HDP'li Sancar: Bize saldıranlara büyük kaybettireceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP'ye yönelik kapatma davasına dair konuştu. 'Söz bitmez, mücadele durmaz' diyen Sancar, 'Bize saldıranlara büyük kaybettireceğiz' ifadelerini kullandı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Partisinin grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP'ye yönelik kapatma davasına tepki gösterdi.

“Anayasa Mahkemesi heyetinde oy çokluğu değil, sandıkta milyonların oy birliği belirleyecektir bu ülkenin geleceğini” diyen Sancar, “Siz kaybedeceksiniz ve siz kaybederken hepimiz birlikte büyük kazanacağız” ifadelerini kullandı.

Kapatma davasına Hasan Hüseyin Korkmazgil'in “Ekilir ekin geliriz, ezilir un geliriz, bir gider bin geliriz” dizeleriyle yanıt veren Sancar, “Uğraşmayın bizimle, Uğraşmayın bizimle, uğraşırsanız un olursunuz” dedi.

Hazine yardımlarına bloke konulmasıyla ilgili de konuşan Sancar, “HDP, bu toplumun demokrasiye giden yolunda kutup yıldızıdır” diyen Sancar şöyle konuştu: “AKP'ye en ağır yenilgiyi yaşattığımız 7 Haziran 2015 seçimlerine girerken bir kuruş hazine yardımını almış değildik ama milyonların gönlünü almıştık. Bizim hazinemiz halkımızın gönlüdür.”

Sancar'ın açıklamaları şöyle:

'SÖZ BİTMEZ, MÜCADELE DURMAZ'

(HDP kapatma davası) “Gündemimiz Türkiye'nin bugünü ile yarınını ortak gelecek hedefinde buluşturan HDP'ye karşı yürütülen siyasi komplo ve bunun yol açacağı ağır sonuçlar. Bizim ilkemiz budur; söz bitmez, mücadele durmaz. Söz her zaman değerlidir, onu kullanmayı becerenler için sözün bittiği yer yoktur.”

“11 yıl önce HDP'yi ortaya çıkaran fikriyat bu ülkedeki bütün kimlik ve inançları, ötekileştirilenleri, emekçileri, kadınları gençleri eşit yurttaşlıkta buluşturmaktı. HDP yeni yollar yarattı, seçenekler üretti, mücadele yollarını büyüttü, Kürt sorunundan, demokrasi, adalet kadın, emek, ekoloji, sorununa, her alanda ve her meselede bu ülke için siyaset üretti.”

7 HAZİRAN SEÇİMLERİ

"7 Haziran'da AKP'ye yaşatılan yenilgi, Türkiye halklarına yeni bir düzenin mümkün olduğunu gösterdi. Saray'ın, yalanın, savaşın karşısında durup hakikatin mücadelesini yürüttük. İktidarın özgüveni çöktü. Geleceği belirleme konusunda hazırladığı planlar bozuldu. Bunu başaran güç HDP'dir.

“Birbiriyle benzemez olan, birbirinin boğazına sarılmak için geçmişte fırsat arayan güçler birleştiler. Yeni bir devlet koalisyonu kurdular. Temel harcını Kürt karşıtlığından kardılar. HDP'yi halkların ortak mücadelesinin en güçlü adresi olarak gördükleri için de HDP'ye saldırdılar. Komplo kurdular, dokunulmazlıkları kaldırdılar, 4 Kasım siyasi darbesiyle vekil arkadaşlarımızı, yöneticilerimizi tutukladılar, kurmaca davalarla yargılamaya çalıştılar. Operasyonlar kesintisiz devam etti.”

'HDP, BU TOPLUMUN DEMOKRASİYE GİDEN YOLUNDA KUTUP YILDIZIDIR'

“Sanıyorlar ki bu operasyonlar, bu uygulamalar HDP'yi yolundan alıkoyacak, onların yolunu açacak ama tam tersi biz büyümeye devam ettik. Çünkü köklerimiz halkların yüreğinde, çünkü yolumuz halkların hakikatinin yoludur. Onun için başaramadılar. Şimdi de bu kapatma davasıyla kendilerince bizleri nihai olarak tasfiye edecekler, susturacaklar. Nafile bir çaba olduğunu bir kez daha söylüyorum, söyleyeceğim. Arkadaşlarım da söylüyor, söyleyecek ama söylemekle de yetinmeyeceğiz bunu her fırsatta onlara yaşatacağız.Bbaşaramayacaklarını göstereceğiz. Bize ağır saldıranlara büyük kaybettireceğiz. HDP siyasette kutup yıldızı olma işlevini hakkıyla sürdürüyor. İktidarın seçimleri, seçim sürecini, siyaseti dizayn etme çabalarına karşı ilkeli tutumunda, kararlı duruşunu her vesileyle ortaya koyuyor. Şimdi son örnekte olduğu gibi de bütün muhalefete hep toplumsal demokrasi güçlerine yol gösteriyor. HDP kutup yıldızıdır. Bu toplumun demokrasiye giden yolunda kutup yıldızıdır.”

BAŞÖRTÜSÜ ANAYASA TEKLİFİ

“İktidarın seçime endeksli bir hesapla başörtüsü meselesini istismar etmesine izin vermedik ve bu yolu kapattık. Şimdi de muhalefet buradan devam ediyor. Bütün inançların eşit olduğu geleceği bizler kuracağız, sizin gibi samimiyetsiz küçük hesaplara dayalı hamleler ve planlarla değil, halkın en geniş katılımı ile ve halkın gücü ile inşa edeceğiz o özgürlük düzenini. Kimse yasağa, baskıya uğramayacak. Siyaseti dizayn etme amaçlı ucuz hesaplara prim vermeyeceğiz, vermedik.”

“AYM geçen hafta bir karar aldı. HDP'nin anayasal hakkı olan Hazine yardımını gasp etmeye yönelik... Kapatma davası MHP'nin ve çeşitli karanlık güçlerin kampanyası ve siyasi baskısı sonucu açılmıştır."

"Bütün bunların bir siyasi operasyon olduğu açıktır. Türkiye'de anayasayı ayaklar altına alan pek çok uygulama gibi bu da apaçık bir anayasaya aykırılıktır. Şaşırdık mı, doğrusu şaşırmıyoruz. Yani bu sistem hiçbir kural tanımıyor. Tanımadan ancak varlığını sürdürebileceğini görüyor. Ne hukuk tanıyor, ne ahlak tanıyor, ne vicdanı var. Tek derdi var; kendi varlığını sürdürmek. Bu da toplumda çürümeye, siyasette çöküşe yol açıyor.”

“HDP'yi savunurken bu toplumu savunuyoruz, bu toplumu çürüten güçlere karşı bu toplumu çürütmek isteyen güçlere karşı meydanın boş olmadığını gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz.”

'BİZİM HAZİNEMİZ HALKIMIZIN GÖNLÜDÜR'

“Her yerde HDP rüzgarı esiyor çünkü HDP hakikatleri dikkate alarak siyaset yapıyor. Bu bloke kararı şimdi hukuken ayrıntıya girmeyeyim ama bizim açımızdan yok hükmündedir. Bizim hazinemiz halkımızın gönlüdür. AKP en ağır yenilgiyi yaşattığımız 7 Haziran 2015 seçimlerine girerken bir kuruş hazine yardımını almış değildik ama milyonların gönlünü almıştık. Bizim hazinemiz halkımızın gönlüdür. Ceketini satıp bize seçim çalışmaları için katkı veren emekçilerin alın terini almıştır. Bu halkın kendi kimliğini onurunu ve aydınlık geleceğini savunmak için her türlü fedakarlığa hazır olan o yüce yüreğine sığınmıştır. Ordan yürüdük, oradan başardık, yine oradan yürüyeceğiz, yine oradan başaracağız."

KAPATMA DAVASINA HASAN HÜSEYİN KORMAZGİL ŞİİRİYLE YANIT VERDİ

“Şiirler de ister istemez dilimin ucuna geliyor. Çok sevdiğim şairin şiiridir. Yeri de gelmiştir:

ekmeği bol eyledik
acıyı bal eyledik
sıratı yol eyledik
geldik bugüne

ekilir ekin geliriz
ezilir un geliriz
bir gider bin geliriz

'BİZİMLE UĞRAŞIRSANIZ UN OLURSUNUZ'

"Uğraşmayın bizimle, Uğraşmayın bizimle, uğraşırsanız un olursunuz.”

“Buradaki operasyon HDP ile sınırlı değildir. Bize karşı yürütülen bütün bu hukuksuzluklar, haksızlıklar bu süreci dizayn etmek içindir. Türkiye'de demokrasi güçlerini bölmek ve demokrasi güçlerini dağıtmak içindir seçim sürecini kendi emellerine uygun şekilde şekillendirmek içindir. Türkiye'de demokrasi güçlerini bölmek ve dağıtmak içindir. Seçim sürecini kendi emellerine uygun şekilde şekillendirmek içindir. Onun için yapıyorlar bunu. Ses çıkarın demokrasi isteyenler, adaleti savunanlar, karanlığı istemediklerini ve gelecek aydınlık günleri aydınladıklarını söyleyenler... Hepinize yönelik bir operasyon var. Bu operasyonları boşa çıkarmanın yolu da kararlı bir duruş sergilemektir. HDP bunu yapmaya devam edecek.

'İKİ SEÇENEĞE MAHKUM DEĞİLSİNİZ'

“Şimdi yaratılan hava, bu ülkede yaşayanların iki seçeneğe mahkûm olduğu şeklindeydi. İki seçeneğe mahkûm değilsiniz, biz varız, demokrasi güçleri var, üçüncü yol var! Karanlığı dağıtmaya geliyoruz!”

“Kimse, bizim belirlediğimiz politikalar üzerinden ucuz spekülasyonlar yapmasın. Tam tersine, bizim her adımımız bu ülkede gerçek değişimi, demokrasiyi, barışı getirme özlemi duyan her kesime hakikatlerle yüzleşme imkanı sağlamaktır. Bu hakikatlerle yürünecektir. Yoksa kısa süreli hafif değişimin bu ülke için nefes almaya yeteceği gibi vaatlerin karşılığı olmayacaktır. Kısır döngü on yıllardır sürüyor. Bu ülkede en önemli hakikati, Kürt sorununu savaş politikalarıyla imha ve inkar anlayışıyla ele alan zihniyetin yarattığı kısır döngünün iki çarpıcı özelliği var: Kan ve kir... Biz bu ülkeyi kandan, şiddetten, kirden, çürümeden kurtarmak için demokratik çözümün yolunu gösteriyoruz. O yolda yürüyerek başarabileceğimiz söylüyoruz."

“HDP üzerinden boş polemiklere girmenin bu ülkede demokrasi mücadelesine katkısı olmayacaktır. Bizler bedeller ödemeyi göze alıyoruz. Korunaklı köşelerimizden, yuvarlak sözlerle mücadele yürütüyor değiliz. Hakikatlere gözlerimizi yummuyoruz. Hakikatin her yanını bütün gücümüzle çalışarak görme uğraşındayız. Görerek ilerlemeye çalışıyoruz, hakiki çözümün hakikatlerle yüzleşmekten geçtiğini söylüyoruz. Hakiki çözüm, hakikatlerle yüzleşmeden olmaz.”

“Biz bu ülkenin geleceğini inşa etmede merkezi güç olma iddiamızı her geçen gün daha da sağlamlaştırıyoruz. Bu ülkenin geleceğinin kuruluşunda, demokratik cumhuriyete giden yolun açılışında, eşit yurttaşlığa, özgürlüğe dayanan bir düzenin inşasında ne yapılması gerektiğini gösteriyoruz., oraya doğru yürüyoruz. Seçimler de bunu gösterecektir. Sarayın danışmanları ya da politika merkezlerinde görev alanlar, ahkâm keserek, Anayasa mahkemesi'ne talimatlar yağdırarak bu yolu engelleyebileceğini sanıyorlar. Bir aynaya baksalar keşke.”

'AYM'DEKİ OY ÇOKLUĞU DEĞİL, SANDIKTAKİ MİLYONLARIN O Y BİRLİĞİ'

“Anayasa Mahkemesi heyetinde oy çokluğu değil, sandıkta milyonların oy birliği belirleyecektir bu ülkenin geleceğini. Asıl belirleyici olan ve olacak olan sandıklarda milyonların oy birliğidir. O milyonların oy birliğini o sandıklarda sağlamak ve o sandıklardan çıkarmak da bizim asli görevimizdir, tarihi sorumluluğumuzdur. Herkesi bu sorumluluğun farkında olmaya çağırıyoruz.”

'HEPİMİZ BİRLİKTE BÜYÜK KAZANACAĞIZ'

“Parti kapatılacak mı, kapatılmayacak mı? Bunların hiçbirine kulak asmayacağız. Çalışmalarımızı başlattık, seçeneklerimizi ürettik. Ey iktidar bloku; tehditlerle, şantajlarla, kumpaslarla, oyunlarla bu gerçeği değiştiremeyeceksiniz. HDP var, HDP geliyor, siz kaybedeceksiniz ve siz kaybederken, hepimiz birlikte büyük kazanacağız, büyük kazanacağız.”

“Enver Gökçe'nin dost şiirinin bir bölümünü hatırlatacağım:

Biz olmasak gökyüzü, biz olmasak üzüm,
Biz olmasak üzüm göz, kömür göz, ela göz;
Biz olmasak göz ile kaş, öpücük, nar içi dudak;
Biz olmasak ray, dönen tekerlek, yıkanan buğday,
Ayın onbeşi;
Biz olmasak Taşova'nın tütünü, Kütahya'nın çinisi,
Yani bizsiz
Anne dizi, kardeş dizi, yar dizi
Güzel değildir.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN