dalgalarından etkilenebileceği belirtildi. 

Belirli alanlarda uyarı sisteminin devreye girdiği aktarılan açıklamada, buralardaki nüfusun güvenli yerlere tahliye edilmeye başlandığı kaydedildi. 

Tsunami dalgalarının sonuçlarını ortadan kaldıracak araçların hazır olduğu bildirilen açıklamada, "Tatar Boğazı'nın kıyı kesiminde bulunan herkesin derhal kıyıyı terk etmesi ve deniz seviyesinden 30-40 metre yüksekliğe sığınması gerekiyor" ifadelerine yer verildi. 

AKILLARA 2011'İ GETİRDİ

Japonya'nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011'de bir deprem meydana gelmişti. 9.1 büyüklüğündeki depremde 19 binden fazla insan yaşamını yitirirken binlerce insan yaralanmış ve Fukuşima'daki nükleer santralde büyük çaplı hasar meydana gelmişti.

JAPONYA BAŞBAKANINDAN İLK AÇIKLAMA

Japonya Başbakanı Fumio Kishida depremle ilgili açıklamalarda bulunarak vatandaşlara seslendi. Kishida, "Bölgede yaşayanlar depremden hemen sonra bir an önce bölgeyi terk edin. Hükümete deprem ve tsunami ile ilgili açık bilgi paylaşılması talimatını verdim. Hasar incelenecek" dedi.

Kishida, vatandaşların güvenliğini sağlamak için hükümete talimat verildiğini de altını çizdi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN