İBAN Verirken Dikkat Edin! Para Gönderme İşlemi Eskisi Gibi Değil

Merkez Bankası, geçen ay, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi için Ödeme İste Katman Servisi'nin devreye alındığını duyurmuştu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Bu gelişmeyle birlikte IBAN ile ilgili sorunlar da ortaya çıktı. Artık IBAN numaranızı paylaştığınızda, herhangi bir kişi banka aracılığıyla ödeme isteyebilecek. Ancak, yeni sistemde sizin onayınız olmadan istenen ödeme karşı tarafa iletilmeyecek. Bununla birlikte, teknolojik açıdan bilgi sahibi olmayan vatandaşların dolandırılma riski artabilir.

Bu teknoloji, borç tahsilatları gibi işlemlerde vatandaşların işini kolaylaştırabilirken, uzmanlar bu sistemin tehlikelerine dikkat çekiyor. Sistemin potansiyel getirilerini detaylı bir şekilde analiz eden uzmanlar, değişikliğin etkilerini inceledi.

İlk aşamada Türkiye'nin en büyük 5 bankası ve Kuveyt Türk bankasını içeren toplamda 6 finansal kuruluş için deneme amaçlı olarak devreye alınan bu sistem, mobil bankacılık kullanan vatandaşlara para gönderme butonunun yanı sıra ödeme isteme butonu da sunuyor.

Merkez Bankası'nın açıklamasına göre, alacaklı olan kişinin borçludan hızlı ödeme talep etmesine olanak sağlayan FAST Ödeme İste Katman Servisi artık bahsedilen bankalar için aktif durumda.

Bu servis, borçlu kişinin borcunu tahsil etmek için borçludan ödeme talep etmesine ve ödemeyi alacaklı tarafından başlatmasına izin veriyor. Ödeme İste Katman Servisi, kişiden kişiye ödemelerin yanı sıra çeşitli iş modelleriyle de uyumlu bir tasarıma sahip.

Bu ödeme iste servisi ilerleyen dönemlerde e-ticaret ödemeleri, e-talimat ödemeleri ve kurumsal fatura ödemeleri gibi farklı alanlarda da kullanılmaya başlayacak. Bu yeni dönemde, ev sahipleri kolayca kiracılarından, öğrenciler ise ailelerinden ödeme talep edebilecekler. Ancak, ödemelerini geciktiren kişiler bu uygulamadan pek memnun olmayabilirler.

Artık kişiler, kullandıkları bankanın FAST sistemi üzerinden belirli bir tutar belirterek "Bana şu miktarda para gönder" diyerek para talep edebilecekler. Bu talep, banka üzerinden size bir mesaj olarak iletilerek bildirilecek. Para gönderme talebini aldığınızda onayladığınız an, istenen miktar hesabınızdan çıkarak karşı tarafa ödenecek.

Bu nedenle, onay vermeden önce gelen mesajı dikkatle incelemek önemlidir. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Merkez Bankası işbirliğiyle hazırlanan 'Ödeme İste' adlı uygulama, vatandaşların acil para ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor ve para transferlerini hızlandırmayı amaçlıyor.

Yeni sistem, para transferlerini alacaklı tarafın başlatmasına imkan tanıyarak para transfer sürecini daha esnek hale getiriyor.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN