İşte Batman'ın Yeni İmar Kriterleri! Siirt'te Değişiklik Olacak mı Merak Ediliyor

Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, imar planları ve imar uygulamaları ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Toplantıda ana tema yeni imar alanlarının gerekliliği, inşaat teknikleri, azalan kat sayısı oldu. Emsal olarak inşaatlarda asma katlara artık izin verilmeyecek ve kat sayısı 5'e indirilecek.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Öte yandan Batman’da bundan böyle yapılacak olan yapılaşmalarda belirlenen kriterler dışında inşaat yapılmasına kesinlikle müsaade edilmeyeceğine dikkat çeken Canalp, “İnşaatlarda artık kural dışı tekniklere müsamaha yok” dedi. 

Kaçak yapılaşmaya kesinlikle müsaade etmeyeceklerini ifade eden Canalp, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremin ardından alınan tedbirleri kamuoyuyla paylaştı.

Batman Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından mevzuata uygun olmayan yapılana kesinlikle müsaade edilmeyeceğini belirten Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, Batman’da 4 etaptan oluşan ve Batmanı çepeçevre saran yeni imar planlaması hakkında konuştu.

BİR BATMAN KADAR YENİ İMAR ALANI AÇILDI

“Bina güvenliği, yapı güvenliği söz konusu olduğu zaman bu işin en esaslı temeli omurgası madde bir kaçak yapının olmamasıdır” diyen Vali Canalp, kaçak yapılaşmanın binanın hiç güvenliğinin olmadığı anlamını taşıdığını söyledi.

Kaçak ve projesiz yapıların çok tehlikeli olduğunu ifade eden Canalp, şunları söyledi: “Proje olmadığı için de yapının yapım aşamalarında herhangi bir kontrol da yoktur. Dolayısıyla da her üç staj ayağından bir ayağının olmadığı bir yapılaşma tarzıdır. Bunun için ilk etapta olması gereken şey kaçak yapılaşmanın olmadığı bir kent modelini ortaya koymaktadır. Bu modelin ilk başlangıcı imar planlarıdır. Batmanda hali hazırda şuanda yürütmüş olduğumuz dört etap halindeki imar planlaması Batmana kabaca bir batman daha oluşturabilecek şekildeki bir imar planlamasıdır.

Yani hali hazırda 4 bin 600 hektarlık bir alanda Batman şehir merkezi kuruludur. Bizim buna ilave olarak 4 bin 230 hektarlık yeni bir imar planı ilave ediyoruz. Dolayısıyla şuan ki nüfusumuz Batmandaki nüfusumuz 460 bindir. Bu nüfus 850 dahi olursa yapmış olduğumuz ilave imar planı 850 bin nüfusu da karşılayabilecek nitelikte ve ebattadır” dedi.

“BATMANIN NÜFUSU 1 MİLYON 100 BİNE ULAŞSA BİLE SIKINTI OLMAYACAKTIR”

Batmanın uzun yıllar imar ihtiyacını karşılayan yeni imar alanlarının tamamlanmak üzere olduğunu sözlerine ekleyen Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, “yeni planlama 1 milyon 100 bine ulaşan nüfusa da yetecektir” dedi. Canalp “tabii ki bu kentin içerisinde yapacağımız bu şekildeki imarlı ve planlı çalışmalar sadece yeni imar alanlarıyla sınırlı kalmayacak aynı zamanda kentin içindeki imarlı planlardaki var olan eski yapıların yeniden dönüştürülmesi süreçleri de bu yeni imar alanlarının açılmasıyla beraber gidecek.

Dolayısıyla da Batmanın nüfusu desek ki, bir milyon 100 bin dahi olursa bizim şuanda yapmış olduğumuz imar çalışmasıyla Batmanın gelecekteki planlı bir kent olarak büyümesini ihtiva eden ihtiyaçların toptan karşılayabilecek nitelikte ve mahiyettedir. Yani Batmana bir Batman değil belki de daha fazlası üzerine iki Batmanı dahi koysanız Batmanın planlı bir kent olarak ihtiyaçlarını karşılayacak bir imar planlamasını ve uygulamasını gerçekleştiriyoruz”

4 AŞAMALI İMAR

Batmanda imar çalışmasının hangi süreçte tamamlanacağını ifade eden Canalp, sözlerine şöyle son verdi: “Kabaca size imarla ilgili 4 aşama olduğunu ifade ettim. Bu dört aşamadan ikisi hâlihazırda bitmiştir. Dört etaptan iki etap itmiştir. Etaplardan bir tanesi 1,5 ay içerisinde sonuçlanacak. Üçüncü etap ve son etabımız kalacak bunun da inşallah 3,5-4 aylık bir periyot içerisinde tamamlamış olacağız. Dolayısıyla da iki etap bitti bir etap 1,5 ay sonra ve bir etapta 3,5 - 4 ay sonra tamamlandığı zaman batmanın gelecekteki belki çok uzun yıllar on yıllar boyunca ihtiyaç duyacağı planlı kentleşmenin altyapısı da bu şekilde tamamlanmış olacaktır” diye konuştu. 

ASMA KAT KALKIYOR, BODRUM KATLARIN EN AZ 3 TARAFI PERDE BETON YAPILACAK

Öte yandan inşaatlarda yer, zemin, kat sayısının da hayati bir mesele olduğunu belirten Vali Canalp “örneğin asma kat ve kat sayısında azalma yapılacaktır. İnşaatlarda kullanılan malzemelere kadar daha detaylı bir teknik izleme ve inceleme zaruri hale gelecektir” şeklinde bilgilendirmede bulundu.  Yeni yapılaşma kriterleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Vali ve Belediye Başkanı Canalp “ Depremle ilgili depremden sonra 2 aydan beridir yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde ulaştığımız sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum. Hazırlanmış olan bütün projelerde bu şartlara uygun şekilde uygulamaya konulan projeler olacaktır. Tüm betonarme yapılarda radye temel yapılacak, Konut alanı, ticari + konut alanı olarak imar planında 3 kat ve üzeri olan parsellerde yapılacak yapılarda bodrum kat yapılması zorunludur. İmar planlarında konut, ticaret + konut alanı ve ticaret alanı olarak gösterilen parsellerde asma kat yapılamaz. Tüm yapılarda yüzey alanlarından minimum yüzde 1 perde beton olarak yapılacaktır, İmar planında 2 kat üzeri olan betonarme yapılarda minimum C 30 beton kullanılacaktır. Kapalı ve açık çıkmaların bulunduğu bina cephelerinde çatı saçağında yapılan döşemeler hariç tüm konsollar 1,5 metre ile sınırlandırılacaktır. Normal katlarda kesit küçültmesine gidilmeyecektir. Kirişlerde, saplama kirişe saplama kiriş yapılmayacaktır. İmar planlarında konut alanı, ticari konut alanı olarak gösterilen parsellerde yapılacak yapılarda kiriş net açıklığı 6 metreyi geçmeyecektir kısa kolona kesinlikle izin verilmeyecektir. Zemin etüt raporları sorumlu yapı denetimin ilgili mühendislerince incelenip imzalanacaktır. Bodrum katların en az 3 tarafı perde beton yapılacaktır. Yapıların cephelerinde yer alan klimalar binalara ekstra yük getirdiğinden cephelere monte edilmesine müsaade edilmeyecek, mimari projelerde klima yerleri gösterilecektir” dedi.

Siirt'te Değişiklik Olacak mı Merak Ediliyor

Bitişik nizamın yaygın olduğu Siirt'te ise yeni imar kriterlerinin belirlenip belirlenmeyeceği ise merak ediliyor. Depremde büyük risk oluşturan bitişik nizam ile ilgili yeni düzenlemenin getirilmesi bekleniyor. Yetkililerin bu konuda hızlı hareket etmesini bekliyoruz.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

  • Uğur | 08 Nisan 2023 12:00

    Siirt belediyesi imar müdürlüğünün iş bilmez vurdumduymaz tavırlarından dolayı vatandaş mağdur edilmekte adeta şehrin gelişimi önüne set çekilmektedir.imarlı ifrazlı arsalara 18 madde uygulaması yapılacak denilerek 2020 yılından beri arsa sahiplerini oyalamaktadır ne bir çalışma başlatmakta ne inşaat izni vermektedir adeta resmi olarak zülüm yapmaktadır.

BUNLARA DA BAKIN