Gazze'de ölü sayısı 23 bin 210'a çıktı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sivil Filistinli kayıplarının en aza indirilmesi ve Filistin sorununa çözüm bulunması mesajıyla İsrail'i ziyaret ederken, Gazze'nin her kesiminde onlarca Filistinli daha katledildi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

İsrail'in 7 Ekim'den beri saldırdığı Gazze Şeridi'nin kuzeyi, ortası ve güneyinden son 24 saatte onlarca Filistinlinin öldürüldüğü haberi gelirken, ölülerine ulaşılabilen Filistinlilerin toplam sayısı 23 bin 210'a çıktı. İsrail kara operasyonunda 9 asker daha kaybetti.

126 FİLİSTİNLİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ, 241 FİLİSTİNLİ DAHA YARALANDI

* Hamas'ın Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre İsrail'in son 24 saatteki saldırılarında 126 Filistinli daha öldürüldü, 241 Filistinli daha yaralandı. İsrail saldırıları nedeniyle ambulans ve sivil savunma ekiplerinin ulaşamadığı enkaz altında bulunanlar olduğuna dikkat çekilen açıklamada, 7 Ekim'den beri öldürülen Filistinlilerin sayısının 23 bin 210'a, yaralanan Filistinlerin sayısının ise 59 bin 167'ye çıktığı belirtildi.

AKSA ŞEHİTLERİ HASTANESİ'NE 57 ÖLÜ GETİRİLDİ

* Hamas'ın Sağlık Bakanlığı'na göre son 24 saatte Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el Belah'ta yer alan Aksa Şehitleri Hastanesi'ne 57 ölü ile 65 yaralı getirildi.

* Filistin'in resmi haber ajansı Wafa, İsrail'in Megazi ve El Bureyc mülteci kampları dahil orta ve güney kesimlerde hava saldırıları düzenlediğini bildirdi. Filistin Kızılayı da Megazi Mülteci Kampı'ndan 2 ölü aldığını duyurdu.

CEBALİYE VE BEYT HANUN'DA ONLARCA KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

* İsrail ordusunun kontrolü sağladığı iddiasıyla kısmen çekildiği Gazze'nin kuzey kesimindeki Cebaliye ve Beyt Hanun'un doğusunda çıkan şiddetli çatışmalar, sabah saatlerine kadar devam etti. Tanklar ağır top atışları yaparken savaş uçakları da yoğun bombardıman gerçekleştirdi. Çatışma bölgelerinden yoğun dumanlar yükseldi. Wafa'ya göre Cebaliye ve Beyt Hanun'da onlarca kişi öldürüldü.

HAN YUNUS'A HAVA SALDIRISINDA 16 KATLI KULE YIKILDI

* İsrail ordusu, kara birliklerinin güneydeki Han Yunus'un derinliklerine ilerlediğini ve "40 teröristi yok ettiğini" açıkladı.

* Filistin medyası, İsrail hava saldırısında Han Yunus'un merkezindeki 16 katlı konut kulesinin yıkıldığını duyurdu. Safa haber ajansı, İsrail savaş uçaklarının en yüksek konut olan Farra Kulesi'ni hedef aldığını belirtti. Sosyal medyadaki görüntülerde kulenin yıkılmasıyla havaya kalın, siyah duman yükseldiği görüldü.

İSRAİL SALDIRISI ALTINDAKİ AKSA HASTANESİ'NDEN KAÇIŞ

* Çatışmalar şiddetlendikçe Gazze'nin merkezindeki en büyük hastane için korkular arttı. Al Jazeera'ya konuşan Aksa Hastanesi hemşiresi Muhammed Ebu Ali, çoğu doktorun kaçması ve bombardıman riski nedeniyle hastaların da hastaneden ayrılmakta olduğunu, yaralı olarak gelenlerin gerekli tedaviyi alamadıklarını, yoğun kalp bakım ünitesinin kapatıldığını söyledi. Aksa'daki bir doktor, dün X'teki paylaşımında, İsrail ordusunun ateşi altındaki hastaneyi terk ettiğini duyurdu.

DSÖ: SAĞLIK SİSTEMİ HIZLA ÇÖKÜYOR

* Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'nin güney ve orta kesimlerindeki hastane hizmetlerinin çökmesi ve yüzlerce sağlık personeliyle hastanın canlarını kurtarmak için tesislerden kaçması ihtimaline ilişkin endişelerini dile getirdi. DSÖ'nün Gazze'deki acil sağlık ekipleri koordinatörü Sean Casey, "Aksa Hastanesi etrafında gerçekten endişe verici bir durum ve Avrupa Gazze Hastanesi ile Nasır Hastanesi'nin çok yakınındaki çatışmaların yoğunlaştığını görüyoruz" dedi. Casey, "Bu sağlık tesislerini kaybedemeyiz. Kesinlikle korunmaları gerekiyor. Bu, Gazze'nin sahip olduğu ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin son hattıdır; bu hat, kuzeyden güneye, hastane hastane azalıyor" uyarısı yaptı. Güneydeki Han Yunus'ta devam eden çatışmalar nedeniyle yaralıların hastanelere ulaşmak için hayatlarını tehlikeye attıklarına dikkat çeken Casey, iki gün merkezdeki Aksa'ya yaptığı ziyarette personelin yüzde 70'inin görevlerinden ayrılmış bulduğunu, ardından kaçabilecek durumda olan yüzlerce hastanın da aynı yolu izlediğini belirtti. Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'ndeki pek çok personelin de en güneydeki barınaklara yığılan yüz binlerce Gazzeliye katıldığını sözlerine ekledi. Gazze'deki hastanelerin yalnızca üçte biri, kısmen ya da minimum düzeyde olmak kaydıyla, hizmet verebiliyor.

REUTERS'E GÖRE ÖLDÜRÜLEN İSRAİL ASKERİ SAYISI 187'YE ULAŞTI

* İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonunda 9 askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı. Reuters'e göre İsrail'in kara operasyonunda toplam asker kaybı 187'ye ulaştı. Son kayıpların çoğunu, Gazze'nin güney ve orta kesimlerinde Hamas tünellerine karşı faaliyet gösteren muharebe mühendislik birimleri verdi.

HANİYE: MÜSLÜMAN DEVLETLER FİLİSTİN DİRENİŞİNE SİLAH VERMELİ

* Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Dünya Müslüman Alimler Birliği 6. Genel Kurul toplantısında konuştu. "İsrail Gazze'de işlediği soykırım ve katliama rağmen hiçbir hedefini gerçekleştiremedi" diyen Haniye, İsrail'in zorla göç planlarını, "Filistin halkının direnişi ve topraklarına bağlılığı sonucu bu hedefleri de başarısız oldu. Savaş sırasında dışarda kalan Gazze halkı içeri girdi, ama içerdekiler dışarı çıkmadı" diye değerlendirdi. Hamas lideri, "Dünyadaki ülkelerin işgale (İsrail'e) silah döktüğünü görüyoruz... (Müslüman devletler için) direnişi silahlarla desteklemenin zamanı geldi, çünkü bu... yalnızca Filistin halkının savaşı değil" çağrısında bulundu.

İSRAİL ORDUSUNDAN NABLUS'A BASKIN

* Batı Şeria'ya saldırılarını yoğunlaştıran İsrail ordusunun Nablus şehrinin doğusundaki Asker mülteci kampına düzenlediği baskında en az 14 Filistinli yaralandı.

ATEŞ EDİP YARALADI, ARAÇLA ÜSTÜNDEN GEÇTİ

* Sosyal medyaya düşen bir videoda, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim şehrine düzenlediği baskın sırasında, sokakta yatan Filistinli bir erkeği vuran İsrail askerinin aracıyla yaralanan erkeği ezdiği görüldü. Videyu X'te paylaşan Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanlığı, olayı "belgelenmiş korkunç bir vahşet eylemi" olarak niteledi. Açıklamada "Bakanlık, bu menfur suçu, bütün Filistinlilere öldürülmesi gereken şüpheliler muamelesi yapan İsrail sağı ve aşırı sağının destekçilerinin uyguladığı ırkçı kışkırtmanın bir tercümesi olarak görüyor" denildi.

* Filistin Yönetimi'ne göre İsrail güçleri, dünden bu yana Batı Şeria'da en az 25 Filistinliyi gözaltına aldı. 7 Ekim'den beri Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te "evlerinde veya askeri kontrol noktalarında gözaltına alınanlar ile baskı altında teslim olmaya zorlananlar ve alıkonulanlar dahil" toplam gözaltı sayısı 5 bin 755'e ulaştı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN